Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ahşap oyma nedir ve kulanım alanları nerelerdir?



Ahşap oymacılığı nedir?

Ahşap oymacılığı, tahta levhaları istenilen şekilde kesip oymak şeklinde tanımlanabilir. Oymak tabiri bir yeri oyarak derinleştirmek veya kazımak manasına gelir. Öteden beri manası karıştırılarak yüzeyi düz bırakılmak suretiyle kesilen şekillere de oyma denilmesi yanlıştır. Fransızca bu işe “de’copaqe” yani etrafını keserek boşaltılmak denir. Türkçe’de oyma denildiği zaman ağaç üzerine kalemle oyularak yapılan kabartılma ve müşebbek işler anlaşılır.

Halbuki bir şeyin sathı düz kalmak suretiyle etrafı ve içi kesilerek yapılan şekillere oyma demek manayı karıştırır ve o işin ne tür bir iş olduğunu layıkıyla anlatmaz. Oymalı bir masa denildiği zaman kabartma tezyinatlı bir masa anlaşılır. Kesmek tabiri ise işi hakkıyla ifade etmez. Bir şeyi ortasından biçmek ve parçalara ayırmaya da kesmek denir. Bu sebeple etrafı ve yalnız şekli kesmek suretiyle yapılan tezyini işlere kesme tabirinin kullanılması münasip olur. İnce tahta işlere sadece kesme oymalı veya mukatta oyma demek lazım gelir.

Her Mekanda Ahşabın Asaleti...

Ahşap oymaları, sandıklar, küçük kutular, bibloluklar gibi hediyelik eşyalarda görürüz çoğu zaman... Malzemesi ağaç olan duvar ve masa saatleri, üzerlerine uygulanan ahşap oymacılığıyla geçen zamanı ayrı bir güzellikte sunmaktadır. Tezhip, hat, ebru, resim gibi bir çok sanatta icra edilen eserleriyse ahşap oyma çerçeveler taşımaktadır kimi zaman.

Ahşap oyma; masa, sehpa, dolap gibi mobilyalara uygulandığındaysa günlük hayatımıza estetik bir boyut kazandırmakta, eşyaları adeta bir sanat eserine dönüştürmektedir.

Bu sanatın en eski örneklerine ise Osmanlı dönemi mimarisinde rastlanmaktadır. Ahşap binaların iç yapısında, dekorunda sıklıkla görülen ahşap oymaları, dış yapısında da özellikle balkon ve merdiven korkuluklarında görülmektedir.

ismek.org


Ahşap Oyma

MollaCami.Com