Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


PARAYI BOZDURAMADIM

PARAYI BOZDURAMADIM


Hikayenin kahramanı Osmaniye'den "Endelli" Lakaplı birisi;
Diyarbakır'da Hemşire olan ablasını yanına gitmek için,eskiden şehirlerarası otobüslerin yolcu aldığı petrole gitmiş. Petrolde yolcularla ilgilenen Simsara Diyarbakır otobüsünün ne zaman geleceğini sorduğunda "daha var" cevabını almış.


Bakmış böyle ayaküstü beklemekle olmayacak; Hem çay içerim hem de otobüsü gözetlerim düşüncesiyle; hemen ana yolun karşı tarafında, Poyraz garajının içinde bulunan kahveye geçmiş. Kahveye girince mahallenin hatırı sayılır toprak ağalarından birinin masada birkaç kişiyle oyun oynadıklarını görmüş.Gidip onların yanına oturmuş. Aradan biraz zaman geçtikten sonra kahveye ağanın oğlu gelmiş. Gelen delikanlı İstanbul'da üniversitede okuyormuş ve Osmaniye ye ailesinin yanına tatile gelmiş.Artık geriye, okula döneceği için babasından para istemeye gelmiş.


Ağa ;Çocuğa 300 lira verecek ama bozuk parası yok, hepsi 500'lük.Bizde ağa adamların çocukları bir tuhaf olur ne verirsen onu harcarlar, şu da kalsın demezler.Ağa, Çocuğa 500 lirayı verse tamamı gidecek,onun için kahveye dönüp" yok mu şunu bozacak?" demiş. Demiş ama kimsede çıt yok.Nerede o zamanda 500 lirayı bozmak .Bırak bozmayı,kahvedekilerin bir çoğu bir arada bile görmemiş.Gerçekten o yılları bende hatırlıyorum,para bozdurmak için ya petrole gidilirdi ya da bankaya.Benim diyen esnafta öyle 500 lira olmazdı.


Kahramanımız birazda geveze bir şahsiyet "ver ben bozayım" demiş.O der demez ağada parayı uzatmış. Endelli; parayı almış evirmiş, çevirmiş ama nerede bozacak. Onunki gevezelik işte. İş olsun diye konuşmuş.Bir iki yutkunmuş ama parayı bozamayacağım da diyememiş.Sessizce kalkıp, karşıdaki petrole parayı bozdurmaya gitmiş.


Endelli petrole varır varmaz, Diyarbakır otobüsü de gelmiş.Olacak iş değil.Parayı bozdurup ağaya götürse otobüsü kaçıracak, götürmese ağanın parası kendinde kalacak,Otobüse binmekten vazgeçse bir gün sonraya kalacak,çünkü Diyarbakır'a başka otobüs yok. Endelli ne yapacağını şaşırmış ve sonunda "ehvenişer" deyip otobüse atlamış.Ver elini Diyarbakır.


Yolda; olay aklına geldikçe şöyle bir kikirdiyormuş. O kikirdedikçe de yanında oturan yaşlı amca endelliye; öfkeli,öfkeli bakıyormuş "ne oluyor bu deliye böyle,benim neyime gülüyor." dercesine.Sonunda Endelli "amca sen rahat ol benim gülmemin seninle bir alakası yok ,bir olay yaşadım da aklıma geldikçe ona gülüyorum "demiş ve ihtiyarı yatıştırmış.


6-7 saat süren yolculuk böyle geçmiş ve Diyarbakıra varmışlar. Endelli, Otogarda otobüsten inmiş 5 lira vermiş bir taksi tutmuş ve doğru Diyarbakır postanesine gitmiş.Orada 2.5 lira verip ağaya bir telgraf çekmiş.

Telgrafta" Diyarbakıra kadar geldim Stop Parayı bozduramadım Stop Geriye mi döneyim yoksa devam mı edeyim Stop" yazıyormuş

200 den korkarken 500 den OLdu :) teşekkürLer..

Teşekkürler ihvan...

emeğine sağlık kardeşim

Teşekkürler.


Hikayeler

MollaCami.Com