Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ALLÂH YOLUNDA GAYRET ETMEK - hutbe

Muhterem Mu`minler!
Bu haftaki hutbemiz ALLÂH YOLUNDA GAYRET ETMEK hakkindadir. Allâhü Zü’l-Celâl, insanoğlunu mahlûkâtin en sereflisi olarak yaratmış, ona akıl nimetini bahşetmiş ve peygamberleri vâsıtası ile ona hak yolu göstermiştir. Bütün peygamberler insanoğluna hakkı öğretmek ve onu dünyâ ve âhirette saadet ve selâmete kavuşturmak vazifesi ile gönderilmişler ve bu uğurda pek çetin meşakkatlere sabrederek bu vazifelerini yerine getirmişlerdir.
Hâtemü’l-Enbiyâ olan Peygamber Efendimiz, Allâh yolunda hiç kimsenin karşılaşmadığı sıkıntılarla karşılaşmış, pek çok eziyetler çekmiştir.
Ashâb-ı Kirâm (radıyAllaha anhüm) gerek. Peygamber Efendimiz zamanında gerekse Hulefâ-i Râşidîn devrinde Allâh yolunda pek büyük hizmetler yapmışlardır. Daha sonra gelen İslâm büyükleri de insanlığın İslamiyet’le şereflenmesi ve kurtuluşu için çok büyük gayretler göstermişler; insanların hidâyetine vesîle olmuşlardır.
Allâh yolunda yapılan bu hizmetlerin, Allâh ve Rasûlü indindeki kıymeti çok büyüktür. Cenâb-ı Hak birçok âyet-i kerîmede Allâh yolunda gayret edilmesini ve bu uğurda sebât gösterilmesini emretmis; bunun karşılığında da hem dünyâda hem de âhirette bir çok nimetler va’detmiştir. Saf Sûresi’nin 10 ila 13. âyet-i kerîmelerinde şöyle buyuruluyor (meâlen): “Ey iman edenler! Sizi elim bir azâptan kurtaracak olan ticareti size göstereyim mi? Allâh’a ve Rasûlü’ne îmân eder, mallarınızla ve canlarınızla Allâh (c.c.) yolunda calisip gayret sarf edersiniz. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. (İşte bu takdirde Allâh) Sizin günâhlarınızı bağışlar, sizi altından ırmaklar akan cennetlere, Adn cennetlerindeki güzel meskenlere yerleştirir. İşte büyük kurtuluş budur. Seveceğiniz başka bir şey daha var: Allâh’tan büyük bir yardım ve yakın bir fetih. Mü’minleri bunlarla müjdele.”
Rasulullh Efendimiz de bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmaktadır: "Sizden birinizin Allâh (c.c.) yolunda çalışıp gayret sarf etmesi, evinde oturup yetmiş sene namaz kılmasından daha faziletlidir. Allâh’ın sizi bağışlamasını ve cennete koymasını istemez misiniz? O halde Allâh (c.c.) yolunda hizmet ediniz. Kim devenin sağılacağı bir vakit kadar Allâh (c.c.) yolunda hizmet ederse, cennet ona vacip olur".
Muhterem Muslumanlar!
Allah yolunda gayret etmenin-hizmet etmenin fazileti ayet-i kerime ve hadis-i seriflerde boyle ifade edilrken, bu gayretten uzak kalmanin mesuliyyeti de haber verilmistir. Bu hususla alakali olarak Kur`an-i Kerimde soyle buyruluyor: "Ey imân edenler! Size ne oldu ki, "Allah yolunda seferber olun" denildiği zaman (bulunduğunuz) yerde ağırlaşıp kalıyorsunuz?! Yoksa Âhiretten (yüzçevirip) Dünya hayatına mı razı oldunuz? Fakat o Dünya hayatınin zevkı Âhıretin yanında ancak pek az bir şeydir.Eğer toplanıp seferberlik etmezseniz O sizi elîm bir azâb ile azaplandirir ve yerinize başka bir kavm getirir ve siz O`na zerrece zarar veremezsiniz, Allah her şeye kadirdir. (Tevbe 38-39)
Yine bir ayet-i kerimede Mevlamiz soyle buyuruyor: "De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabanız kazandığınız mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız meskenler size Allah'tan, Resûlünden ve Allah yolunda gayret etmekten-hizmet etmekten daha sevgili ise, artık Allah`in azap emri gelinceye kadar bekleyin. Allah fâsıklar topluluğunu hidayete erdirmez". (Tevbe-24)
Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim.Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: "Allah yolunda ayakları tozlananbir kula cehennem ateşi dokunmaz."


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com