Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mitokondri DNA'sı bir Çarın gizemini nasıl çözdü?

2. Çar Nikolas, son Rus Çarıdır. Kendisinin küçük oğlu “Hemofili” hastasıdır ve oğlu için tedavi aramaktadır. Karısı Çariçe Alexandra dönemin papazı olan Rasputin’in bu hastalığı iyileştirdiğine inanmaktadır. Bu sebepten dolayı sürekli ona akıl danışmaktadır. Ancak Alexandra’nın Rasputinle olan münasebeti dolayısıyla, Rasputin devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur. Rasputin’in sarayda bu kadar fazla söz sahibi olması diğer politikacıları rahatsız etmiş ve Çar’a tepkiler artmıştır. Bu sırada patlak veren 1.Dünya Savaşı’yla beraber iç karışıklıklar da artmıştır. Doğaüstü güçlere sahip olduğuna inanılan Rasputin, Çarlığın çöküşünden ve Sovyet İhtilali'nden sorumlu tutulmuştur.
Güvenlikleri açısından şehri terk etmek zorunda kalan Çar Nikolas ve ailesi Yekatinburg’a götürülmüştür. Ancak burada da güvenlikte olmadıklarını söyleyen Bolşevik yanlıları, Çar 2.Nikolas ve ailesini evin bodrumuna indirmişlerdir. Burada kendileri için hatıra fotoğrafı çektirmek istediklerinin söyleyen Bolşevikliler, aileyi bir duvarın önüne sıralayıp kurşuna dizmişlerdir. Daha sonra cesetleri kamyonlara yükleyip bir madende yakmışlardır.
Yıllar sonra toplu bir mezar bulunur ve yapılan kemik araştırmaları sonucunda mezarın Çar 2.Nikolas ve ailesine ait olduğu düşünülür. Ancak mezarda Nikolas’ın kızı Anastasya’nın cesedine ait bir kanıt bulunamamıştır. Bu olayın üzerine birçok insan Çar’ın malvarlığına konmak için Anastasya olduğunu iddia etmiş ancak en çok taraftarı “Anna Anderson” adlı bir bayan toplamıştır. Fakat bu durum açıklığa kavuşamamışken Anna Anderson 1980’lerde hayatını kaybetmiştir.
1990’lı yıllarda İngiltere’de yapılan yeni araştırmalar sonucunda mitokondriyal DNA’nın yalnızca anneden çocuğa aktarıldığı anlaşılmış ve Çariçe Alexandra’nın henüz yaşayan akrabaları ile mezardan bulunan ve kemiklerin Çariçe Alexandra’ya ait olduğu düşünülen cesetle yapılan mitokondriyal DNA karşılaştırmaları ile çocuklarının kimliği belirlenmiştir. Bunun sonucunda bu mezarın Çar 2. Nikolas ve ailesine ait olduğu kesinleşmiş ve yapılan DNA testleri sonucunda Anna Anderson’nın Anastasya olmadığı, Polonyalı bir köylü kızı olduğu anlaşılmıştır.
Mitokondriyal DNA’nın anneden aktarılmasının sebebi; babada bulunan mitokondri yalnızca sperm kuyruğunda bulunur ve yumurta döllenirken sperm kuyruğu dışarıda kalır ve bu yüzden de babadan aktarılamaz.


Bilimsel makaleler

MollaCami.Com