Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dualarin kabulu icin riayet edilmesi icabeden hususlar-hutbe

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz Dualarin kabulu icin riayet edilmesi icabeden hususlar hakkinda olacaktir.
Dua, Cenab-i Hakk`a yalvararak muradini istemektir. Dua mu`minin silahi, ibadetin ozudur. Kur`an-i Kerim`de Furkan Suresinin son ayet-i kerimesinde Mevlamiz soyle buyuruyor (mealen) : "(Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin!" (Furkan-77). Allah-u Tealanin emri oldugu icin dua etmek her musluman uzerine farzdir. Baska bir ayet-i kerimede de soyle buyruluyor: "Rabbiniz soyle dedi: "Bana dua edin ki size cevap vereyim. Çünkü bana ibadet etmekten kibirlenip yüz çevirenler yarın aşağılanmış bir halde cehennemegireceklerdir."(Mu`min-60). Peygamber Efendimiz de bir hadis-i seriflerinde : "Rabbimiz gecenin son üçte birlik diliminde, her gece, dünya semasına tecelli eder ve der ki; Yok mu bana dua eden, duasını kabul edeyim; yok mu benden isteyen, istediğini vereyim; yok mu bağışlanmasını talep eden, mağrifet edeyim". (Buhari-Teheccüd) buyuruyor. Duada istedigimiz verilmese bile, duamiz bosa gitmez, sevap aliriz, cunku dua bir ibadettir. Bir hadis-i serifte soyle buyruluyor: "Dua eden, üç şeyden hali değildir: Ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur."
Muhterem Mu`minler!
Dualarimizin kabulu icin yedigimiz ictigimiz seylere -hususi ile bulundugumuz ulke itibariyle et ve et urunlerine- cok dikkat etmeliyiz. Malik bin Dinar Hazretleri soyle buyuruyor: Israilogullari buyuk bir kurakliktan dolayi duaya cikmislardi. Allah-u Teala onlarin peygamberlerine soyle bildirdi: "Sen onlara haber ver ki, pis beden, haram ile dolmus mide ve kana bulanmis eller ile benim karsima cikmis, benden rahmet diliyorlar. Halbuki bu vaziyette rahmet soyle dursun, ancak benim gadabimi kazanirlar. Bu hallerinden vazgecsinlerki, onlara rahmetimi vereyim." Imam-i Gazali Hazretleri soyle buyuruyor: "Duanin kabul olunmasinda en kuvvetli amil ve riayet edilecek edeplerden birisi de gunahlardan tevbe etmek ve hak sahipleri ile helallesmektir." Demek ki dualarimizin kabulu icin dikkat edecegimiz diger bir husus ta kul haklaridir. Sufyan-i Sevri Hazretleri anlatiyor: Beni Israil`de yedi sene yagmur yagmadi. Kitliktan copluklerdeki lesleri yiyecek vaziyete dustuler. Daglara cikarak Allah`a dua ve niyaz ettiler. Cenab-i Hakk peygamberlerine soyle vahyetti: "Eger bana dogru yurumekten ayaklariniz,dizlerinize kadar asinip surtulse, elleriniz semaya degecek gibi yuksek daglara tirmansaniz ve dua etmekten dilleriniz yorulsa, kul haklarini odemedikce, duaniza icabet etmem ve agladiginiza acimam." Bunun uzerine kul haklarini odediler ve birbirleriyle helallestiler. Allah-u Teala da rahmet ve bereketini onlara indirdi.
Muhterem Muslumanlar!
Bir de dualarimizin kabul olmasi icin yapmamiz icabeden hususlar vardir.Duayi acziyyet icerisinde yapmaliyiz. Kur`an-i Kerim`de soyle buyruluyor:"Rabbinize tazarru icinde,yalvara yalvara, icin icin dua edin! Gerçek şu ki, Allah haddi aşanları sevmez."(A`raf-55). Imam-i Rabbani Hazretleri Mektubat-i Serife`de soyle buyuruyor: “İbadet, tezellül ve inkisardan ibarettir.” Yani ibadetler, dualar; acziyyet, kiriklik ve burukluk icerisinde olmali manasinadir.
Yine dualarimizin basinda Allah-u Tealaya hamdedip, duanin hem basinda hem sonunda Peygamber Efendimize salevat-i serife okumaliyiz.Zira icerisinde salevat-i serife okunmayan dualara Cenab-i Hakk`in icabet etmeyecegini Peygamber Efendimiz bildirmistir. Dualarimizda dikkat edecegimiz muhim bir hususta tevessuldur. Yani dua ederken Peygamber Efendimizi ve Allah dostlarini, silsile-i aliyyenin buyuklerini vesile kilarsak,Ya Rabbi onlarin hurmetine duami kabul et dersek, dualarimizin kabulu daha kolay ve daha kuvvetli olur. Hem de boyle evliyayi vesile kilmak ehl-i sunnet`in bir siari oldugu icin ayrica sevap alinmis olur. Cunku ehl-i sunnet olmayan zavalli cahiller, mezhepsizler duada buyukleri vesile kilmayi kabul etmezler.
Nasil dua edecegimizi cok guzel bir sekilde ifade eden bir hadis-i serifle hutbemize nihayet verelim; Peygamber Efendimiz soyle buyuruyor: "Karsilik verecegine kat`iyyetle inanarak Allah`a dua ediniz. Biliniz ki Allah, gafil ve baska seylerle mesgul bir kalpten hic bir duayi kabul etmez."


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com