Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Göllerimiz

Van Gölü:



Van Gölü Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 5. büyük gölüdür.Uzunluğu 125 km., genişliği 65 km.'yi aşmaktadır.Su cinsi sodalı olup,derinliği 451 metredir.

Tuz Gölü:



Tuz Gölü; İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara,Konya ve Aksaray il sınırları içerisinde yer almaktadır.Türkiye'nin tuz ihtiyacının %55'i bu gölden sağlanmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin en sığ gölüdür.Maksimum ölçüleri kuzeyden güneye 80, doğudan batıya ise 50 km.'dir.

Beyşehir Gölü:



Beyşehir Gölü Türkiye'nin 2. büyük gölüdür.Uzunluğu 45 km., en geniş yeri 25 km.'dir.Deniz seviyesinden yüksekliği 1.115 metredir.Suyu tatlı olup,derinliği en çok 10 m. civarındadır.

Not:Resimler alıntıdır.

Allah'ım ne de güzel yaratıyor. O'ndan başka bu eşsiz renklere, bu mükemmelliği hangi ressam verebilir ki ?
Adeta gözlerim kamaştı. ::)

Teşekkürler Ahuzar...

Evet haklısınız Firdevs kardeşim,her bireri Sanat-ı İlahi ve Kudret-i İlahi'ye sadece bir kaç örnek...

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim kardeşim...

beyşehir gölü içme suyu olarakta kullanılıyordu galiba.
eline emeğine sağlık kardeşim..

Evet Prof kardeşim,Beyşehir gölü;suyunun birinci dereceden içme suyu kriterlerine uyması nedeniyle İçme ve Kullanma Suyu Koruma Sahası statüsüne sahip bir gölümüz...Fiilen içme suyu olarak kullanıyormuş...

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim kardeşim...




















Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nde Aydın - Muğla il sınırında yer alan, doğal yaşamın kültürel zenginliklerle kaynaştığı cennet gibi bir mekan.
İzmir' den Bodrum' a giderken Söke' den sonra üç tane Didim ayrımını geçince sol tarafınıza bakın göreceksiniz. Çok önceki çağlarda Bafa Gölü körfezmiş. 4.yy'da Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüviyonlarla denizle bağlantısı kesilmiş. Bu nedenle suyu tuzludur. Üzerinde dört adası ve çevresinde çok sayıda antik kent var. Göl çevresi doğa sporlarına meraklı olanlara, kuşbilimcilere, ressamlara, fotoğraf çekmeye, kısaca tarihe, arkeolojiye ilgi duyan herkese göre eşsiz güzellikleri olan harika bir yöre.

Bu bağlantı yerinde Milet ve Priene gibi bir çok ''Yunan Şehri'' kurulmuş.
Ayrıca Didim'deki Apollon Tapınağı'na ait bazı küçük kalıntılara da rastlanmıştır.
Zaman içinde gölün önemi artmış ve bazı kabilelere ev sahipliği yapmıştır.
9.yy'dan itibaren gölde ve çevresinde kurulmuş olan 11 kabilenin izleri halen görülebilir. Bölgede hala duvarlarında resimler bulunan birçok eski mağara bulunmaktadır.
Kısa bir süre önce Latmos Dağı'nın arka tarafında prehistorik devirden kalma, duvarları resimli bir çok mağara bulunmuştur.
Tüm bu özelliklerinden dolayı Bafa Gölü ve çevresi turizm sektöründe önemli bir yer teşkil etmektedir.

Katılım ve bilgiler için teşekkürler Yörükefe kardeşim,ellerinize sağlık...

bende paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
aslında korkarak resimleri gönderdim. çünkü gönderdiğim resimler genelde gözükmüyor, sonra yönetimden yardım almak zorunda kalıyordum. ama şimdi resim uygulamasına öğrenmeye başladım artık. deneye deneye bu iş olacak galiba.

Eğirdir Gölü:

[img width=500 height=375]http://img117.imageshack.us/img117/5603/15129egirdir11sk9.jpg[/img]

Eğirdir Gölü Isparta il sınırları içerisinde yer almaktadır.Eğirdir gölü 482 km2 ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.Deniz seviyesinden yaklaşık 917 m. yükseklikte bulunan göl, ortalama 14 m. derinliğe sahip olup en derin noktası 16,5 m. civarındadır.Kuzey-güney uzunluğu 50 km. olan gölün, doğu-batı genişliği 3-15 km. arasında değişmektedir.

Gölün kuzey tarafına doğru bir boğazla ayrılan ve daha küçük alanı kapsayan bölüme Hoyran Gölü, güneyde kalan büyük bölüme ise Eğirdir Gölü denilmektedir. Genelde camgöbeği renginde olan göl, bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında yedi renkli göl olarak anılmaktadır. Ayrıca 1994 ylında tamamlanan tesislerle Isparta'nın içme suyu ihtiyacının bir kısmı da gölden sağlanmaktadır.


İznik Gölü:

[img width=500 height=375]http://img117.imageshack.us/img117/1255/iznikar1.jpg[/img]

İznik Gölü;Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda, Bursa il sınırları içerisinde kalan Türkiye'nin 5., Marmara Bölgesi'nin en büyük gölüdür.İznik gölünün denizden yüksekliği 85 m.'dir.Genişliği en dar yerinde 11 km. iken, doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 32 km.'dir.Derinliği kuzeyden güneye doğru artan gölün en derin yeri 65 metredir.Gölün suyu tatlıdır.


Burdur Gölü:

[img width=500 height=375]http://img117.imageshack.us/img117/2848/burdurgoluov1.jpg[/img]

Burdur Gölü;Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan bir göldür.Burdur şehir merkezine çok yakındır. Ortalama göl alanı 23700 ha.,rakımı 857 metredir. En büyük derinliği 110 m. olan göl, Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Göl suyu tuzlu ve arseniklidir.

Salda Gölü:

[img width=500 height=375]http://img87.imageshack.us/img87/1739/saldagllr2.jpg[/img]


Salda Gölü;Burdur'un Yeşilova ilçesinde Göler Bölgesi içindedir. Yüzölçümü 4370ha.'dır. 184 m.'ye varan derinliği ile Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Göle 1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiştir.

Salda gölü,Burdur ilinin yaklaşık 60 km. batısında yer alır.Türkiye'nin en derin,en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak bilinmektedir. Göl suyunun terkibinde magnezyum,soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlar elde edilmesinde etkili olmuştur.


Manyas Kuşgölü:

[img width=500 height=375]http://img27.imageshack.us/img27/7185/manyas2aa9.jpg[/img]


Manyas Kuşgölü; idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırları içinde ve Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ve Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km., genişliği ise 14 km.'dir.

Suyu tatlı olan gölün en derin yeri 4 m. civarında olup, ortalama derinliği 1-2 metredir.


Acıgöl:

[img width=500 height=375]http://img87.imageshack.us/img87/7697/acigol3nn6.jpg[/img]

Acıgöl;Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan ve Denizli'nin en büyük gölüdür. Derinliği 150 cm. ile 210 cm. arasında olan sığ bir göldür. Denizden yüksekliği 842 m.'dir. İsminden de anlaşılacağı gibi canlı yaşamayan, suyu acı olan gölden ihracaatı da yapılan sodyum sülfat üretilmektedir.

Denizli'nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl ülkemizin tek, dünyanın ise ikinci büyük ve temiz, doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı bir havzasıdır.

Hazar Gölü:



Hazar Gölü;Elazığ ilinin Merkez Maden-Sivrice sınırları içerisindedir. Yüzölçümü 7.000 ha.'dır.

Güneybatı, kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göl olan Hazar Gölü, kuzeyinde Deveboynu, güneyinde ise Hazar baba dağları yer almaktadır. Göl suları tuzlu olup sadece tatlı su girdisinin olduğu yerlerde küçük sazlıklar bulunmaktadır. Batıda kürk suyu ağzında Kürk Deltası, doğuda ise Zıkkım deresi ağzında Gezin Deltası oluşmuştur.
Alanda en yaygın kuş topluluklarını batağanlar ve sakarme oluşturmaktadır.

Koruma Statüsü:Hazar Gölü Doğal Sit Alanı statüsündedir. Uzunluğu 22 km., genişliği 5-6 km civarındadır. Türkiye'nin en derin göllerinden biridir.

Çıldır Gölü:



Çıldır Gölü; Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metre ve tektonik oluşumlu bir göldür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır.


Sapanca Gölü:

[img width=500 height=375]http://img218.imageshack.us/img218/9766/sapancajo8.jpg[/img]

Sapanca Gölü, Adapazarı ile İstanbul arasında Kocaeli sınırına yakın bölgede, Sapanca ilçesi içinde yer alan bir göldür.

Yazın ve kışın seyahat eden yolcuların uğrak noktası olan Sapanca Gölü kıyısında çeşitli balık restoranları ve pansiyonlar bulunur. Kaynağını dağlardan gelen kar suları ve Derbent deresinden alan gölde, turna balığı, yayın balığı, sazan türleri ve alabalık bol miktarda bulunur.


Nazik Gölü:

[img width=500 height=375]http://img218.imageshack.us/img218/6119/nazikglwq5.jpg[/img]

Nazik Gölü, Van Gölü'ne 25 km. kadar uzaklıktadır ve Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır. 30 km2 alana sahiptir. 1.876 metre rakıma ve 40-50 metre derinliğe sahip olan gölde aynalı sazan ve inci kefali yetiştirilmektedir.


Balık Gölü:

[img width=500 height=375]http://img23.imageshack.us/img23/9103/balkgleu3.png[/img]

Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Aras Dağları üzerinde Türkiye'nin en yüksek gölüdür. Denizden yüksekliği 2.241 metredir.

Balık Gölü, Doğubayazıt ilçesinin yaklaşık olarak 54 km. kuzeybatısında yer alır. Göle, Doğubayazıt-Ağrı modern karayolunun 30. km.'sinden itibaren kuzeybatı yönüne doğru ayrılan stabilize bir yol ile Suluçem (Musun) ve Gürgüre köyü geçildikten sonra ulaşılabilmektedir.
Eleşkirt Ovası ile Iğdır ve Doğubayazıt Ovaları'nın oluşturduğu üçgen arasındaki yüksek sinek yaylasında yer alan Balık Gölü'nün kuzeybatı-güneydoğu uzunluğu yaklaşık olarak 11 km.'dir. En geniş yeri ise güneyde 6 km.'dir ve kuzeye doğru gittikçe daralır. Gölün kapladığı alan 34 kimoletrekaredir.

Renklerdeki ihtişâma baka baka doyamıyorum. ::)

Ahh şimdi oralarda olmak vardı. :))

Resimlerin içine girer miyim? Ne dersin Ahuzar :D :P

Resimlere şimdilik bakmakla yetinelim, inşaallah Rabb'im hepsini dünya gözü ile görebilmeyi nasip etsin Firdevs kardeşim... ;)

Günün stresinden sıyrılmamıza yardımcı oluyor değil mi? :)


Resimlere şimdilik bakmakla yetinelim, inşaallah Rabb'im hepsini dünya gözü ile görebilmeyi nasip etsin Firdevs kardeşim... ;)

Günün stresinden sıyrılmamıza yardımcı oluyor değil mi? :)


Amin Ahuzar İnşallah...

Haklısın bu resimlere bakıp huzur bulmamak, rahatlamamak mümkün mü ::)

Açıkça söyleyeyim ben ne zaman daralsam, içim sıkılsa gezi ve seyehat bölümüne girip bir nebze de olsa rahatlamaya çalışıyorum. :)

Senin yorumlarında bana ayrı bir zevk veriyor. Onlar da rahatmak için birebir geliyor. Örneğime kızar mısın bilmem ama; antibiyotik gibisin mod'um. :))

Ellerine sağlık Mod'um, herşey için çok teşekkür ederim.

Sağolasın Firdevs kardeşim;öncelikle bölümümüze olan ilgi,alakan ve desteğin için ve nacizane faideli bir şeyler yapma derdinde olan şu kardeşine verdiğin destek ve moral için hasseten teşekkür ederim...Eksik olmayasın değerli kardeşim... ;)

Bu arada bu güne kadar aldığım en güzel övgü de Antibiyotik etkisine sahip olduğumu öğrenmek oldu... :D

Ah Sakarya'm... Ah Sapanca'm... Birde bize kalaydı...
Adapazarı'nın en değerli mekanlarından biridir Sapanca gölü. Umarım gelişen dünyanın seyrinde eriyip gitmez...

Değerli bilgiler için teşekkür ederim Ahuzar kardeşim. Firdevs'in de dediği gibi; bu gibi konular gidemesekte bakarak içimizi ferahlatıyor.

Acaba aç kaldığımızda pastane camında durup baksak doyarmıyız :P (malum kriz var, cepte para yok :))

Ufak bir fotoğraf da benden olsun bakalım;


[IMG]http://img21.imageshack.us/img21/6678/poyrazlarzq6.jpg[/img]
[IMG]http://img21.imageshack.us/img21/poyrazlarzq6.jpg/1/w768.png[/img]


Gezi Rehberi

MollaCami.Com