Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Moralim bozuk ne demek?

Hani hiç beklemediğimiz canımızı sıkan birşeyle karşılaştığımızda ya da huzursuzluk duyduğumuzda, içimizi kasvet kapladığında söyleriz ya "Moralim çok bozuk"! Sizce buradaki moral kelimesinin gerçek manası ve kökeni nedir?

Geçen gün bir konuşma sırasında bir öğretmen arkadaş şunları söyledi. "Moral kökeni ingilizce olan bir kelime ve türkçedeki anlamı ise ahlak, maneviyattır. O zaman durum böyleyse moralim bozuk dediğimizde ne söylediğimizi düşünüp ne söylemek istediğimizi de tekrar tekrar düşünmemiz gerekmiyor mu?" dedi.
Düşününce gerçekten de moralim bozuk ifadesini bir daha kullanmamaya karar verdim.

ahlak yada maneviyatı kasd etse de moral kelimesi bence yerinde.....
çünkü insan her zaman yüksek bi manevi hava içinde olamıyor...zaman zaman kendisinin derinden hissdeceği manevi düşüşler yaşayabiliyor....maneviyatım bozuk dense (her zamanki gibi...yada alışkın olduğum manevi havanın dışındayım ...ifadesi kastedildiğinden )bile bu mana da doğru kullanılmış oluyor...

Ama "moral" kelimesinin yerine bizim türkçemizde kullanabileceğimiz kelimeler varken bu kelimeyi kullanmak pek doğru gelmiyor bana. Önceden ben de kullanırdım ama artık kullanmamaya çalışıcam inşallah.

maksat Türkçe kelime kullanılması ise amenna....elbet yerine geçecek kelime kullanılsa en güzeli....ancak mana bakımından bana göre abartılı...manasızlık içeren bi anlam çıkmıyor....yukardaki yazıda da bu ifade edilmiş...

bilmiyordum, evet bende kullanmamadan yanayim, tskler kardes


Serbest Kürsü

MollaCami.Com