Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Öşür (Hutbe)

[size=10pt][font=Verdana] Ey şeref-i İman ile müşerref olan ehl-i İman,
[color=blue]Kur’ân-ı Kerimin birçok yerinde namaz kılın zekât verin emri celili ile zekât namazla beraber beyan buyrulmuş ehemmiyetine işaret olunmuştur.
Efendimiz (sav) Hz. Allah’ın hakkı ile kullarının hakkını beraber bildirip zekât ve öşür hakkında ilâhî hükmü cihana duyurmuştur. Zekât ve öşür borçlusu bulunan Müslüman, mal ve servetinin içinde fukaranın, hakkı olduğunu unutmamalıdır. Onu ayırmaz ve ehline vermezse haram yemekten kurtulamaz.
Haram yemek sadece yol kesmek hırsızlık etmekle olmaz. Zekât, öşür borçlarını vermeyip fukara hakkını yemekte haramdır. Helâl gıda ile beslenmesi icap eden vücuda haram yedirmek, benzinli arabaya mazot koymak gibi maddi ve manevi nice mihnet ve belalara yol açar. Şu halde uyanık Müslüman kitap, sünnet, icma ile sabit olan zekât ve öşür borcunu hiçbir şüpheye kapılmadan gönül şevkiyle muhtaç olan kullara ulaştırmalıdır.
Muhterem Müslümanlar!
Peki Öşür nedir?

Öşür arazisinden çıkan mahsulün zekâtına, onda bir demek olan şeye öşür denilmiştir. Öşür: Âyet, hadis ve icmâ ile farzdır. Rabbimiz Bakara süresinin 267. Âyeti Kerîmenin meâlin de; Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve arzdan sizin için çıkardıklarınızın temiz helallerinden infak edin. Zekât ve öşür verin. Gözünüzü yummadan sıkılmadan alıcı olmadığınız şeylerin fenasını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Gani ve Hamiddir.

Ruh'ul-beyan tefsirinde de şöyle buyrulmaktadır.
Mallarınızı zekât ve öşür vererek koruyun hastalığınızı sadaka ile tedavi edin dua ve tazarru ile belâlara karşı koruyun buyrulmuştur.
Hadis-i şerifte
Yağmurların, nehir ve çeşme gibi akar suların tarla içinde ki kaynağın suladığı araziden çıkan şeylerde 1/10 öşür, dolaba koşulan hayvanlar ile sulanan yerden elde edilen şeylerde ise yarım 1/20 öşür vardır.
Öşür de arazi sahibinin akıllı, baliğ (ergin), zengin olması şart değildir. Öşür de itibar, arazi sahibine değil, araziyedir. Yâni, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile de mükelleftir.
Altın, gümüş, para ve ticaret mallarından yılda bir defa zekât vermek gerekirken; arâzide yılda kaç mahsul elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.
Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu halde, mahsullerde bir yıl geçmesi icap etmez.
Bal, ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, kiraz, vişne, kestane, payam (badem), zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk, palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir.
Çayır otu, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasulye, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, salatalık, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü meyvelerden; yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.
Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sarımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arazisi içinde, ekilmediği halde kendiliğinden çıkan mahsulden de öşür verilir.
Hülâsa imam-ı A’zam Hz buyuruyor ki;
Yerden, araziden elde edilen mahsulün azında da çoğunda da öşür farzdır.
Muhterem Müslümanlar!
Hutbemi bir hadis-i şerif mealiyle bitirmek istiyorum.
İbn-i Acüp boyu küçük bir sahabedir. Efendimiz bir sohbette cennetlik görmek isteyen İbn-i Acübu görsün buyurur. O esnada Cebrail (as) gelir. Hayır ya rasülellah o Cehennemliktir. Çünkü malına haram karıştırdı dedi ki zekâtımı öşrümü en son sonra vereyim dedi. Böylelikle haram yiyen cennete giremez. Bunun üzerine İbn-i Acüp (r.a) elinde ki bütün malı dağıtır ve tekrar Cennetlik müjdesini alır.
Rabbim hata ve kusurlarımızı af buyurarak huzuruna helal lokma ile beslenmiş ve ibadetleri makbul olmuş bir halde varmayı nasip buyursun…
( mollacami.net - ücharfbeşnokta )

Haram yemek sadece yol kesmek hırsızlık etmekle olmaz. Zekât, öşür borçlarını vermeyip fukara hakkını yemekte haramdır. Helâl gıda ile beslenmesi icap eden vücuda haram yedirmek, benzinli arabaya mazot koymak gibi maddi ve manevi nice mihnet ve belalara yol açar. Şu halde uyanık Müslüman kitap, sünnet, icma ile sabit olan zekât ve öşür borcunu hiçbir şüpheye kapılmadan gönül şevkiyle muhtaç olan kullara ulaştırmalıdır.


Muhteviyat açısında çok mühim olan bu mevzu için teşekkür ederiz.......

Mevla bizlere, kamil bir şekilde yerine getirebilmeyi nasip eylesin..........

Mevla bizlere, kamil bir şekilde yerine getirebilmeyi nasip eylesin


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com