Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ülkemizdeki Mağaralar

Ülkemizde bulunan turizme açık mağaralar:

Damlataş Mağarası - Antalya:

[img width=500 height=375]http://img231.imageshack.us/img231/3280/damlatam.jpg[/img]

Coğrafi Konum ve Ulaşım: Antalya, Alanya İlçesi’nde şehir içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km.'dir.

Özellikleri: Damlataş Mağarası, 1948 yılında vapur iskelesi inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır.

Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara; kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m.’lik bir alanı kaplamaktadır. Mağaranın kapısından içeri girince 45-50 m uzunluğunda bir geçit, 13-14 m. çapında ve 15 m. yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 metreküp hava ihtiva etmektedir. İçindeki ısı yaz-kış 22.3 derecedir. Mutlak nem 19.6 derece nispi nem %98'dir. Mağara dış tesirlerden arınmış olup havasında bol miktarda asit karbonik vardır. Hava basıncı deniz seviyesinden biraz aşağıda olmasına rağmen 760 mm dir.

Mağara boşluğunun tamamı 180-200 metrekaredir. Mağara etrafındaki kalınlık 10 m'.yi bulduğu için çökme ihtimali yoktur. Senenin 5-6 ayında devamlı damlar. Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin İ.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.

Mağaranın Tıbbi Fonksiyonu : Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan normalde 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktive gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir.

Alanya'ya tedavi için gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak, mağaranın ilgili memuruna baş vurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.


Dim Mağarası - Antalya:

[img width=500 height=375]http://img231.imageshack.us/img231/4549/alanyadimmagaracave019.jpg[/img]

Coğrafi konum ve Ulaşım:Antalya’nın Alanya ilçesinin doğusunda dik yamaçlarla duvar gibi yükselen heybetli Cebireis dağının (1691m.) batı yamacında yer alır. Dim mağarasının hemen ön kısmında 250 m. aşağıda Alanya'lıların piknik yeri olarak kullandığı çam ormanı ile kaplı olan Dim çayı vadisi yer alır. Dim çayı vadisine stabilize bir yol vardır. Buradan mağaraya dik dağ yamacından yürüyerek 30 dakikada ulaşılır.

Özellikler:Toplam uzunluğu 357 m. olan mağaranın güzelliği ön plana çıkmaktadır. Hava ısısı mağara içinde 15-17 ˚C civarındadır. Girişten itibaren mağaranın ilk 75 m.'sinin tabanı kalınca bir toprakla ve kaya bloklarla kaplıdır. Bu kısımdan sonra mağaranın tüm salonları her türlü damlataşları ile süslüdür. Mağaranın orta ve sol kesimlerinde tavandan düşmüş kaya bloklar tabanı kaplar. Bunların üzeri yer yer dikit ve sütunlarla örtülüdür. Mağaranın ilk 75. ve 150.m.'lerinde insanların ancak emekleyerek ve sürünerek geçebileceği dar pasajlar vardır. Mağaranın girişten itibaren 140. m.'sinde tavandan dar bir ikinci girişi vardır. Mağarada yarasa ve çokça çekirge yer almaktadır. Turizm açısından bakıldığında Türkiye’nin en güzel mağaralarından birisi olduğu söylenebilir.


Zeytintaşı Mağarası - Antalya:




Coğrafi konum ve Ulaşım:Zeytintaşı mağarası Antalya’ya bağlı Serik ilçesinin 15 km. kuzeyinde bulunan Akbaş köyünün Gökçeler mahallesinin güneydoğusunda, Zeytinlitaş Tepe'sinin güney yamacında yer alır. Mağaraya Serik’ten Üründü-Deniz Tepesi- Kızıllar- Gökçeler- Akbaş yoluyla gidilmektedir. Mağara Antalya’ya 54 km., Serik’e 16 km., Aspendos’a 10 km.’dir.

Özellikleri:Mağara alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılan Sura-Kratase yaşlı kireç taşları içinde belirgin bir fay hattı üzerinde gelişmiştir.Mağara 14 m. derinlikte ve çift katlı olup üst kat uzunluğu yan dehlizlerle birlikte 136 m., alt kat 97 m.uzunluğundadır. İçinde oluşumu devam eden sarkıt, dikit ve sütunlar her türden damlataşlar ile kaplıdır. Ayrıca büyük sütunlar arasında yer alan gölcükler, mağaranın görünümünü daha da ilginç şekle dönüştürmektedir. Mağara eni 0.03 m. ve uzunluğu 0.70 m.'yi bulan makarna sarkıtları ile eşi ve benzeri bulunmayan karakteristik özelliklere sahiptir. Eşsiz bakir bir çevre doğal güzelliğe sahiptir.

Çevrede yürüyüş, tırmanma ve safari turu ile doğal ve yabani hayvan foto safarisi yapılabilir. Mağaranın bulunduğu yer ve çevresi tipik Akdeniz iklimine sahip özel klimal bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla her tür Akdeniz bitkisi yetişebilmektedir. Havası ve doğası insana huzur ve ferahlık verir.


Gürcüoluk Mağarası - Bartın:




Coğrafi konum ve Ulaşım:Gürcüoluk mağarası Bartın’a bağlı Amasra’nın yaklaşık 10 km. güneydoğusunda, geniş bir karstik platonun üzerinde bulunan Gölleryazı mevkiinde, Makaracı köyünün 2 km. doğusundaki iki büyük dolini birbirinden ayıran bir sırtın kenarında yer alır. Mağaraya, Amasra-Çakraz (Bartın-Sinop) karayolu üzerinde bulunan İnpiri ve Karakaçak köyü sapaklarından gidilmektedir.

Özellikler:Toplam uzunluğu 169 m. girişe göre en derin noktası -5 m. olan Gürcüoluk mağarası yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağara tek bir galeriden oluşmuştur ancak damlataş sütunları mağarayı çok sayıda salon ve odacığa ayırmıştır. Genişliği 2-2.5 m., yüksekliği 1-7 m. arasında değişen mağaranın içi, görünümleri son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları ile kaplıdır. Ayrıca tabanında, özellikle doğu giriş galerisinde kalın bir erime ve birikim toprağı vardır. Bu topraklar büyük ölçüde fosilleşmiştir. Gelişimini tamamlamış ancak, mağara içi şekillenmesi devam eden Gürcüoluk mağarası gerek görünümleri son derece güzel damlataşları gerekse kolay ulaşım imkanı ve güzel doğal bir çevreye sahip olması nedeniyle cazibesini korumaktadır.


Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi web Sitesi.

Not:Resimler alıntıdır.

İnsuyu Mağarası - Burdur:

[img width=500 height=375]http://img222.imageshack.us/img222/8092/insuyu26.jpg[/img]


Coğrafi konum ve Ulaşım: Burdur’un 13 km. güneydoğusunda ve Burdur’a bağlı Çatalağıl köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu mağarasına Burdur-Antalya karayolunun 13. km’sinden ayrılan 900 metrelik asfalt yol ile gidilmektedir.


Özellikler: Batı Toroslar’ın kuzeydoğusunda yer alan İnsuyu mağarası yatay olarak uzanan kaynak konumlu, yarı aktif çok dönemli gelişim özelliği gösteren bir mağaradır. Görünümleri son derece güzel yoğun damlataş oluşumları (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, kalsit kristalleri) ve göllerle kaplı olan İnsuyu mağarası 1965 yılında halk ziyaretlerine açılarak ülkemizde turizme açılan ilk mağara ünvanını kazanmıştır. Birbirine bağlı iki bölümden oluşan mağaranın toplam uzunluğu 525 m. olan ve ana faya paralel uzanan birinci bölüm girintili çıkıntılı kafesli bir yapıya sahiptir. Yer altı suyunun alçalması sonucu keşfedilen ikinci bölüm, birinci bölümden daha uzun olmasına rağmen damlataş oluşumları açısından birinci bölüme göre daha fakirdir. Gezilmesi son derece zor olan bu bölüm, mağaraları sportif ve macera amacıyla gezen ve özel mağaracılık donanımı olan gruplar tarafından gezilebilir.


Kaklık Mağarası - Denizli:




Coğrafi konum ve Ulaşım:Denizli-Afyon karayolunun kenarında bulunan Kaklık Mağarası , Büyük Menderes nehrinin önemli bir kolu Çürüksu çayının , Kaklık kasabasının kuzey ve batısında oluşturduğu geniş alüvüyon ovanın kuzeyinde yer alır. Mağara , yüksek dağları oluşturan kayaların , ovada kaybolduğu yerde gelişmiştir.

Özellikler:Kuzeybatı-güneydoğu yönünde 65 m. , kuzeydoğu-güney batı yönünde 40 m. uzunluğunda olan mağaranın daire şekilli olan girişi 13x11m. boyutundadır. Girişe göre en derin noktası -14 m. ve toplam uzunluğu 190 m. mağaranın güneybatı kenarında ikinci bölümü yer almaktadır. Yaklaşık olarak 40 m. devam eden bu bölümün içi yeni çökmüş bloklarla kaplıdır. Buna karşılık ana galerinin hemen hemen tamamı mağara dışından çıkan ve büyük bir bölümü , şelaleler yaparak mağara akan kaynak sularının oluşturduğu travertenlerle kaplıdır basamaklar halinde havuzlardan oluşan ve tavanın çökmesi sonucu meydana gelen bloklar üzerinde gelişen beyaz renkli bu travertenler , Pamukkale’nin küçük bir benzeridir.


Karaca Mağarası - Gümüşhane:



Coğrafi konum ve Ulaşım:Karaca mağarası, Gümüşhane’nin 15 km. kuzeybatısında Torul ilçesine bağlı Karaca mahallesinin hemen güneybatısında yer alır. Gümüşhane Torul karayolunun 12. kilometresinden korum deresine ayrılan stabilize yoldan 4 km. sonra karaca mahallesine varılır. Buradan 20 dakikalık bir yürüyüşle mağaraya varılır.

Özellikleri:Toplam uzunluğu 256 m., girişe göre en derin noktası ise -15.5 m. olan Karaca Mağarası, az eğimli giriş dışında bütünüyle yatay bir mağaradır. Karaca mağarası birbirine bağlı 5 salondan meydana gelmiştir. Salonlar arasındaki duvarları yerli kaya değil damlataş sütunları oluşturur. Karaca mağarasında her türden damlataş oluşumuna rastlamak mümkündür. Sarkıt, dikit, sütun, bayrak ve perde damlataşları ile damlataş havuzları büyük boyutlara ulaşmıştır. Mağara içi damlataş birikim ve şekilleri bakımından son derece zengindir. Bu şekiller büyüleyici bir görünüm sunarlar. Bu şekiller çok canlıdır ve gelişmeleri devam etmektedir.

Mağarada dikkati çeken diğer bir şekil grubu da mağara gülleri, kalsit kristalleri ve ekzantriklerdir. Mağara gülleri damlataş havuzlarının kenarlarında hatta havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde oluşmuşlardır. Karaca mağarası kuru bir mağaradır. Ancak tavan ve duvarlardan sızan sular mağara tabanında büyük gölcükler oluşturmuştur. Özellikle mağaranın son kesimlerindeki göllerin derinliği 1 metreyi bulmaktadır.


Zindan Mağarası - Isparta:



Coğrafi konum ve Ulaşım:Isparta ili Aksu ilçesinin 2 km. kuzeydoğusunda Aksu çayı vadisindedir. Çay kıyısını takip eden ve daha yukarıdaki yaylalara giden yolu takip ederek farklı araçlarla Zindan mağarasına ulaşabilirisiniz.

Özellikler:Mağaranın toplam uzunluğu 760 m., girişe göre en yüksek noktası ise 15.5 m.'dir. Romalılardan bu yana bilinen ve kullanılan bir mağaradır. Yatay ve yarı aktif bir mağaradır. Zindan mağarasının bulunduğu Göller bölgesi yöresi yurdumuzun en yoğunu karstlaşmış alanlarından birisidir. Mağaraya girişten itibaren taban toprak ve küçük kaya blokları ile kaplıdır ve burası yaz kış yarasa kolonilerinin barındığı bölümdür.


Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Web Sitesi.

hepsini gidip görmek isterdim ...

teşekkürler ahuzar :)

coğrafya derslerinden adını sık sık duyduğumuz bu mağaraları görmek de nasip olur inş...

teşekkürler kardeşim....

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim,Karasevdam ve Mansurefe kardeşlerim...

Yurdumuzun bu güzelliklerini dünya gözü ile görmek hepimize nasip olur inşaallah...

emegine saglik gardas...

burdurdaki insuyu magarasini gezebilme sansim olmustu sükür...

gurban oldugum Rabbim ne harikalar yaratmis Elhamdulillah...

Dodurgalar Mağarası - Denizli:



Coğrafi konum ve Ulaşım:Dodurgalar Mağarası , Denizli’nin 60 km. güneydoğusundaki Acıpayam ilçesinin 18 km. doğusunda bulunan Dodurgalar kasabasının 3 km. batısındaki Mallıdağ’ın doğu yamacında yer almaktadır. Batı Anadolu ve Ege Bölgelerini Akdeniz’e bağlayan Denizli-Antalya karayolu, Dodurgalar kasabasının hemen yakınından geçmektedir.

Özellikleri:Toplam uzunluğu 145 m. olup, girişe göre en derin nokta -5 m., girişe göre en yüksek noktası ise 5.5 metredir. Dodurgalar Mağarası’nın içinde çatlaklar boyunca gelişmiş damlataşlar bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşlarıdır. Dodurgalar yatay olarak gelişmiş hidrolojik olarak geçit konumlu bir mağaradır. Günümüzde mağara bütünüyle fosilleşmiştir. Bu nedenle yakın geçmişte yer yer çökmeler oluşmuştur.

Ancak yoğun damlataş oluşumları, özellikle kalın sütunlar bu tehlikeyi ortadan kaldırmışlardır. Yağışlı dönemlerde tavandan sızan sular, yeni damlataşları oluşturdukları gibi, eskileri de canlı tutmaktadırlar. Çok sayıdaki damlataş, mağarayı adeta “damlataş orman”ına dönüştürmüştür. Mağaranın damlataş estetiği ve doğal çevresinin güzelliği cazibesini artırmaktadır.


Mencilis Mağarası - Karabük:

[img width=500 height=375]http://img147.imageshack.us/img147/5756/bulakmencilis2.jpg[/img]

Coğrafi konum ve Ulaşım:Karabük ili Safranbolu ilçesi Bulak Köyünde bulunan Mencilis Mağarası, Safranbolu’nun 10 km. kuzey-batısında, Manastır Tepe ile Mağara Deresi’nin başlangıç noktasında bulunur. Mağaraya Safranbolu ve Karabük’ten ulaşılabilmektedir.

Özellikleri:Mağaranın toplam uzunluğu 6052 m., girişe göre son noktanın yüksekliği ise 281 metredir. Mencilis Mağarası, yatay olarak gelişmiş, çok katlı, kaynak konumlu aktif ve fosil bölümlerden oluşan bir mağaradır. Birbirine bağlı üç kattan oluşan bu mağara, ilginç bir oluşum ve gelişim özelliğine sahiptir. Mağaranın en altında Safranbolu’nun içme kullanma suyuna katkıda bulunan kaynak ve mağarası, onun üzerinde de içinde görünümleri son derece güzel sarkıt ve dikit, sütün, duvar ve perde damlataşlarına sahip olan ve gelişimini kısmen tamamlamış orta kat yer almaktadır. Mağara içi ve çevresinin doğal güzelliği ve korunmuş otantik yapıları ile Bulak köyü ve Safranbolu’ya son derece yakın bir bölgede bulunması Mencilis Mağarasının cazibesini artırmaktadır.


Dupnisa Mağarası - Kırklareli:

[img width=500 height=375]http://img22.imageshack.us/img22/8581/dupnisa.jpg[/img]

Coğrafi konum ve Ulaşım:Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünün sınırları içersindedir. Köyün 5-6 km. güneybatısındadır. Mağaraya kuzeyden Kırklareli-Dereköy-Sarpdere, Kırklareli-Üsküp-Çukurpınar-Sarpdere veya güneyden de, Vize-Poyralı-Demirköy-Balaban-Sarpdere yollarıyla gidilebilir.

Özellikler:Birbirine bağlı iki kat ve gelişim özellikleri farklı üç mağaradan oluşan Dupnisa Mağara sisteminin toplam uzunluğu 2750 metredir. 70 metrelik bir yükselti içinde gelişen bu mağaraların hidrolojik özellikleri, gelişim dönemleri, damlataş çökelleri birbirinden son derece faklıdır. Birbirine tezat üç mağaranın üst üste bulunması son derece ilginçtir. Üstte yer alan kuru mağara, damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Özellikle sarkıt, dikit, sütun ve duvar damlataşları büyük boyutlara ulaşmıştır. Buna karşılık altta bulanan Dupnisa mağarası , içindeki yer altı deresi ve gölleriyle saçaklar şeklinde göllerin üzerine inen duvar ve perde damlataşları mağarayı daha cazip bir hale getirmiştir.


Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Web Sitesi.


emegine saglik gardas...

burdurdaki insuyu magarasini gezebilme sansim olmustu sükür...

gurban oldugum Rabbim ne harikalar yaratmis Elhamdulillah...



Evet kardeşim,her biri ayrı güzellik ve vasıflarda...Kudreti İlahi'nin bir tecellisi...

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim kardeşim sağolasınız... :)

güzel bir konu.elinize saglık.

Sağolasın Leyya kardeşim, ilginiz için teşekkür ederim...

Tınaztepe Mağarası - Konya:

[img width=500 height=375]http://img365.imageshack.us/img365/1025/tnaztepe.jpg[/img]


Coğrafi konum ve Ulaşım:Konya ilinin Seydişehir ilçesinde bulunan Tınaztepe Mağara’sına Konya-Beyşehir-Seydişehir üzerinden, Mortaş Aliminyum Tesisleri yoluyla ulaşılmaktadır.

Özellikleri:Toplam uzunluğu 1650 m., derinliği – 65 m. olan mağara Tınaztepe’nin güneybatı yamacında yer almaktadır. Fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Fosil bölümüne bahar aylarında girilecek olursa, sayısı beşi bulan göllerin botla geçilmesi gerekecektir. Sonbahar aylarında suların azalması sonucu aynı galeri yürünerek geçilebilir. Beşinci gölden sonra mağarada 30 metrelik bir inişle Büyük Salon’a gelinmektedir. Bu salon gölle sonlanmaktadır. Tınaztepe Mağarası’nın hemen altında Tınaztepe Düden’i yer almaktadır. Toplam uzunluğu 1550 m. ve derinliği -150 m. olan düdene tüm yıl boyunca su girişi olmaktadır. Yaklaşık 20 metrelik dik bir inişle şelalenin yanında mağaraya girilmekte olup, 10 metrelik inişlerle -150 metrede sifonla düden sonlanmaktadır.


Ballıca Mağarası - Tokat:

[img width=500 height=375]http://img365.imageshack.us/img365/5275/ballca.jpg[/img]


Coğrafi konum ve Ulaşım:Tokat ilinin Pazar ilçesine yaklaşık 5 km. uzaklıkta bulunan, Ballıca köyünde bulunmaktadır.

Özellikleri:Mağara, İndere vadisi yamacında 1180 m. rakımlı fosil bir ağızla başlamaktadır. Genel morfolojik gidiş, çöküntü oluşmuş büyük salonlar ve bunları birbirine bağlayan, geçitler şeklindedir. Özellikle yarasalı salon ve onu izleyen salonda da çöküntü bloklarını kaplayan Guano nedeniyle, taban belirgin değildir. Bu salonlara ulaşabilmek için dikey mağaracılık tekniğini kullanmak gereklidir (10 m. ve 7 m. inişler vardır)

Gelişimini hemen hemen tamamlamış durumdaki mağaranın içinde ve özelliklede büyük salonda bir çok ilginç yapılar vardır. Bunlar, 10 metreyi aşan sütunlar, Şapkalı mantara benzeyen travertenler, dev kolonlar ve asıl önemlisi boyutları 30 cm. ile 7 m. arasında değişen ilginç soğan oluşumlardır. Ayrıca, yaygın yarasa popülasyonu gözlenmektedir. Diğer yandan mağara, girişlere karşı savunmasız olduğundan, zarar verecek eylemlerde bulunabilecek insanlara karşı da çok iyi bir şekilde korunması gerekmektedir.


Gökgöl Mağarası - Zonguldak:

[img width=500 height=375]http://img365.imageshack.us/img365/7316/gokgolmagarasi.jpg[/img]


Coğrafi konum ve Ulaşım:Zonguldak’ın 5 km. güneydoğusunda bulunan Gökgöl mağarası, yatağına derince gömülmüş Erçek Deresi’nin doğu yamacında yer alır. Zonguldak-Ankara yolu mağaranın hemen önünden geçtiğinden ulaşım son derece kolaydır.

Özellikleri:Kollarıyla birlikte toplam uzunluğu 3350 m. ile Zonguldak’ın en uzun 2. mağarası olan Gökgöl, değişik özelliklere sahip 4 belirgin kattan meydana gelmiştir. Birbirine bağlı katlardan oluşmuş ve yatay gelişmiş aktif bir mağara olan Gökgöl, ana galerinin yanında iki büyük yan koldan oluşur. Büyük Çöküntü salonu yan kolların buluştuğu yerdir. İçinde yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresi akmaktadır. Büyük Çöküntü salonunda örneği başka mağaralarda olmayan değişik renkte ve şekillerde damlataş oluşumları bulunmaktadır. Gökgöl mağarası damlataş oluşumu yönünden çok zengindir. Her türden oluşum, sarkıt, dikit, sütun, bayrak damlataşları ve yoğun makarna sarkıtları görülür.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Web Sitesi.

Paylaşım için teşekkürler....

Müthiş görüntüler, insan bakmaya doyamıyor. :)

Benim de Urfa'da mağara yolculuğum olmuştu. Aman Allah'ım kaç katlı Urfa'ya çok gidiyorum ama mağarasına tövbeliyim çıkması bi dert, inmesi bi dert birde basamaklar o kadar tehlikeli ki bir ayağı kaysa o kişi gitti. ::)

Resim+Dipnot bilgiler için teşekkürler Ahuzar...

elinize emeğinize sağlık hepsi birbirinden güzel ve bir okadarda ürkütücü

ama yinede gezmek isterim...

kendimi biran gece burda hissettim..çığlık çığlığa ölürdüm heralde ;D ;D ;D
eline sağlık kardeşim...


kendimi biran gece burda hissettim..çığlık çığlığa ölürdüm heralde ;D ;D ;D


Öyle deme ya müthiş oluyor. Ben de gittiğimde akşama doğruydu hem tehlike, hem adrenalin bi anda. ::)


Gezi Rehberi

MollaCami.Com