Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Eğlence Mutluluk Mudur?

Toplumda son yıllarda yaygınlaşan bir görüş hep gündemde:''Ancak eğlenmekle mutlu olunur'' Bu yüzden,başta televizyon kanalları olmak üzere bir çok kişi ve kurum hep ''vur patlasın çal oynasın''tarzında eğlenceler düzenlemekte.''Huzur evlerindeki yaşlıların gürültülü müzik eşliğinde karşılıklı göbek atarak mutlu oldukları mesajı verilir.Bu sahte mutluluk tablosu için,mutsuzluktan yakınan bir hastam şöyle demişti.: ''Hep eğlenip gülersem,mutlu olacağımı sanırdım.''
Maalesef çoğu insan,bu hastam gibi mutlulukla eğlencenin aynı şeyler olduğunu ve birbirinden ayrılmayacaklarını zanneder.Onlara mutlu insanların bulunduğu bir sahneyi düşünmelerini söyleriz,gözlerinin önüne herkesin kahkahalarla gülerek oynadığı bir tablo gelecektir.
Halbuki hakiki mutluluk tablosunda;sözgelimi otuz yıldır evli olan ve çocukların büyüten,gülümseyen veya güzel bir kitap okuyan ya da insanları bilgi ve tecrübelerinden yararlandıran bilgili bir kişi vb. rengarenk,sayısız tablolar vardır.
Günümüzde insanlar,eğlenceye şartlandırılmakta ve tek hedef olarak onlara ''maddi doyum'' gösterilmektedir.Reklamlarda bunun teşvikçisidir.
Neşesizcek filanca kolayı,sıkıntılıysak filanca kahveyi içmemiz telkin edilir.Yani mutsuzluğun kimyevi maddelerle giderileceği konusu işlenir.Koca karısını,baba çocuklarını mutlu etmek için maddeyi kullanır:Harçlık verir,altın alır veya maddi başka şeylerle onları avutur.Eğlence ile mutluluk aynı şeyler değildir.Eğlence mutluluk getirmediği gibi çoğu zamanda onunla ters bile düşer.Bu iki temel kavram farklıdır.Eğlence geçicidir,mutluluk ise süregelen bir duygudur.Eğlence bir anlık keyiftir (hazdır).Kişi bir yandan eğlenirken ,bir yandan da içinde huzursuzluk,tedirginlik,mutsuzluk duyabilir.Çoğunlukla da böyledir.Mutluluk ise,o an ve sonrasında süren iç huzurdur.İçten taşan sevinç halidir.


''Eğlence çılgınların mutluluğu,mutluluk da akıllıların eğlencesidir.''
Barley Merevilly


Doç.Dr. Sefa Saygılı'nın ''Mutluluk Elimizde'' kitabından kısaltarak düzenlediğim bir bölüm.Kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Mutluluğa bu denli gözle bakabilecek basitleşebildik mi ? :-\
Allah c.c. sonumuzu hayr etsin. Teşekkürler Maide.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com