Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


helal yemenin ehemmiyeti-hutbe

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz, Yedigimiz Ictigimiz Seylerin Helal Olmasina Dikkat Etmenin Luzum ve Ehemmiyeti hakkindadir.
Yemek icmek, hayatin gayesi degil, yasamanin vasitasidir. Onu icin musluman, onune gelen ve eline gecen her seyi degil, rizklarin helal ve temizlerini yiyip icmelidir. Yenilen seylerin ve alinan gidalarin, insanin maddi vucut yapisinda ve tesekkulunde oldugu gibi, manevi terakkisinde de buyuk te`siri vardir.

Insanlarin yedikleri, amellerinin tohumudur. Eger o tohum, guzel bir mahsulun ve tatli bir meyve agacinin tohumu olursa, mahsulu hos, meyvesi guzel olur. Eger o tohum, aci bir meyve veya zehirli bir agacin tohumuysa, tabii olarak mahsul de aci ya da zehirli olacak, yiyenleri zehirleyecek ve onlara zarar verecektir.

Allah-u Teala Kur`an-i Kerimde soyle buyuruyor (mealen): "Ey Rasuller!Temiz ve helal olan seylerden yiyin ve salih amel isleyin." (Mu`miniun,51). Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de hadis-i seriflerinde: "Allah guzeldir. Ancak guzel seyleri kabul eder.Allah peygamberlerine emrettigini mu`minlere de emretti." buyurmuslardir. Yine mevlamiz baska bir ayet-i keriesinde "Size rizik olarak verdiklerimizden en temiz olanlardan yiyin". (Bakara,57) buyurmaktadir.
Peygamber Efendimiz, bu ayetleri okuduktan sonra, daginik, ustu basi perisan, uzun yolculuga cikmis ve Ya Rabbi! Ya Rabbi!, diye dua eden bir adami zikrederek, "Onun yedigi haram, ictigi haram ve haram ile beslenmis. Boyle bir kimsenin duasi nasil kabul olunur". buyurmuslardir.

Muhterem Mu`minler!
Musluman olarak yedigimize ictigimize hususi ile yedigimiz gidalar arasinda et ve et urunlerine cok dikkat edip hassas olmaliyiz.Yedigimiz etlerin besmele ile kesilmis hayvanlarin eti olduguna, ve ozellikle ve ozellikle S O K S U Z KESILDIGINE EMIN OLMALIYIZ. Tavuklarin ise, besmeleyle ve soksuz kesilmelerinin yeterli olmayip, tuylerinin de sicak suya temas etmeden, kuru yolum sekliyle yolunmasinin icab ettigini, aksi takdirde kesimi helal olsa bile, tuyleri sicak suya batirilarak yolununca haram oldugunu bilmeliyiz ve bu meseleyi etrafimizdakilere, esimize, dostumuza ogretmenin, uzerimizde bir kulluk vazifesi oldugunun suuru icerisinde olmaliyiz. Zira haram gida ile beslenen uzuvlar, bir fesat makinesi gibi serre calisirlar. Helal ve temiz yiyen insanlarin a`zalarindan hayirlar, faziletler ve guzellikler tezahur eder. Haram yiyenlerin uzuvlarindan gunah ve kotulukler ortaya cikar. Helal ve temiz yiyenin karakteri ve seciyesi metin, kalbi huzurlu, ibadeti guzel ve duasi makbul olur.Dolayisi ile musluman, haramdan ve harama goturen supheli seylerden kacinmak mecburiyetindedir. Allah dostlari "Mustebihat (supheliler) ise harama karibdir (yakindir)." (Mektuplar Risalesi) buyurarak, supheli seylerin surukleyecegi felaketi haber vermislerdir.

Ashab-i Kiram`in buyuklerinden Sa`d bin Ebi Vakkas Hazretleri, Peygamber Efendimiz`e gelerek: "Ya Rasulellah! Dua buyurunuz da ben duasi makbul olanlarda olayim." dedi. Rasulullah Efendimiz de O`na: "Ya Sa`d! Helal ve temiz ye. Duan kabul olunur." buyurdular. (I.Gazali-ihya)
Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim.Peygamber Efendimiz soyle buyuruyor: "Muhammed`in cani kudret elinde olan Allah`a yemin olsun ki; bir kul, bir lokma harami midesine atacak olursa 40 gun hic bir ameli kabul olmaz.(Tergib)


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com