Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Allah icin sevmek -hutbe

Muhterem Muslumanlar!

Bu haftaki hutbemiz Allah icin sevmek hakkinda olacaktir.
Dinine, emanetine ve sadakatine itimad edilen, iyilik ve takvasi bilinen kisilerle arkadasli etmek sunnetttir. Ameli sevdigi kisinin ameli gibi olmasa da kisi sevdigi ile beraberdir. Rasulullah Efendimiz soyle buyuruyor: "Allahu Tealanin oyle kullari vardir ki, nebilerden ve sehidlerden olmadilari halde, Allah`in yanindaki mevkileri sebebiyle kiyamet gununde nebiler ve sehidler onlara gibta ederler.” Dediler ki: "Ya Resulellah, onlar kimdir, bize haber verir misin?"
"Onlar, aralarinda bir akrabalik ve mal alis verisi olmadigi halde Allah`in kalblerine yerlestirdigi sevgi ile birbirlerini sevenlerdir. Vallahi suphesiz onlarin yuzleri nurdur.Ve onlar muhakkak nurdan mimberler uzerindedirler. Insanlar korktuklari zaman onlar korkmazlar ve insanlar uzuldukleri zaman onlar uzulmezler." buyurduktan sonra su ayet-i kerimeyi okudu (mealen): “Haberiniz olsun ki, muhakkak Allah`in evliyasi (dostlari) icin bir korku yoktur ve onlar mahzun da olmaz”. (Yunus Suresi,ayet 62)

Muhterem Mu`minler!
Musluman din kardesinin yuzune sevgi ve sevkle bakar.Hadis-i serifte soyle buyrulmustur: "Muminin mu`mine (muhabbet) ile bakmasi ibadettir.Bir mu`minin, Musluman kardesini yuzune tebessum etmesi onlarin hatalarini siler."
Kardesinde bir nimet gordugu zaman sevinir, bir keder ve uzuntu gordugu zaman da uzulur ve onu bu uzuntuden kurtarmak icin gayret eder. Guler yuzlu, tatli dilli, eli genis, mutevazi sekilde muamele eder. Hurmette kusur etmez. Aralarinda ayriliga sebebiyyet verecek seylerden sakinir. Hadis-i serifte; "Birbirini seven iki kisiyi, ancak ikisinden birinin gunahi ayirir." buyrulmustur.
Her musluman musluman kardesini dusunup dinini yasamaya tesvik etmeli, hakiki din kardeslerinin cogalmasi icin gayret etmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.) "Kardeslerinizi cogaltiniz.Zira kiyamet gununde her biri icin sefaat hakki vardir."buyurmuslardir.Allah dostlari da "Dinde hakiki kardeslerinizi teksir ediniz (cogaltiniz)." buyurarak meselenin ehemmiyetini haber vermislerdir.

Bir muslumanin Peygamberlerden sonra en cok muhabbet edecegi sahsiyetler ashab-I kiram ve Allah dostlari olmalidir.Bir adam Bayezid-i Bestami Hazretlerine gelerak "Bana Allah`a yaklasacagim bir amel tavsiye et." dedi.
Bayezid-i Bestami Hazretleri "Seni sevmeleri icin Allah dostlarina muhabbet et. Cunku Allah, veli kullarinin kalblerine bakar. Umulur ki bir veli kulunun kalbinde seni gorur de gunahlarini bagislar." diye nasihat eder.

Hutbemize Allah icin sevmenin ehemmiyetini ifade eden su hadise ile nihayet verelim.Allah-u Teala Musa (a.s.)`a soyle vahyetmistir: “Ya Musa! Hic benim icin bir amel isledin mi? Dedi ki: Ilahi, senin icin namaz kildim, oruc tuttum, sadka verdim, zikrettim. Allah-u Teala soyle buyurdu: “Namaz senin icin burhandir, delildir; oruc, bir kalkandir; sadaka senin icin bir golgedir, zikir nurdur.Ohalde benim icin ne amelisledin? Musa (a.s.): Ya Rabbi, bana, senin icin olan amelin yolunu goster dedi. Allah-u Teala buyurdu ki: Ya Musa! Hic benim rizam icin bir dostuma dostluk yaptin mi? Hic benim rizam icin benim dusmanima dusmanli ettin mi?” Bundan sonar Musa (a.s.) ogrendi ki amellerin en guzeli Allah icin sevmek ve Allah icin bugzetmektir.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com