Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


SADECE KUR`AN`A DEGIL,KUR`AN-I KERIM`LE BERABER PEYGAMBER EFENDIMIZE DE TABI OL

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz SADECE KUR`AN`A DEGIL,KUR`AN-I KERIM`LE BERABER PEYGAMBER EFENDIMIZE DE TABI OLMANIN LUZUMU ve EHEMMIYETI hakkindadir.
Allahü teâlâ, Peygamber Efendimiz (s.a.s.)`e uymayı, kendine uymak olarak bildirmekte ve Resulünun emri ile kendi emrini ayıranlara kâfir demektedir. Allah-u Teala bu hususu Kuran-i Kerimde soyle ifade buyuruyor:
Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. (Nisa 80). O Peygamber, güzel şeyleri helal, çirkin, pis şeyleri haram kılar. (Araf 157)Gordugumuz gibi bu ayet-i kerimede Peygamber Efendimize de haram kilma yetkisi verilmistir.
Diger bir ayet-i kerimede de soyle buyruluyor:Allah’a ve Resulüne itaat edin! [uymayıp] yüz çeviren [kâfirdir] Allah da kâfirleri sevmez. (A. İmran 32)
Muhterem Muminler!
Yukarida zikrettigimiz ayet-i kerimelerde Allahü teâlâ, Resulüne imani ve itaati hep kendisi ile beraber bildirirken,dahada muhimi sadece Resulüllah Efendimize tabi olmayi emrettigi ayet-i kerimeler de vardir.Bu ayet-i kerimelerin bazilari sunlardir:
Resulüm de ki; “Bana uyun ki, Allah da sizi sevsin" (Al-i İmran 31)
Ona [yani Resulüme] uyun ki, doğru yolu bulasınız. (Araf 158)
Onun sözü vahiyden başka şey değildir(Necm 4). Butun bu ayet-i kerimelerden anlasiliyor ki;Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleri olmadan, Kur’an-ı kerimle amel etmek mümkün degildir.Bunun gibi, mezhepler olmadan da hadis-i şeriflerle amel etmemiz mümkün olmaz.
Imam-i Sarani Hazretleri soyle buyuruyor:Bes vakit namazin rekatlerinin sayisini,zekatin kirkta bir oldugunu ve bunun gibi bir cok hukumleri mezhep imamlarimiz vasitasiyla, Peygamber Efendimizin ( s.a.s.) hadis-i seriflerinden ogreniyoruz.
Muhterem Mu`minler!
Peygamber Efendimize,Kur-an-i Kerm`i açıklanması da emredilmiştir. Nitekim Kur`-an-i Kerimde soyle buyruluyor:
Kur’anı insanlara açıklayasın diye sana indirdik. (Nahl 44)
Bu âyet-i kerime, açıklamayı gerektiren âyetlerin bulunduğunu gösterdiği gibi, bunu açıklamaya Resulullah efendimizin yetkisi olduğunu da göstermektedir.
Bize yalnız Kur’an yeter diyerek, Resulullah efendimize,onun sunnetine uymayanların tureyecegini, Peygamber Efendimiz bir mucize olarak 15 asir evvel bildirmistir.Efendimiz(s.a.s) asirlar oncesinden soyle sesleniyor :
Kur’andan başka şeye uymayız diyenler çıkacak.
Sünnetimden yüz çeviren benden değildir. (Müslim)
Bir hadis-i şerif ile hutbemize nihayet verelim:Resulullah (sav) soyle buyuruyoBana uyan, Allah'a uymuş, bana asi olan da, Allah'a asi olmuş olur.(Buhari, Müslim)

Allah razı olsun kardeşim rabbim cümlemizi Resülüne hakkıyla tabi olan kullarından eylesin


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com