Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Balıkesir'de Bulunan Milli Parklarımız

Balıkesir - Kazdağı Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img204.imageshack.us/img204/3397/kazdagi2zu4.jpg[/img]

Yeri:Balıkesir ili, Edremit ilçesi sınırlarında, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde bulunmaktadır.

Ulaşım:Milli Park alanına, Balıkesir'den 230 nolu, Çanakkale'den 24 nolu karayolu ile ile ulaşılmaktadır. Saha, Çanakkale'ye 123 km., Balıkesir'e 92 km. mesafededir.

Yörenin TariKış mevsimindehçesi:Kazdağı tarih öncesi yıllarda da çeşitli medeniyetleri barındırmış muhtelif tarihlerde kentler, kasabalar kurulmuş ve yıkılmıştır. Bilinen tarihi MÖ 2000 yıllarında başlar. Bu tarihlerde Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Astrya şehri, Anderia, Antandros, Adremytteion, Khrysa, Killa,ve Gargara şehirleri gibi şehirler kurulmuş bunlardan bir çoğu da Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.

Homeros İlyada'sında İda dağı (Kazdağı) için "Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası" diye bahsetmektedir. Kazdağı'nın her yerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 m. rakımda dahi yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk'un buz gibi soğuk ve bol içme ve kullanma suyu Kazdağı'nın eriyen kar sularıdır. Kazdağları'ndan gelen orman havası ile, denizin iyotlu ve oksijen mikdarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tesbit edilmiştir.

Özelliği:Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran, antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan Kazdağı, Biga yarımadasının en yüksek kütlesidir.

Kazdağının üzerine yerleşmiş, kuzey-güney istikametine uzanan derin vadi ve kanyonları,flora ve fauna açısından zengin bir potansiyel arzetmekte, özellikle de bitki örtüsünün taşıdığı biyolojik çeşitlilik ana kaynak değerini oluşturmaktadır.

Hayvan Türleri:Ayı, karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, kirpi, tavşan,porsuk, sansar, tilki, kartal, doğan, atmaca, şahin, keklik, tahtalı, çulluk ve balık cinsleri, alabalık ve sazan türleri bulunmaktadır.

Bitki Örtüsü:Üst tabakada 600-700 rakımlar arasında kızılçam hakimdir. Üst rakımlarda karaçam,kayın göknar, asli ağaç türleridir. Kestane, meşe, kızılağaç, çınar ağaçları bulunmaktadır. Alt tabakada laden, erika, karaçalı, böğürtlen, sarmaşık bitkileri ile kekik, adaçayı, sumak gibi tıbbi bitkiler açısından da çok zengindir.

Milli Parkın bitki zenginliği ve doğal peyzaj değerlerini sunduğu vadilerde düzenlenen günübirlik kullanım alanlarında, günübirlik rekreasyonel hizmetler sunmaktadır. Milli Park mahalli yetkililerinin göstereceği kontrollü noktalarda çadırla ve karavanla konaklama yapılabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

Parktan bir görünüm:




Balıkesir- Kuşcenneti Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img258.imageshack.us/img258/5061/cennetwn3.jpg[/img]

Yeri:Balıkesir ili, Bandırma ilçesi

Ulaşım:Marmara Bölgesinde, Balıkesirili, Bandırma ilçesi sınırları içinde Kuş Gölü (Manyas Gölü)'nün kuzeydoğusunda yer alan Milli Parka Balıkesir-Bandırma karayolunun 15. km'sinde güneye sapan 3 km. lik bir yolla ulaşılır.

Özelliği:Kış mevsiminin sonlarına doğru Kuş Gölünün suları yükselmeye başlar ve kuzeybatı kıyısındaki, küçük söğüt korusunu ve etrafındaki sazlıkları kaplar. Kışın bahara döndüğü günlerde soğuk devreleri güney ülkelerinde geçiren göçmen kuşlar yuva kuracak yer olarak sessizlik içindeki Kuşcenneti Milli Parkını seçerler. Yuvalarında yumurtlar ve kuluçkaya yatarlar. Yavrular gözlerini burada açarlar, beslenir, büyür ve gelecek yıl yine gelmek üzere uzaklara uçarlar.

Göl suları, söğüt korusu ve sazlıkların sağladığı beslenme, güvenlik ve barınma olanakları ile elverişli iklim şartları, Avrupa-Asya kıtaları arasında büyük göç göçlerini bu küçük (64Ha) yurt köşesine yönelterek, yörenin memleketler arası ün kazanmasına neden olmaktadır.

Kaşıkçıdan balıkçılara, çeltikçiden karabataklara, sazbülbülünden pelikanlara, kuğudan kazlara, ördeklere kadar kuluçka yatan,kışlayan ve göç sırasında uğrayan 239 kuş türünden 2-3 milyon kuş her yıl buraya uğramaktadır.

Kuşceneti Milli Parkının ülkemizdeki diğer milli parklardan farklı özel bir yeri vardır. Uluslararası düzeyde önem taşıyan Milli Parktaki kuş zenginliği ve Milli Park tanımı içindeki başarılı koruma uygulaması nedeniyle 1976 yılında Avrupa Konseyince A sınıfı Avrupa diploması verilmiştir. Ayrıca 15.4.1998 tarih ve 23314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararla kuşcenneti, Romsen Sözleşmesi kapsamına alınmıştır.

Görülebilecek Yerler:Kuşcennetinde kuş yaşamının ilgi çekici dönemlerini izleme imkanı, Mart-Temmuz ve Eylül-Ekim ayları arasındadır. Gözetleme kulesinden geniş bir çevre gözetlenebilir.

Milli Parkta bulunan müze ve idare binasında parkta başta kuşlar hakkında geniş bilgi verilmektedir. Milli Parkta bilimsel araştırma yapmak park yönetiminin iznine bağlıdır. Tanıtım vitrinleri vardır. 2001 yılında yeniden yapılmış olan kuş gözetleme kulesi dünyadaki benzerleri arasında en büyük olanıdır. Yüksekliği 17,5 m. olup platformu 40 kişi alabilen kulede ziyaretçilere dürbün verilmektedir. Parkta konaklama ve yiyecek imkanı yoktur. 1 km. uzaklıktaki Sığırcıatik köyündeki pansiyonlar ya da Bandırma, Erdek ve Gönen'deki otellerde konaklama imkanı bulunabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

eline emeğine sağlık kardeşim..

eline emeğine sağlık kardeşim..Doyduğum yerlerin resmini görmek güzeldi :)

Konuya olan ilgi ve alakanız için teşekkür ederim sayın Prof ve Ravzahamza kardeşlerim.. :)

Teşekkürler....
_________________________________________________
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın tanıtılması ve yaban hayatın korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi" kapsamında delta, internet üzerinden 24 saat kesintisiz olarak izlenecek.
Yazı boyutu Azalt Arttır Geri İleri
Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'ndaki kuş varlığının araştırılması, korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesi için başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Kılıç, toplam 1 milyon YTL'ye mal olacak proje kapsamında deltada kuş gözlemi için ziyaretçi merkezi, 2 kuş gözetleme kulesi ve 1 kuş gözlemevinin yapıldığı belirtti.

Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası Cernek Gölü çevresinde yürütülen projenin 4 aşamadan oluştuğunu ifade eden Kılıç, şu bilgileri verdi:

"Proje kapsamında yapımına başlanan ziyaretçi merkezi, kuş gözetleme kuleleri, yönetim merkezi ve kuş gözlem evleri tamamlandı. Projenin devamı olarak ilk etapta 3 ayrı noktaya gece görüşü de sağlayan MOBESE kameralar takacağız.

Kameralar günün 24 saatinde kesintisiz olarak deltanın 15 bin metre karelik alanını tarayacak. İsteyen doğa severler de istedikleri saatte dünyanın neresinde olursa olsun internet üzerinden Kızılırmak Deltası'nı izleyebilecekler. Deltadaki kuş hareketliliğini, canlı varlığını, meteorolojik şartları anında görebilecekler."

Amaçlarının Kızılırmak Deltası'nı dünyaya tanıtmak olduğunu anlatan Kılıç, projenin yılbaşından sonra hizmete gireceğini, yörenin yerli ve yabancı turistlerin, araştırmacıların, kuş sevenlerin gözde mekanlarından biri olacağını belirtti.

Kızılırmak deltası

İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası'nda bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kaldığı delta, uluslararası kuş bilimi açısından da öneme sahip bulunuyor.

Sayın Fatihan kardeşim; konuya olan ilgi ve değerli katılımınız için çok teşekkür ederim,ellerinize sağlık...

ya bana gidip görmek nasip olmadı ama kazdağlarındaki havanın berraklığını bi balıkesirli şöyle tarif etti geçende:
- Kazdağlarına çıkıpta şööyyyle derin bir nefes aldın mı içine çektiğin hava ciğerlerini yakıyor....
---bi de toroslarda böyle hava gördüm diye de ekledi...

teşekkürler....

Balıkesir'e gitmek nasip oldu ama gezemedim malesef..İnşaallah tekrar ziyaret nasip olur..
Resimler o kadar güzel ki,buradan bile huzurun kokusunu aldım;teşekkürler kardeşim.. :)

Konuya olan ilgi ve alakanız için ben teşekkür ederim değerli kardeşlerim,sağolasınız...

Kazdağlarını görmek nasip olmadı ama toroslar hakkında arkadaşınızın tesbitine tamamen katılıyorum sayın mansurefe kardeşim...

estağfirullaf ben geçen yaz şöle bi geçtim toroslardan otobüs içinde bile ağzım açık kaldı deyim yerindeyse...


Balıkesir'e gitmek nasip oldu ama gezemedim malesef..İnşaallah tekrar ziyaret nasip olur..
Resimler o kadar güzel ki,buradan bile huzurun kokusunu aldım;teşekkürler kardeşim.. :)

İlgi ve alakanız için teşekkürler kardeşim...

Daha öncede yorum yapmıştım ama bunu belirtmeden duramadım en son gittiğimde fark ettimki burda görülen manzaralardan eser kalmadı helede kuş cenneti cenneti bırakın kuşlar bile kalmadı. :-[ :(


eline emeğine sağlık kardeşim..
:)


eline emeğine sağlık kardeşim..
belki görürüm

Konuya olan ilginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim kardeşlerim...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com