Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


mescidin minareleri

Minareler
Minare ne Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) ne de Hulefa-i Raşidin zamanında vardı. İlk olarak Ömer bin Abdülaziz zamanında yapıldı. 91 h. Mescid-i Nebevînin dört köşesine dört minare yaptırdı. Bu minarelerin yükseklikleri 30 m. civarındaydı.

Müezzin mahfili
Minberin kuzeyinde bulunan müezzinlerin üzerine çıkıp ezan okudukları mermer dierkler üzerinde duran dikdörtgenimsi yere müezzin mahfili denir. Müezzinler burada hem ezan okurlar hem de namazlarını burada kılarlar imamın tekbirinden sonra tekrarı da buradan yaparlar.
Müezzin mafilinin çok eskiden beri var olduğu biliniyor. Kayıtbay ilk olarak mermerden bir mahfil yaptırmıştır. Burası Hz. Bilalin Cuma günleri Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) in hutbesinden önce ezan okuduğu yerdir.

Baş minare
Buna baş minare denmesinin nedeni, eskiden her minarede bir müezzin ezan okurmuş bu minarede de baş müezzin ezan okurmuş bundan dolayı baş minare denmiş.
Bu minare sultan kayıtbay zamanında inşa edilmiş o gün bu gündür asıl heyetiyle ayaktadır. Sultan Abdülmecid genişletmesinde minareye güzelliğinden ve sağlamlığından hiç dokunulmamış olduğu bırakılmıştır. Bu minare Mescid-i Nebevî nin güney doğusundadır.

Babusselam minaresi
Bu minare Mescid-i Nebevî nin güney batısındadır. Minareye giriş kapısı babusselamdan içeri girerken sağ taraftadır. Yüksekliği 47 m. civarındadır.


Medine

MollaCami.Com