Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ocak ayında "bahçemiz"


Ocak ayında bahçemiz
Bu, küçük bir balkon ya da pencere önü de olabilir; doğa size hemen her yerde yılın 12 ayı bitki yetiştirmeniz için çok cömert davranmış. Her mevsim değişen çiçekli bitkiler, her mevsim bakım isteyen mutfak otları, süs bitkileri, hatta -ilerde değineceğim- ev içinde narenciye bile yetiştirebilirsiniz.
Ayrıca kimi kurumlarda bahçıvanlık eğitimi de alabilirsiniz. Bir ay önce tanıttığım Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gibi. Bitkileri, çevremizdeki ağaçları, apartman girişindeki çiçek tarhlarını inceleyerek, bahçe dünyasının mutluluk veren atmosferine girebilirsiniz.
Yazın tembel tembel yatan ağustosböceği ve harıl harıl çalışan karıncanın küçük öyküsü bahçıvanlara uymuyor, onlar için tam tersi geçerli. Eski kitaplarda sözü edilen gerçek bahçıvanlar, kış ayları söz konu olunca "Eğer yazın gölgede keyif yapmak istiyorsan sonbahar ve kış iyice terlemelisin," der.
Oysa yaşamakta olduğumuz sıcak evimizde, bahçede ya da teras ve balkonlarda bizi bekleyen bitkileri görmezden gelir kendi kendimize: "Bu havada! Ne işim var benim orada?" deriz. Bahçe bize derin bir kış uykusuna yatmış gibi görünür. Kımıltısız duruşuna aldanmayın, sizden istedikleri vardır.
Gelin iş var mı yok mu, birlikte bir göz atalım:

Yazdan ve sonbahardan kalma solmuş çiçeklerin ve çürümüş sağlıksız yaprakların toplanması
Krizantemler; Mevsimi geçtiği için hemen hepsinin çiçek ve yaprakları solmuştur, kötü görüntüsüne aldanıp bitkim öldü diye düşünmeyin; saplarını toprak yüzeyinden kesin, keserken yeni filizlerin gelmekte olduğunu göreceksiniz, kim bilir belki de ilkbaharda size bir sürpriz yapıp yeniden açabilirler.
Bu bitkiler iyi bakım, tomurcuklanma sırasında verilen çiçeklendirme gübresi ve de ılıman iklimde senede birkaç kez çiçek verebilir.
Kurumuş, çürümüş yaprakların toplanması kesinlikle elzem çünkü ilkbahar güneşiyle birlikte mantar hastalıklar baş gösterebilir. Ayrıca çiçek tarhlarınızın temizlenmesi ve çok derine gitmeden çapalanması gerekir.

Çapalama işlemi
Bahçıvanın birincil işlerinden biri olan çapalama işlemi toprağı havalandırmak ve döndürmek için yapılır. Bunun için yağmurlu günlerin ardından, çamur tabakası kuruduktan sonra çalışmalıyız. Özellikle bahçelerde çiçek tarhları, sebze ve mutfak otları dikeceğimiz yerler çapalanmak ister.
Çok derine gitmek gerekmez çünkü toprağın yüzeyi en verimli yeridir (güneş ışınları ve sulama bu verimi sağlar). Çapalama işlemini bitirdikten sonra tırmıklamayı ilkbahara erteleyebiliriz. Aynı işlemi teraslarımızdaki büyük bitki kapları için de uygulamalıyız.

Bitkilerin soğuktan korunması
En kısa günleri yaşamakta olduğumuz bu günlerde, potansiyel don olaylarına karşı önlem almalıyız. Bahçe, balkon ve teraslarda bulunan soğuğa dayanıksız bitkileri, olabilirse korunaklı yerlere çekelim. Örneğin: garaj, saçak altı, kapalı balkon ya da veranda.
Yerinden oynatamadıklarımızı, özellikle de yukarıda sıraladıklarım gibi yerimiz yoksa; toprak yüzeyini kalın bir kurumuş yaprak ya da bol orman toprağıyla (funda toprağı) örtün, bitkinin çevresini hasırla, ince bambu kamışlarıyla, çevirip kaplamak en iyisidir.
Ancak naylona dikkat edin; donar ve ona değen bitkinizi de yakar (Don da bitkileri yakar). Yalnız büyük saksılarınızın çevresini havalı naylonla kaplayabilirsiniz, bitkiye değmemek koşuluyla, yine bitkiye değmeme koşuluyla çok kalın kâğıt ya da ambalaj kartonu, eski brandalar kullanabilirsiniz.
Bu koruma işleminin en önemli kısmı, bitkinin kökünü korumaktır. Yapraklarını döken bitkiler kendilerini bir ölçüde soğuktan koruyor ama, don olayları yapraklarını dökmeyenlere ve özellikle de ılıman bölge bitkilerine ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Eğer saksıda yetiştirdiğiniz narenciye ağaçlarınız varsa çok dikkat edin. Onları da ihmal etmeyin.

Kaynak: Radikal


Bahçe Dekorasyonu

MollaCami.Com