Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bahçemizde taze fasulye yetiştirelim.



Baklagiller Fabaceae familyasındandır. Anavatanı Orta ve Güney Amerika'dır. Beslenmede, özellikle de protein ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir yeri vardır.

Taze olarak yenebileceği gibi kuru, konserve, dondurulmuş olarak da tüketebilirsiniz. Bitkinin dik çalı biçiminde ya da sarılıcı özellikte iki ayrı formu vardır.

Her iki tipte de gövde boğumludur. Tohumlar, fasulyenin çeşidine göre farklılık gösterir. Yeşil, sarı, pembe, kırmızı, kahverengi, mor ya da siyah renkte olabilir.

Ülkemizde yer fasulyesi tipinin horoz ve dermason; sırık fasulyesi tipinin şeker ve barbunya çeşitleriyle ayşekadın bodur fasulye türleri bolca üretilir.

Bahçemizde Nasıl yetiştirelim?

-Öncelikle toprak analizinizi yaptırın.
-Fazla taşlı ve çakıllı topraklar dışında her tür toprakta rahatça yetişir. Ancak organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha başanlı sonuç verir. Toprağın pH seviyesi 5.5-6.7 arasında olmalıdır.
-Ilık iklim bitkisidir. Soğuğa duyarlıdır.
-Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Sıcaklık eksi 2-3 dereceye düşerse büyük zarar görür. Buna karşın çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar verim ve kalite düşer.
-Kırmızı örümcek, yaprak bitleri ve tohum böceklerine karşı hassastır.
-Kökleri zayıf bir görünüme sahiptir, Çok fazla derine gitmez. Yaklaşık 15 santimetre derinlik idealdir. Ancak hafif topraklarda 50-60 santimetreye kadar da inebilir.
-Meyveleri bakla şeklindedir. Çiçeklerde döllenme olduktan sonra sıcaklığa bağlı olarak meyve gelişmeye başlar.Meyvelerin gelişmesi için 15-25 derece sıcaklık idealdir.
-Etli, ince, kılçıklı, kılçıksız, iplikli ya da ipliksiz olabilirler. Fasulyelerin hemen hepsinde kılçık, bakla genç ve tazeyken görülmediği halde daha sonra görülebilir.
-Ahır gübreleri, hem organik madde kaynağı hem de bitki besin kaynağıdır. Gübrenin mutlaka iyi yanmış olması gerekir.
-Tohumları uygun koşullarda 6-8 gün içinde çimlenir. Bitkiler toprak üstüne çıkar. Bitkiler ilk gerçek yapraklarını geliştirdiğinde birinci çapa yapılır, Yağış, yabani ot ve toprağın o anki durumu dikkate alınarak 2-3 hafta sonra da ikinci çapa yapılır.
-İlk fasulye meyvelerini görünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçının. Fazla su, gelişimlerini yavaşlatır. Çiçek açıp ilk ürünler oluştuğunda düzenli olarak sulayabilirsiniz. Hava durumuna göre 4-5 gün arayla yeterli miktarda sulama yapmaya özen gösterin.


FAYDALARI

Bedeni ve zihni rahatlatır,
Vücuda kuvvet verir.
Kandaki şeker miktarını düşürür,
Karaciğere iyi gelir.
Kalp çarpıntılarını önler.

bu fasulyeyi turşuya koyunca oda güzel oluyor....
tşkkrlr sevgili zambak...

teşekkürler zambak kardeşim biz yazın yazlığın bahcesinde yetiştiriyoruz...
verdiğin bilgilerden istifade ettik sağolasın ellerine sağlık.
bu konuda acemi sayılırız :-\

est.cuhadar kardeşim.İlginiz için çok teşekkür ederim kardeşlerim.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler :)


Bahçe Dekorasyonu

MollaCami.Com