Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Su geçirmeyen kağıt üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Turgut Şahin, ABD'de Wisconsin Üniversitesi danışmanlığında, plazma teknolojisini kullanarak nanometrik ölçekte kağıt yüzeyini modifiye ettiklerini ve su geçirmeyen kağıt ürettiklerini bildirdi.

Şahin, AA muhabirine, ABD'de Wisconsin Üniversitesinde Prof. Dr. Raymond A. Young danışmanlığında yürüttüğü çalışma konusunda bilgi verdi.

Wisconsin Üniversitesi'nde, dünyanın en büyük plazma araştırma laboratuvarlarından birinde çalışmalarını tamamladığını kaydeden Şahin, insan ve çevre sağlığı için uyumlu, çevreyi kirletmeyen teknolojiler kullanarak yeni kağıt üretim ve kağıt özelliklerini geliştirme programları üzerine yoğunlaştığını anlattı.

Nanometrik yöntemle kağıt yüzeyini modifiye ederek ürettikleri kağıdın suyu ittiğini bildiren Şahin, şunları söyledi:

"Çalışmalarımız sonucunda, plazma teknolojisini kullanarak su geçirmeyen tamamen hidrofobik özellikte kağıt ürettik. Bu tamamen nanoteknolojiyle ilgili. Kağıdın yüzeyini nanometrik ölçekte su geçirmeme özelliği kazandıracak florin ve slikon içeren kimyasal maddelerle ince bir film şeklinde kapladık.

Geleneksel yöntemlerde uygulanan toksik özellikteki kimyasalları kullanılmadan, sadece florin ve silikon gruplarını içeren kimyasal maddeleri kağıt üzerine yapıştırdık. Kağıdın normal görünümünde herhangi bir değişiklik oluşmadan suyu geçirmeyen, suyu iten hidrofobik özellikte kağıt elde ettik."

Çalışma sırasındaki öncelikli amaçlarının çevreyle dost kağıt üretmek ve kağıt yüzeyini değiştirmek olduğunu dile getiren Şahin, kullandıkları yöntemde zehirli kimyasalların yer almadığını ifade etti.

Normal üretimde 4-5 aşamada gerçekleştirilen kağıt yüzey özellikleri değiştirilmesi işlemini, plazma teknolojisi yardımıyla, kapalı ortamda tek aşamada gerçekleştirdiklerini anlatan Şahin, "Birkaç dakikada kağıdın yüzeyini modifiye ediyoruz. Kağıdın yüzeyine yapıştırmak istediğimiz kimyasal maddeyi gaz ortamında plazma reaktörünün içine veriyoruz ve yüksek enerji yardımıyla tek aşamada kağıdın yüzeyine sağlam bir şekilde yapışmasını sağlıyoruz. Böylece iş gücü kaybı ve kimyasalların çalışanlar ve çevreye olan etkisi minimum düzeyde kalıyor" diye konuştu.

Kağıdın kullanıma sunulması

Doç. Dr. Şahin, kullandıkları sistemin en büyük dezavantajının, yüksek miktarda seri üretime uygun kağıt üretilememesi olduğunu vurguladı. Bu kağıdı laboratuvar ortamında ve plazma reaktörünün kapasitesine göre deneme aşamasında, ilk planda 30'a 30 santimetre boyutlarında ürettiklerine işaret eden Şahin, su geçirmeyen (Hidrofobik) kağıdın kullanıma sunulabilmesi için, daha büyük ve kesintisiz üretim yapabilecek reaktörlere ihtiyaç olduğunu bildirdi. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim çalışma grubumuzun amacı, laboratuvar ortamında çevre ve insan sağlığına zararlı etkisi bulunmayan, düşük enerji ve iş gücü kullanarak ekonomik kağıt üretmekti. Kağıdın kullanıma sunulması için farklı mühendislik alanlarının çalışması gerekiyor. Makine, elektrik, kimya ve diğer mühendislikler, şimdi bu sistemi üretken ve daha kullanılabilir hale getirecek makineler üretmeye çalışıyorlar. Bu makinelerin yapılmasıyla, makul fiyatlara bu kağıtlar piyasaya arz edilebilecek."

Plazma tekniğinin tekstil ve kimya endüstrisinde de yoğun biçimde kullanılması üzerine çalışmalar yapıldığını anlatan Şahin, su geçirmeyen kumaşların laboratuvar ortamında üretildiğini ve gerekli makinelerin üretilmesiyle bu kumaşların kitle üretimine sunulması üzerine yol alındığını vurguladı. Şahin, plazma teknolojisini kullanarak seri kağıt üretilmesi süreçlerinin henüz tamamlanmadığını ve bu nedenle sistemin şimdilik uygulanamadığını belirtti.

Su geçirmeyen kağıttan para

Su geçirmeyen kağıdın birçok alanda kullanılabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Şahin, "Kağıt ürünlerinden su geçirmezliğin istendiği birçok alanda, paketleme işlemlerinde, yüksek ve özel evrakın saklanmasında, ticari değer taşıyan belgelerde kullanılabilir" dedi.

Su geçirmeyen kağıttan para yapımının da gündemlerinde olduğunu dile getiren Şahin, plazma teknolojisi kullanarak para üretiminde bazı ilerlemeler sağlamakla birlikte, güvenlik sorunlarından dolayı henüz önemli bir netice alamadıklarını sözlerine ekledi.


cnnturk


Icatlar

MollaCami.Com