Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gözler yerli arama motoru Pecya'da

Geçtiğimiz hafta Google'da yaşanan bir problemle arama yapılamayınca internet kullanıcıları eskiden popüler olan ve yeni çıkan arama motorlarını deneme şansına ulaştı.

İnternette arama yapmayı "Google'dan önce" ve "Google'dan sonra" diye ikiye ayırmak gerekiyor.

Google'dan önce en popüler arama siteleri Yahoo ve Altavista'ydı. Yerli siteler arasında da Netbul, Arama.com, Arabul.com gibi siteler revaçtaydı.

Google'dan sonrası ise biraz havada kaldı. Yahoo, Google'a geçilmesine rağmen halen alternatif arama motoru olarak kullanılıyor. Altavista, Lycos gibi siteler ise çok kan kaybetti.

Microsoft'un arama konusunda ise Google'la mücadele çabası halen sürüyor. En son Live.com'la şansını deneyen Microsoft halen kaydadeğer bir başarı elde edemedi.

Bu dönemde ortaya çıkan bir Türk sitesi ise bugünlerde çok konuşuluyor. TÜBİTAK'ın desteği ve denetiminden olan Pecya arama motoru olmasından da öte bir dijital kütüphane görevi görüyor. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu'ndan yönetilen site umut vadediyor.

Nedir bu Pecya?

TÜBİTAK tarafından desteklenen Pecya dijital kütüphanesi, geçmişten günümüze kadar kaybolmaya yüz tutmuş değerli koleksiyonları okuyucularıyla buluşturuyor.

Varlık, Akis, Büyük Doğu, Borazan ve Ağaç gibi değerli koleksiyonlarda arşivlerini Pecya’ya açtı. Milyonlarca sayfa bilgiyle Türkiye’nin en büyük belge ve bilgi arşivi olmayı hedefleyen Pecya, Türkiye’nin birçok yazılı değerlerini ilk sayısından günümüze kadar gelen tüm sayılarını okuyucularıyla buluşturuyor.

Önemli Koleksiyonları ve bireysel yayınları tekrar gün ışığına çıkartan Pecya, kullanıcılarına da web üzerinden kütüphane oluşturma imkanı sağlıyor.

Tamamen Türk sermayesi ve Türk mühendisliğiyle hayata geçirilen Pecya’nın sunucu altyapısı da kendisine ait. Hiçbir yazılım ve donanım yardımı almadan internette yayın yapan Pecya, milyonlarca sayfa bilgiyle Türkiye’nin en büyük belge ve bilgi arşivi olmayı hedefliyor. Ailesine kattığını ve katacağı yeni yayınlarla en büyük dijital kütüphaneye sahip olmayı amaçlayan Pecya, kullanıcılarına kütüphanede tam metin arama imkanı da sunuyor. Yayınlar içerisinde görsel arama yapması, sanal kütüphane ve dijital not tutma gibi özellikleriyle de ön plana çıkan Pecya, sadece Türkçe bilgi birikimini arayan web arama motoruyla da hizmet veriyor.

Adını Ortaçağdaki elyazması kopyalama sisteminden alan Pecya, sadece dijital olarak kitapları değil dergi arşivlerinden tiyatro film senaryolarına, kullanım kılavuzlarından görsel koleksiyonlara, basın arşivlerinden ansiklopedilere, el kitaplarından el broşürlerine kadar yazılı üretilen ve Pecya’nın yayın felsefesine uygun olan her türlü yazılı materyali dijital olarak tam metin arama şeklinde aranmasına ve hiçbir yerden ulaşılmayacak bilgiye ulaşılmasına olanak sağlıyor.

Okuyuculara ve yayıncılara en üst düzeyde güvenlik imkanları sağlayan Pecya, aynı zamanda yayıncılara telif hakkını alarak istedikleri yayınlarını okurlarla buluşturma olanağı da sunuyor. Pecya’da, yayınlanan bir esere sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan ulaşılabilir, satın alınabilir ve ücretsiz okunabilir. Böylelikle Pecya’da eser yayınlayan kurum ya da bireysel yayıncı tüm dünyaya açılma fırsatı bulur.

Pecya’da Varlık, Akis, Büyük Doğu, Borazan, Ağaç,Hece, Karaoğlan Nokta, Hece, Zübük, Leman, Genç Gelişim, Express, MSI, Doğu Batı, Bilim ve Ütopya, Roll, Mobil Yaşam Kültürü, Bilim ve Gelecek, UPSAM, Yön ve Devrim, Yeni Forum gibi birçok değerli koleksiyonu bulma şansına sahipsiniz.

kaynak:Cnn turk

pecya adres:
http://www.pecya.com/index.php

ihya arayınca webte ilk sırada ihya.org :)

sevdim yani ;)

evet öyle.


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com