Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şa'ban-ı Şerif ve Fazileti

Cenabı hakka hamdü senalar olsunki Receb-i şeriften sonra bizleri Efendimiz (sav) in ayı olan Şa’ban –ı Şerife ulaştırdı.
Bir Ayet Meâlinde Rabbimiz şöyle buyurmuştur. Allah (cc) kullarına karşı ,o kadar çok lütufkârdır ve ihsan sahibidirki,işledikleri günahları sebebi ile onları hemen helak etmez.Onlara her türlü yiyecek ve içeceklerini verir.Kullarına dilediğine dilediği kadar rızık ihsan eder, verir. O sonsuz bir kudret sahibi asla mağlup olmayan çok kuvvetlidir, çok güçlüdür.Her kim ahiret sevabını biz onun karşılığını ahirette(bire on bire yüz bire bin hatta sonsuz,hudutsuz bir şekilde ihlas ve niyetine göre)fazlalaştırarak veririz her kim de dünyalık olarak kazancını beklerse isterse ona sadece kendisi için taksim edilen şeyi veririz.Ama onun ahirette hiçbir nasibi yoktur.(Şura süresi)
Bir Hadis-i Şerifte şöyle ifade edilmektedir.Eshaptan Üsame bin Zeyd (ra) Rasülüllah (sav) efendimize hitaben Ya Rasûlallah, Şa'bân-ı şerifte tuttuğunuz oruç kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmüyorum.Dediğinde Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular. Şa'bân-ı şerif; Receb-i şerifle Ramazan-ı şerif arasında öyle bir feyizli aydır ki insanların ekserisi bundan gafildir. Bu ayda ameller Alemlerin rabbine yükseltilir. Bu sebeple ben de amellerimin oruçlu iken yükseltilmesini istiyorum. (Terğıp)
Yine Hadis-i şerifde Efendimiz (s.a.v) Receb-i Şerif, Allah’ın ayı, Şa'bân-ı Şerif benim ayım, Ramazan-ı Şerif ümmetimin ayıdır. Buyurmakla Zatı devletlerine tahsis edilmiş bir aydır.(Ruh'ul Beyan)
Şa’ban ismi; Beş harften teşekkül etmiş olup, ifâde ettiği bir çok mâna olmakla beraber hayırlar bu ayda şubelendiği için kendisine bu isim verilmiştir. Ayrıca Şa'bân kelimesindeki (Şın), şeref ve şefaate, (Ayn) izzet ve keramete, (Be) birr u ihsana ve berâate. (Elif), ülfet ve muhabbete (Nun) ise Allah'ın nuruna delâlet eder. Aynı zamanda (Be) harfinin kelimenin tam ortasında olması bu ayın ortasının Berâet gecesi olmasına işârettir.(Berâet gecesi hakkında yazımız yine bu bölümdedir/şa'ban/) (2001)
Kader, kaza, ölüm, doğum, rızk ve sâir hususlar bu ayda görüşülüp karara bağlanacağından ve en mühimi Efendimiz (s.a.v)’in ifadesiyle [color=blue]Ameller bu ayda Allah'a arz olunacağından Receb-i şerife gösterilen hürmet ve tazim bu aya da gösterilmeli hatta daha uyanık ve hassas olunmalıdır.

Efendimiz (s.a.v) bir başka Hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadırlar.Kim ki Şa’bân-ı şerife hürmet ve tazim eder, Allah’tan korkar ve Allah’a itaat edip nefsini günâh işlemekten korursa, Cenâb-ı Hak onun günâhlarını mağfiret eder. O sene içinde başına gelecek belâ, musîbet ve hastalıklardan emin kılar.(Zübdetül vaizin)
Bu mübarek aya hürmet ve tazim için bu ayda çok oruç tutmakla ve Salavâtı Şerife okumakla olur.
Zira efendimiz (sav) buyurdular ki Kim Şa'ban-ı şerifin evvelinde ortasında ve sonunda üçer gün oruç tutarsa,Cenabı hak onun için 70 nebi peygamber sevabı yazar.O kişi 70 yıl Allah'a ibadet etmiş gibidir.Eğer bu sene içinde ölecek olursa şehit olarak ölmüş olur.
İşte bu Hadis-i Şerifi duyduktan sonra oruç tutmamak mümkünmüdür o müjdeye kim nail olmak istemezki.O halde bize düşen şey kendimize biraz daha çeki düzen verip ibadet-i Teata sarılmaktır.
Allah'ım Şa'ban'ı Şerifi bizden memnun olarak ayırmayı nasibi müesser eyle (Amin)[/color]

(Mollacami net // ücharfbeşnokta)

Allah razı olsun kardeşim.

en sevdiğim gece Berat gecesi bu ayda ...

Berat gecelerini ayrı bir heyecanla yaşıyorum ben nedense kıymetli kardeşim,

yeni başlangıçlar için bulunmaz bir gece,

dile dileyebildiğin kadar,

Rabbim ulaşıp istifade edenlerden eylesin ,amin....

Hz Allah razı ve memnun olsun kardeşim, Rabbim hakkımızda şefeatçi kılsın bu mübarek ayı ::)


Hz Allah razı ve memnun olsun kardeşim, Rabbim hakkımızda şefeatçi kılsın bu mübarek ayı ::)

allah razı olsun kardeşim..
ALLAHIMM..Bize raceb ve şabanı bereketli kıl.ve bizi ramazana ulaştır..AMİNN...

Cenabı hakka hamdü senalar olsunki Receb-i şeriften sonra bizleri Efendimiz (sav) in ayı olan Şa’ban –ı Şerif ayına ulaştırdı sayılır. Gölgesi üstümüzde. Hatırlamakta fayda var.

Huda razı olsun

Rabbim hakkımızda şefeatçi kılsın bu mübarek ayı ::)


Cenabı hakka hamdü senalar olsunki Receb-i şeriften sonra bizleri Efendimiz (sav) in ayı olan Şa’ban –ı Şerif ayına ulaştırdı sayılır. Gölgesi üstümüzde. Hatırlamakta fayda var.


Teşekkür ederiz Müderris kardeşim Cenab-ı Hak razı olsun...


Şaban-i serif

MollaCami.Com