Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Anlayabildiklerimiz -6-


Ahmed İbn Hanbel, Bağdat'ta oturup takva üzere yaşar ve gecelerini ibadet ile geçirirdi.
Bu arada bir de kızı vardı ki, bu kız babasının nefsine yaptığı bu eziyetten dolayı şikâyet ederdi.
Babası da ona Ey kızcağızım, benim amelim ne ki, sen bir İmam Şafiî'yi tanısan cevabını verirdi.
Bir zaman sonra Şâfi'î Bağdat"a geldi. Sonra da İmam-ı Şafii, bir gün talebesi İmam Ahmed b. Hanbel'i ziyarete gitti... Eve girdiğinde İbn Hanbel kızına Ey kızcağızım bu gelen misafirimiz Şâfi'îdir. dedi.
Kız çok sevindi. Akşam olunca yemeği getirdi İmam Şâfiî oldukça fazla yedi. Yatsı namazından sonra İmam Hanbel, Şâfiî'yi odasında kendi hâline bıraktı. Bu esnada kız duvardaki bir gedikten Şâfiî'yi izlemekteydi. İmam Hanbel ayrıldıktan sonra Şâfi'î yatağına yattı ve uykuya daldı, Ta sabaha dek. Sabah namazı girince kalktı ve doğrudan namaza durdu. Hâlbuki kız Şafiî'nin abdest almadan namaza durduğunu tesbit etmişti. Sabahleyin İmam Şâfi"î, İmam Hanbel"e veda ederek ayrıldı. İmam Hanbel kızına Şâfiî'yi nasıl buldun? diye sordu. Kızı Senin anlattığının dışında bir Şâfi'î buldum diye cevap verdi.
Devamla çok çok yedi, bütün geceyi uykuyla geçirdi ve
abdestsiz sabah namazını kıldı dedi.
İmam Hanbel şaştı ve kızına bütün bunları nasıl öğrendiğini sorunca o da duvardaki bir gedikten her halini gözetlediğini söyledi. Bunun üzerine İmam Hanbel Şâfiî'ye gitti anlattı ve bir konuda ona şiddetli bir ihtiyaç içinde olduğunu bildirdi. İmam Şâfi'î, Ahmet İbn Hanbel"i alarak evine gitti. İbn Hanbel kızının anlattıklarını Şafiî'ye anlattı. İmam Şâfi"î bunun üzerine
evet çok çok yedim biliyorum ki senin yemeğin helâldir,
onun için ömrümde bir defa da olsa bol bol helâl yemeğinden yemek istedim.
Yatsıdan sonra yatağa yattım. Ancak uykuya dalmadım, Kur'an okuyordum. Derken bir ayete takıldım, üzerinde düşündüm ve ondan altmış hüküm çıkardım.
Vaktaki namaz vakti girdi. Abdest tazelemeye ihtiyaç duymadan
sabah namazımı edâ ettim. şeklinde cevap verdi...
Demek ki bizler her ne kadar kişilerin dış görünüşüne veya hal ve hareketlerine bakarak hüküm versekte Allah (cc) onu bilmekte, evet biz kişinin zahirine hükmederiz ama Rabbimiz kişinin kalbine hükmeder, çünkü Rabbimiz karanlik gecede, kara tasin üstünde, kara karincanin yürüdügünü görür ve ayaginin sesini işitir. Vesselam.(mollacami.net//ücharfbeşnokta)

şimdi ne demeli ,ne yazmalı bilmem,

Nasrettin Hoca misali ''damdan düşenin halini damdan düşen anlar''

bence anlayamadıklarımız demeli :-[

vesselam... teşekkürler üçharfbeşnokta kardeşim ;)

Demek ki bizler her ne kadar kişilerin dış görünüşüne veya hal ve hareketlerine bakarak hüküm versekte Allah (cc) onu bilmekte,



rabbim razı olsun

Cümlemizden kardeşim...
Hisse alanlardan kılsın Rabbim

aslında bu konunun başlığı ANLAYAMADIKLARIMIZ olacakmış


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com