Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tavaf Namazı

TAVAF NAMAZI
İster farz, iste vacib, ister sünnet veya nafile olsun, bütün tavaflardan sonra iki rek'at namaz kılmak vaciptir. Ancak, haccın veya tavafın vacibi değil, -vitir namazı gibi- müstakil bir vaciptir. Bu sebeple, terki cinayet sayılmaz ve maddî bir ceza gerektirmez.

Kerahet vakti değilse, tavaf bitince, ara vermeden hemen kılmak efdaldir. Tavaf için kerahat vakti yoktur. Ancak tavaf namazı, farz ve vacip namazların da kılınması mekruh olan, belli üç vakitte kılınmadığı gibi, sabah ve ikindi namazlarının farzları eda edildikten sonra da kılınmaz. (Mebsüt li's-Serahsî, 1/153;Mecmeu'l-Enhur, 1/74; Irşadü's-Sarî, 105 ve 107)

Daha sonra hatta memleketine döndükten sonra kılmakla da vacip eda edilmiş olur; fakat gereksiz olarak geciktirmek mekruhtur.

Tavaf namazının "Makam-ı İbrahim"in arkasından kılınması müstehâptır. Orada mümkün olmazsa, sırası ile Hıcr'de Altınoluk'un altında, veya Hıcr'ın herhangi bir yerinde, yahut Harem-i Şerif'in uygun bir yerinde kılınır. Bu yerlerden hiçbirinde kılınamamışsa, Harem bölgesinde kılınabilir. Harem Bölgesi dışında kılınmakla da vacip eda edilirse de sevap ve fazileti az olur.

İhram namazında olduğu gibi bu namazın da ilk rek'atında Fatiha'dan sonra "Kafirun", ikinci rek'atında "ihlas" sürelerinin okunması efdaldir.


Mekke

MollaCami.Com