Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yozgat

[IMG]http://img74.imageshack.us/img74/7836/yozgatd01fr1.jpg[/img]

Türkiye'nin MiLLi parkLarından ; ÇamLık

[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/7996/yozgatc07la8.jpg[/img]

[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/2791/amlkoz5.jpg[/img]

Vee Meşhur ; Her taşın aLtında aranan (!) , ÇapanoğLu'nun Camii

[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/313/yozgatb06hq3.jpg[/img]


[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/9144/yozgatb03aj0.jpg[/img]


[IMG]http://img74.imageshack.us/img74/8760/apanolulp2.jpg[/img]

ÇamLık

[IMG]http://img74.imageshack.us/img74/2562/wwwresimmaxcomyozgat004xf9.jpg[/img]


[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/3933/barajud0.jpg[/img]


DeLice ırmağı üzerinde ki Tarihi köprü

[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/2851/delicegi7.jpg[/img]


[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/9166/camlikresmi2ea7.jpg[/img]


[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/4786/camlikac7.jpg[/img]


[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/2866/yozgatd03ww4.jpg[/img]


[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/4157/00052129lp0.jpg[/img]


[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/9470/yozgat2pm4.jpg[/img]


[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/5841/yozgat1zj4.jpg[/img]

AskerLik Şußesi

[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/6940/lise1bo8.jpg[/img]

Tarihi Lisesi;Yozgat Lisesi

[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/8467/lise2rf5.jpg[/img]

Meşhur yemeği ; Araßaşı

[IMG]http://img361.imageshack.us/img361/682/arabaso1.jpg[/img]

Meşhur Keßaßı; Testi Keßaßı

[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/3876/testiixw6.jpg[/img]


[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/4379/testikebapvr9.jpg[/img]


Ve daha payLaşamadığım nice tarihi evLeri yapıLarıyLa YOZGAT

Resimler çok güzel. Ellerine sağlık yozgatlım :)

Arabaşı nasıl bi yemek anlayamadım ::) Bir tarif et. Edemiyosan yapta yiyelim :)

Birde testiyi kırmışlar. Yazık ya. Evin bi köşesine güzel süs yapılırdı o testiyle :P Ama içindeki kebabın tadı nasıldır. Hakikaten merak ettim. :)

GEÇMISTEN BUGÜNE YOZGAT

“YOZUNA YOZ KATILSIN” YOZ-KAT OLSUN...

YOZGAT ADI NEREDEN GELIYOR ?
...Tarihin ilk çaglarindan beri devamli yerlesme merkezi olan Yozgat'in kurucusu Çapar Koca Ömer Agadir. Asiret reisi Cabbar Aganin yüzü çopurdu, Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlermis.Söylentilere göre Ömer Cabbar Aga bir yaz mevsiminde sürülerini yaylakta otlatirken karsisina Hizir Aleyhisselam çikar.Davar sahibi olan Ömer Cabbar Agadan içmek için süt ister. Güler yüzlü davar sahibi hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek gönül hoslugu ile bir tas süt ikram eder.Hizir(A.S.) sütü içtikten sonra Ömer Agaya hosnutlugunu belirterek”Çoban oglu, yozuna yoz katilsin ,sürülerin daim kilinsin ,memleketinin adi yoz-kat olsun”der.Ardindan da bu sözü söylemesi ile kaybolmasi bir olur.Temeli böyle atilan Yoz-Kat halk dilinde söylene söylene zamanla Yozgat'a dönüsür.
YOZGAT'IN TARIHÇESI
Anadolu'nun en eski yerlesim yerlerinden olan Yozgat'in yerlesim dönemleri kronolojik sirayla iki bölümden olusur.
Yazili tarih öncesi : Alisar ve Mercimek tepede yapilan kazilarla Ilk Tunç Çaga ait eserler bulunmustur.
Yazili Tarih : Yozgat'in yazili tarihi ilk Tunç Çag sonrasinda M.Ö. 2000 de baslar.
...Yozgat'ta sirasi ile M.Ö.1650-1460 Eski Hitit Kralligi dönemi, M.Ö. 1460-1170 Hitit Imparatorlugu dönemi, M.Ö. 1170-676 Frigler Dönemi, M.Ö.676-600 Kimmerler Dönemi, M.Ö. 600-546 Lidyalilar dönemi, M.Ö. 546-334 Kimmerler dönemi, M.Ö.334-285 Büyük Iskender dönemi, M.Ö. 285-85 Galatlar dönemi, M.Ö. 85-M.S. 395 Roma Imparatorlugu dönemi, M.S. 395-1075 Bizanslilar dönemi, M.S. 1075-1318 Anadolu Selçuklulari dönemi,M.S. 1318-1398 Beylikler dönemi, M.S. 1408-1923 Osmanli Imparatorlugu dönemi yasanmistir.

ATATÜRK'ÜN GÖZÜYLE YOZGATLI

“ Ünlü süvarilerin harp meydanlarinda kahramanca dövüsen
Türk yigitlerinin harman oldugu diyar!..
Bozok Yaylasinin çocuklari varolun…”
3 Subat 1934
K. Atatürk

YOZGAT'IN SIMGESI
Saat Kulesi : 1908 yilinda Sakir usta tarafindan yapilmistir. Sehrin orta yerinde kurulmus,kare prizma seklinde uzun bir kuledir. Enine silmelerle alti kata bölünen kulenin üst kismi serefe gibi bir terasla çevrilidir. En üst kisimda çan seklinde bir külah vardir. Saat çani 250 kg. agirligindadir.Her yarim ve tam saatte isabetli olarak çalisir. Kuleye çikis kuzeyden,yuvarlak kemerli kapidan olur. Serefeli kismin altinda üç kat asagi dogru her katta küçük yuvarlak kemerli bir pencere bulunur.


SAIRIN DILIYLE YOZGAT
YOZGAT

Ey güler yüzlü sehir;

Bildim adin Yozgat'mis.

Bir pirin duasiyla

Hak, yozuna yoz katmis,

Daha sonra kizinin

Mayasina naz katmis

Sükür birinciyi çok

Ikinciyi az katmis

Kiziyla evlenenin

Kislarina yaz katmis…

A ARIF NIHAT ASYA


O, MESHUR NÜKTE
“KARISTIRMA ALTINDAN ÇAPANOGLU ÇIKAR”
Yozgat'ta ve Türkiye'nin bir çok yerinde karisik bir çok is ve fazla açiklanmamasi arzu edilen seyler için ” karistirma altindan Çapanoglu çikar” deyimi kullanilir. Bu deyimin bir rivayeti de söyledir.Çapanoglu Süleyman Bey, bir gün bir Misafiri ile yemek yemektedir. Sofradaki çorbaya ekmek dograrlar. (Süleyman bey, kizarmis ekmek, misafiri ise beyaz ekmek dograr.) Süleyman bey, herkesin kendi dogradigi ekmegi yemesini siki sikiya tembih eder. Misafir ise çorbaya her kasik daldirisinda “Benim dogradigim ekmek” diye çorbadaki ekmeklerin hepsine sahip çikar. Böylece Süleyman bey ile misafiri arasinda bir tartisma baslar .” Senin ekmegin, benim ekmegim “ diye. Çorbanin dibi karistirilip Çapanoglu'nun ekmegi çiktikça Süleyman bey misafirine çorbanin altindan Çapanoglunun dogradigi ekmekler çikar manasina “Karistirma altindan Çapanoglu çikar” der. Aslinda Çapanoglunun bu misafiri inatçi, bir sey bilmez, bilgeligi ile ögünen birisidir. Bu söz zamanla deyimlesir.

YOZGATLI HER YERDE GELENEKLERINDEN VAZGEÇMIYOR
GELENEKLER GÖRENEKLER :
Yozgat'in il merkezi, ilçeleri ve köylerinde Kafkaslardan, Kirimdan, Balkanlara, Horasandan Avrupa Türklügüne kadar degisik zamanlarda Yozgat'a yerlesmis Yörük, Türkmen, Muhacir ve Göçmenler bulunmaktadir. Bütün bunlar, Türk Dünyasinin genis cografyasindan Yozgat'a tasimis olduklari gelenek ve görenekleriyle Yozgat'i zengin bir il haline getirmistir. Zaman içerisinde akrabalik baglari ile perçinlenen gelenek ve görenekler Yozgat'a özgü ananeler olarak ortaya çikmistir. Bazi köy ve ilçelerde küçük farkliliklar olmasina ragmen dügün, nisan, misafir agirlama, cenaze, çocuk yetistirme, giyim -kusam, ananeleri bugün de bir kisim özellikleri ile devam etmektedir. Ayrica memuriyet ve iç göç sebebiyle yurdumuzun bir çok yöresine dagilmis olan Yozgatlilar, bulunduklari yerlerde Yozgat'in mahalli kültürünü yasatmaktadirlar. Yurt disindaki Yozgatlilar ise gelenek ve göreneklerini yasatmaya özen gösteriyorlar.

KÜLTÜR KURUMLARI
Kütüphaneler: Yozgat Il merkezinde il halk kütüphanesi ,çocuk kütüphanesi,belediye gençlik merkezi kütüphanesi ve özel sektöre ait yimpas kütüphanesi bulunmaktadir.
Müzeler:
Etnografya müzesi (Nizamoglu Konagi): 1985 yilinda ziyarete açilan müzede 990 i teshirde olmak üzere 4000 eser bulunuyor.
Arkeoloji müzesi(Karslioglu Konagi): Yozgat yöresinde yapilan bilimsel kazilar neticesinde ortaya çikan eserler burada korunuyor.

MÜZELER
NIZAMOGLU EVI ( Etnografya Müzesi) : 1871 yilinda yapilan bina, bati-güney ve kuzey yönlerden eski büyük bahçenin kalintisi olan küçük bir bahçeyle çevrilmistir. Dogu yüzü sokaga bakmaktadir. Iki katinin da duvarlari agaç iskeleti aralarina dolgu olarak tugla örgülü ve siva kaplidir. Taban ve duvar ahsaptir. Zemin katindaki mekanlar depo, mutfak ve hizmet odalaridir. Üst kat kuzey-güney dogrultusunda kareye yakin dikdörtgen biçimli bir sofa, onun iki yanina simetrik yerlestirilen odalardan olusmaktadir. Yöreye özgü etnografik eserlerin sergilendigi Nizamoglu Konagi 1985 yilindan beri müze olarak kullanilmaktadir.


KARSLIOGLU KONAGI ( Arkeoloji müzesi) : 1883 yilinda insa edilen konak, 1925 yilinda Vali Konagi olarak kullanilmaya baslanmistir. 1936 yilindan itibaren bina, konut olarak kullanilmistir. Dikdörtgene yakin kare planli ve iki katli olan binanin taban ve tavani ahsap olup, kesme tas duvarlar, ahsap karkas tasiyici sistem arasina tas dolgu ile örülmüs, bagdadi sivalidir. Kapi, yüklük ve tavanlarda yörenin en güzel oyma isçiligi vardir. 1979 yilinda Kültür Bakanligi tarafindan kamulastirilan binanin restore edilerek Arkeoloji Müzesi olarak kullanilmasi tasarlanmistir. Yörede yapilan kazilar sonucu çikarilan eserlerin bir kismi burada muhafaza edilmektedir . Yakin bir gelecekte arkeoloji müzesi olarak hizmete girecektir.

EFSANELER
YOZGAT SÜRMELISI VE SÜRMELI BEYIN HIKAYESI
Yozgat sehri 1760 yili baslarinda Bozok Yaylasinin, yesillik, etrafi ormanlarla çevrili içinde bin bir çesit kusun ötüstügü bir sahada kurulurken; Yozgat halki o zaman yari göçebe ve sürülerini besleyerek hayvancilikla ugrasir, hayatlarini bu yoldan saglarlardi. Bozok yaylasinda otlayan bu sürülerin birini de Sürmeli Bey adinda bir Türkmen Yörügü otlatirdi. Halk tarafindan sevilen bu yanik sesli halk ozani elinde kavali, sirtinda sazi Yozgat'tan Akdagmadeni'ne uzanan ormanlarin içinde sürüsünün içinde dolasirdi. Bazen bir çan dibine rastlanir. Sazinin tellerini konusturur bazen bir derenin kenarinda kavalini çalar, asik oldugu gönlünün sevgilisini düsünürdü. O sevgili ki güzelligi Bozok yaylasina yayilmis, ahu gözlü, sürmeli kasli, ay yüzlü bir dilberdi. Babasi bir Türkmen beyi idi ve çok sert bir adamdi. Sürmeli Bey, ailesini salarak, babasindan sevdigini istetir, magrur adam, kizini bir çobana vermeye yanasmaz. Araya beyler, agalar girer ama bosuna, bir türlü gönlü olmaz kizin babasinin ve iki sevgili birlesemezler. Üzüntüsünden sürüsünü birakan Sürmeli Bey alir sazini eline besçamlar mevkiinde kendine bir dergah kurar. Askini, yanik türküleriyle daglara agaçlara anlatir. Küser otagina, obasina ve Akdaglar'a kadar uzanan çamlarin arkasinda onu bir daha gören olmaz. Dertli kavalina üfledig, içli sazina söylettigi nameler kalir geriye. O gün bu gündür dillerde yankilanir Sürmeli Bey'in türküleri.



Gelin Kayasi Efsanesi:
Yozgat'ta ki Nohutlu Tepesinin arkasinda bulunan Cehrilik yakinlarinda deveye binmis geline benzeyen kayalar bulunmaktadir. Bu kayalara “Gelin kayasi” denir. Köyün birinden gelin alayi gelmektedir. Eskiyalar gelin alayini çevirirler. Niyetleri kervandaki gelini alip esir pazarinda satmaktir. Gelin alayinin erkekleri eskiyalarla vurusurlar ve hayatlarini kaybederler. Eskiyalar gelini ve damadi yakalamak üzeredirler. Yakalanacaklarini anlayan gelin ve damat Allah'a dua ederler: “Allah'im bizi bu eskiyalarin eline düsürme, bizi ya tas et, ya kus et.” Dualari kabul olunur. Güzel gelinle birlikte eskiyalar, develer ve atlar oracikta tas olurlar. Damat ise kus olup gökyüzüne uçuverir. Güzel gelinin aglarken gözünden döktügü yaslar sel olur ve orada kirmizi lalecikler bitmeye baslar. Zamanla bu laleler tüm tepeyi kaplar. Egrice'de Mayisin ikinci haftasinda cehrilik laleleri kirmizi kirmizi açar ve beyaz güvercinler gökyüzünde süzülürler. Yozgatli avcilar buradaki güvercinlere kesinlikle ates etmezler

GeLin kayası efsanesi ßeni çok etkiLer.



Resimler çok güzel. Ellerine sağlık yozgatlım :)

Arabaşı nasıl bi yemek anlayamadım ::) Bir tarif et. Edemiyosan yapta yiyelim :)

Birde testiyi kırmışlar. Yazık ya. Evin bi köşesine güzel süs yapılırdı o testiyle :P Ama içindeki kebabın tadı nasıldır. Hakikaten merak ettim. :)


Canımsın.ßaşımLa ßeraßer ;)

Sen geL,YaLnız giderken ßeni de götür Yozgat'a :'( ßen sana araßaşıda testi keßaßıda yaparım.Ayrıca Yozgattaki testiLeri görmüş oLsaydın ; kırıLanLarın farkına ßiLe varamazdın. :D

MoLLa'nın Mutfak ßöLümünde onu da payLaşmak gerek ;)

:'( :'( :'( Ya ne diye gösterirsin arabaşını :'( :'( :'(
Güzel memleket.Emeğine sağlık...

GözLerine sağLık.HazırLan mutfak ßöLümünde tarifini vereceğim , sıcak sıcak içsinLer diye ;D ;D

Bana tarifi değil kendisi lazım >:( Hemen mutfağa gir bi kazancık yapıver ;D Bütün mollaya yetsin ;)

Kızma :-[

Laf oLsun diye değiL,hakikaten yapardım ;D ;D ;D

bilgi ve resimler çok güzel
elinize emeğinize sağlık..


bilgi ve resimler çok güzel
elinize emeğinize sağlık..

GözLerinize sağLık. :)

İLginiz için ßen teşekkür ederim DeLi_Prof ve Hak YoLcusu.


Gezi Rehberi

MollaCami.Com