Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yedigöller ve Uludağ Milli Parkları

Bolu - Yedigölller Milli Parkı:



Yeri:Bolu ili

Ulaşım:Batı Karadeniz Bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde, Zonguldak ilinin güneyinde yer alan Milli Parka Ankara-İstanbul karayolunun 152. km.'den Yeniçağa ve 190. km.'sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır.

Özelliği:Batı Karadeniz Bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde bulunan Milli Parkta heyelanın oluşturduğu göller "Orman Denizi" ni andıran zengin bitki örtüsü, göllerde yaşayan alabalıklar ve bu değerlerin sebep olduğu rekreasyon kullanım potansiyeli ana kaynakları oluştururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri, sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.

Milli Parkta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.

Etkili koruma ile parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.

Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu Milli Parkta kurulmuştur. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur. Ayrıca kampçılık, günübirlik piknik, tabiat içerinde yürüyüş, fotoğrafçılık ziyaretçilerin uğraşıları arasındadır.

Görülebilecek Yerler: Yedigöller Milli Parkı içerisindeki Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, bu güzergah üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu patika takip edildiğinde anıt ağaç görülebilir. Geyik üretim alanı ziyaret edilebilir.

Park içinde kampçılık, günübirlik piknik, yürüyüş, fotoğraf çekimi gibi faaliyetler yapılabilirken konaklama ve yiyecek ihtiyaçları da tesis edilen dinlenme evleri ve büfeden temin edilebilir.

Parkta çadır ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmiş web sitesi.

Milli Parktan başka bir görünüm:

[img width=500 height=375]http://img367.imageshack.us/img367/7238/yedigoller134ip9.jpg[/img]


Bursa - Uludağ Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img208.imageshack.us/img208/382/uludaxq2.jpg[/img]

Yeri:Bursa ili

Ulaşım:Marmara Bölgesinde Bursa ilinin güneyinde yükselen Uludağ üzerinde yer alan Milli Parka Bursa'dan 34 km.lik yaz-kış açık karayolu ile veya 40 kişilik kabini olan teleferikle 20 dakikada Sarıalan'a çıkılır. Oradan da minibüslerle "oteller bölgesi"ne ulaşılır. Özel helikopter servisi ile İstanbul'dan 25 dakikada Milli Parka varılabilir.

Özeliği:Yer kürenin derinliklerinden gelen magmanın kırıklar ve çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru yükselmesi ve katılaşması sonunda meydana gelen Uludağ'ın jeolojik yapısını genellikle iç püskürük granit kayaçları oluşturmaktadır. Dağın bugünkü şeklini kazanması tektonik hareketler ve farklı aşınma etkisiyle oluşmuştur. Bursa ovasından kısa mesafede 2543 metreye kadar yükselen Uludağ, Marmara Bölgesinin en yüksek noktasıdır. Aras çağlayanı ve doruklarda görülen buzul izleri Uludağ'ın jeoformolojik yapısının ilgi çekici özellikleridir.

Milli Parkın bir başka özelliği de Bursa ovasından Uludağ'ın doruklarına doğru değişen bitki topluluklarının meydana getirdiği orman kuşaklarıdır. Botanik bilimci MAYR'ın bitki kuşaklarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi bakımından Dünya Ormancılık Literatüründe özel bir anlamı vardır.

Milli Parkın elverişli tabiat şartları ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, geyik, tavşan,domuz, keklik, yabani güvercin, akbaba, kartal, çaylak, bülbül, çalıkuşu gibi hayvanların yaşaması çoğalmasına imkan vermiştir.

Aralık-Mayıs ayları boyunca Ulıdağ karla örtülüdür. 3.95 metreye varan kar kalınlığı, kayak yapmaya son derece elverişli,kar kalitesi ile Uludağ; Türkiye'nin en önemli kış sporları merkezidir.

Görülebilecek Yerler:Çobankaya ve Sarıalan kamp-günübirlik kullanım alanı parkın farklı peyzaj değerlerini Çobankaya mevkiindeki "Bakacak Manzara Seyir Terası" ise daha geniş bir perspektifte peyzaj değerlerini, Bursa ovasını ve kent gelişimini ziyaretçilere sunar.

Milli Park sahası içerisinde "Oteller Bölgesi" ditye adlandırılan mevkii ziyaretçilere kış aktivitelerinde kayak imkanı sunarken, Sarıalan, Çobankaya ve Kirazlıyayla mevkiileri kamp ve günübirlik kullanımlar için düzenlenmiş sahalardır.

Sarıalan mevkiinde sabit baraka, bungalov ve çadır ile kamp yapma imkanı sağlamakta, oteller bölgesinde ise gerek kamu gerekse özel işletmeler gecelemeye olanak sağlar. Çobankaya mevkiinde ise yalnızca çadırla kamp yapılabilmektedir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Milli Parktan kış görünümü:

[img width=500 height=375]http://img208.imageshack.us/img208/5816/uludaex1.jpg[/img]

eline emeğine sağlık kardeşim..

Milli Parklara olan ilginiz ve takibiniz için ben teşekkür ederim kardeşim,sağolasınız...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com