Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


BİYESAM, yeni dönemde ses getirmeyi hedefliyor

Yazılım alanında faaliyet gösteren iki farklı meslek birliği iki yıl önce Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) adı altında birleşmişti. Coretech şirketinin kurucu ortağı ve sektörün deneyimli isimlerinden Namık Kural da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen kurulda BİYESAM’ın yeni başkanı olarak seçildi. Biz de Kural’a konuk olduk ve birliğin önümüzdeki dönemde yapacaklarını dinledik.
BİYESAM olarak telif hakları konusundaki yanlışlıkların giderilmesi ve korsan yazılım kullanımının önlenmesini öncelikli hedef olarak belirlediklerini kaydeden Kural, bu doğrultuda çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği planladıklarını, çeşitli projelerle de yazılım kullanan kişileri bilinçlendirmeye çalışacaklarını söyledi. İlk zamanlar “Sektöre yeni bir STK daha mı geliyor” dendiğini, ama kendilerinin farklı olduğunu ve birliklerinin odağında telif haklarının yer aldığını söyleyen Kural, şöyle konuştu: “Sektörümüzün diğer fonksiyonlarına hitap eden birçok meslek örgütü var. Biz farklı yerde duruyoruz. İki senede kurumsallaşma anlamında ciddi adımlar attık. İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’dan temsilcilerimiz var. Türkiye’de yazılım üretiyor olmak esas. Türkiye’de herhangi bir meslek birliğinin önceliği korsanla mücadele etmek olmalı. Hedefimiz toplumdaki bilinçlendirmeyi artırmak. İnsanlara yazılımın ve bilişim eserlerinin bir değer olduğunu anlatmamız lazım.”
Kural, Anadolu illerinden başlamak üzere, telif haklarına en çok saygı gösteren ticarethaneyi ödüllendirme planlarının da olduğunu açıkladı.
Oyun sektörü de temsil edilecek
Oyun sektörünün Türkiye’de geliştiğine dikkat çeken Namık Kural, oyunlardaki telif hakları konusunun BİYESAM’ın alanına düştüğünü, ama şu anda oyunların bir sinema eseri gibi görüldüğünü söyledi. Kural, oyun üreticileriyle sürekli görüştüklerini ve önümüzdeki dönemde bu sektörden bir temsilcinin de birliklerinde yer alacağını belirtirken, “Önümüzdeki dönemde çalışmalarımızla ses getirmek istiyoruz. Avrupa ülkelerinin çoğuna göre daha iyi ve kapsamlı bir telif hakkı kanunumuz var. Ama bilinç tarafı eksik. Bu kültürü ve bilinci oturtmak lazım. YASAD ile de uyumlu çalışmamız lazım. Şimdiye kadar gayet yakın çalıştık, bunu sürdüreceğiz. Sektörümüzde çok teknik bireylerden oluşan birçok şirket mevcut. Sadece program yazmaya odaklanıyorlar. İşin idari ve hukuki tarafında eksikleri var. Sektörümüzü işin tüm hukuki boyutları hakkında bilinçlendirmek istiyoruz” dedi


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com