Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gıda pazarında markanın önemi nedir ?

Diğer birçok sanayi dalından farklı olarak gıda sanayinin insan hayatında rolü daha elzemdir. İnsanlar, teknolojiyi hayatı kolaylaştırmak için kullanırlarken, gıda hayatın gereğidir.

Günümüzde rekabetin artması çeşitliliği doğurmuş, bu da tüketicinin büyük ölçüde yararına bir gelişme olmuştur. Bu gelişmenin tümüyle lehimize olması bizim bilinçli tüketiciler olup olmadığımıza bağlıdır.
Sürekli tüketim halindeyiz. Hayat şartları, zamanı fazlasıyla verimli kullanmaya mecbur bırakıyor bizleri. Peki, bu yoğunluk arasında ne tükettiğimizi, tükettiğimiz ürünlerin sağlığımıza ne ölçüde yarar ya da zarar sağlayacağını nasıl araştıracağız? İşte bu noktada markanın ayırt edicilik unsuru devreye giriyor.

Yıllardır piyasada olan, insanlar tarafından kabul görmüş ve olması gereken standartları sağlayan ürünler bizler için güven arz eder. Bu ürünleri içimiz rahat alır ve tüketiriz çünkü niteliklerinden eminizdir. Genel değer yargıları da büyük ölçüde böyledir.

Bir markette aynı reyondaki muadil ürünler arasından seçimimizi fiyat, albeni vs. faktörlerden daha ziyade güvenilir gördüğümüz, zaten sürekli kullandığımız markadan yana kullanırız. Ürünleri, markaları vasıtasıyla ayırt ederiz.

Mutlaka birçok alanda da olduğu gibi gıda piyasasında da marka, üreticinin ve tüketicinin en büyük güvencesidir. “Marka Teminattır”.

Bu noktada üreticilerin yıllarca emek verdikleri, insanların güvenlerini sağlamada en büyük unsurları olan, çocukları gibi yetiştirip büyüttükleri markalarını korumaları, itibarlarını korumalarıdır aslında. Marka, en büyük sermayedir ve sermayesini yitiren bir firma iflas etmiş demektir. Üreticilerin bu hususta marka bilinçlerini korumaları çok önemlidir ama aynı zamanda bizim de tüketiciler olarak hakkımız olan hizmeti alabilmemiz ve haksız rekabete fırsat bırakmamamız adına bilinçli olmamız daha da önemlidir. Sonuç olarak marka bilincimizi kaybetmeyelim, itibarımız olsun…

Pınar Gültekin


Alış Veriş Bölümü

MollaCami.Com