Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gunahlardan Sakinmak-hutbe

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz Gunahlardan Sakinmak hakkindadir.
Allah-u Tealanin yasak kildilarini terketmek, emir buyurduklarini islemekten daha muhimdir. Nehyedilenleri (yasaklananlari) ancak ihlasli muslumanlar terkeder. Rasulullah Efendimiz (s.a.s) "Muhacir, kotulukleri terk eden, mucahid ise hevasiyla (nefsinin gayr-i mesru istekleriyle) cihad eden kimsedir." buyurmuslardir.
Gunahlar kalbi hasta yapan kirlerdir. Mevlamiz Kur`an-i Kerimde soyle buyuruyor: "Hayır! Bilakis onların işlemekte oldukları (kötülükler) kalplerini kirletmiştir"(Mutaffifin Suresi: 14) Bu âyette geçen “kalp kirlenmesi” tabirini, Peygamber Efendimiz (as) şöyle izah etmistır: "Kul bir günah işlediğinde, kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahından tevbe edip uzaklaşırsa kalbi temizlenir. Eğer tevbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve kalbi istila eder. Yüce Allah’ın Kur’an’ında zikrettiği kalp kirlenmesi, işte budur"

Musluman Allah`in nimeti olan azalarini (organlarini) O`na isyanda kullanmaz, nankor olmaz. Cunku ayet-i kerime`de; "O gun dilleri, elleri ve ayaklari yaptilarina aleyhlerinde sehadet edecektir." (Nur Suresi,24) buyrulmustur. Mu`min butun bedenini gunahtan korur, Allah-u Teala`ya itaatte kullanir. Hususi ile yedi azasina daha cok dikkat eder ki bunlar; goz,kulak, dil, mide, avret yeri, el ve ayaklardir.

Goz; Allah`in yarattikklarindanibret almak icindir. Gozun isyani harama bakmak, musluman kardesine hakaret nazariyla bakmak yahut musluman kardesininayibini arastirmaktir.

Kulak; Kur`an-i Kerim, hadis-i serif ve alimlerin sozlerinidinlemek icindir. Onun isyani calgilari, cirkin sozleri dinlemektir.

Dil; Kur`an-i Kerim okumak, insanlari dogru yola sevketmek ve Allah`a dua etmek icindir. Kulun en cok dikkat edecegi uzvu dildir. Dilin isyani, yalan, faydasiz soz soylemek, ovunmek, giybet yahut alay etmektir.

Mide; temiz ve hos olan helel gidalarla riziklanmak icindir. Midenin isyani; haram ve supheli olani yemektir.

Edep yerini haramdan muhafaza etmek; harama bakmamak, kalbi harama goturecek seyle mesgul etmemek ve mideyi haram ve suphelilerden uzak tutmakla mumkundur. Ayet-i Kerime`de -mealen- "Ve o (mu`min) ler ki irzlarini korurlar." (Mu`minun Suresi,5) buyrulmustur.

Musluman ellerini bir kimseye eza etmek, harama uzatmak ve soylenmesi caiz olmayan seyi yazmaktan muhafaza etmelidir.

Ayaklarin gunahi, harama gitmektir. Ayet-i kerime`de mealen; "Ve zulmedenlere meyletmeyin ki size ates dokunur (cehennemde yanarsiniz) ve Allah`tan baska velileriniz de yoktur. Sonra kurtulamazsiniz." (Hud,13)

Hutbemize su iki ayet-i kerime ile nihayet verelim:
Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir” ( Enam Suresi: 120)
Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı zikretmek elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com