Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Peygamber Efendimiz (sav) -hutbe

Muhterem Mu’minler
Allah’a giden yolda en buyuk onder ve rehberimiz Peygamber Efendimiz (sav) efendimizdir. Bu bakimdan her muslumanin hedefi Rasulullah Efendimizin hayatini en guzel sekilde ogrenmek ve onun gibi yasamaya calismak olmalidir. Mevlamiz Kur’an’i Kerimde Efendimizi soyle takdim etmektedir: “Andolsun ki, Rasulullahda sizin icin, Allah’i ve ahiret gununu umanlar ve Allah’i cok zikredenler icin guzel bir ornek vardir.”

Rasulullah (sav) Islamin tum guzelliklerini bizzat yasayarak bizlere her konuda orneklerle iletmistir. Efendimiz kimseyi kirmaz, nefret ettirmez, islerini zorlastirmazdir. Bu hususta soyle buyururlardi: “Kolaylastiriniz, zorlastirmayiniz. Mujdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz”.

Peygamber Efendimiz, zengin-fakir, buyuk-kucuk herkese esit davranir adam kayirmazdi. Allahu Tealanin hukumlerini uygularken adil davranir, hak olculerine gore muamele ederdi. Bu hususla alakali olarak: “Coluk-cocuguna ve idaresi altinda bulunanlara adil davranan kimseler, Allahin nezdinde nurdan minberler uzerinde oturur, yuksek mevkilere cikarlar” buyurarak adalet sahiplerini mujdelerdi. “Haksizlik etmekten sakinin, zira haksizlik, kiyamet gununde zulmettir” buyurarak mu’minleri ikaz ederdi.

Muhterem Mu’minler,
Peygamber Efendimiz (sav) comertlige tesvik eder, cimri kimselerden hoslanmazdi. Ihtiyac sahiplerini gozetir, dost dusman herkese iyilik ederdi. Akraba ve komus haklarina son derece dikkat ederdi. Kendisinden birsey istenince varsa verir, yoksa va’ad ederdi.

Hz Cabir (r.a.) anlatiyor: “Rasul’u Ekrem’den birsey istendiginde ‘yok’ ve ‘hayir’ dedigi asla vaki degildir”.

Hz Enes (r.a.) Efendimizden soyle riayet etmektedir: “Bir kimse rizkinin bol olmasini ve ecelinin gecikmesini isterse, akrabasini gorup-gozetsin.”

Hz Ebu Sufyan (r.a.) anlatiyor. Nebi aleyhisselam arka arkaya 3 defa soyle buyurdu: “Vallahi mu’mim olamaz. Vallahi mu’min olamaz. Vallahi mu’min olamaz” Kim ya Rasulullah denilince: “Serinden komsusu emin olmayan kimse” buyurdular.

Muhterem Mu’minler,
Mubarek hayatindan bahsetmeye calsitigimiz Peygamber Efendimizin hayatini en guzel sekilde ogrenmek ve onun gibi yasamaya gayret etmek her mu’minin temel hedefi olmalidir. Hutbemizi bir hadisi serif ile bitirelim: “Ey mu’minler! Zandan sakinin. Cunki zan, sozun en yalanidir. Muslumanlarin ayiplarini, kusurlarini arastirmayin. Nefislerinize aldanip birbirinize karsi ogunmeye kalkmayin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize bugz ve dusmanlik edip dargin durmayin. Birbirinizden yuz cevirmeyin. Ey Allahin kullari, kardes olun.”


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com