Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dünyanın en küçük yazısı yazıldı!

Dünyanın en küçük yazısını bakır tabaka üzerine yazmayı başardılar. Peki ama bu ne anlama geliyor?

Her şey 1959 yılında başladı. Richard Feynman adlı bir fizikçi ortalama bir kitabın bir sayfasını, normalin 25.000'de biri büyüklüğünde yazabilecek ilk kişiye verilmek üzere 1000 dolarlık bir ödül koymuştu. Uzun süre boyunca bu konuda başarılı olabilen çıkmadı. Her ne kadar 1985 yılında Stanford Üniversitesi büyük bir aşama kaydettiyse de, ödülü 1990 yılında IBM kazandı.

Aradan 19 yıl geçtikten sonra Stanford Üniversitesi sonunda IBM'den intikamını almayı başardı, hem de açık ara fark atarak. Stanford Üniversitesi öğrencileri sadece 0,3 nanometre büyüklüğünde harflerle yazmayı başardılar. 1 nanometrenin 1 milimetrenin milyonda biri olduğunu söylememiz bile, yapılan işin ne kadar zor olduğunu anlamak için yeterli olacaktır. Yapılan açıklamada harflerin ince bir bakır tabakası üzerine, kuantum elektron dalgaları yardımıyla oluşturulan titreşim ile yazıldığı duyuruldu.

Yazılan harfler, IBM'in harflerinden tam 40 kat daha küçük harfler anlamına geliyor. Öğrencilerin geliştirdikleri çok özel bir teknikle yazdıkları ilk harfler ise S ve U harfleri oldu. Bu iki harf, Stanford Üniversitesi'nin ilk harflerini temsil ediyor.

CHIP Online yorumu:
Bu çalışmanın ne amaçla yapıldığını anlamak ilk bakışta biraz güç olabilir; hatta en küçük harfleri yazmak saçma bir deneme gibi görünebilir. Ama bu deneme, nanoteknolojinin neler yapabileceğini görmemiz açısından son derece önemli. Aynı yöntemin dijital depolamada kullanılması, çok daha küçük alanlara çok daha fazla dijital veri yazılması anlamına geliyor.

kaynak:Chip

Çok ilginçmiş.. :o teşekkürler kardeşim..

keşke resim koysaydınız, görebilseydik! ;)


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com