Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Başvuru formuna İstenilen ücreti yazmak

İş görüşmesi esnasında veya 'İş başvuru formu' doldururken her zaman en çok tereddüt edilen veya boş bırakılan bölüm 'ücret belirtmek' için ayrılan kısımdır. 'Ya verebileceklerinden daha az bir maaş ister ve daha çok para kazanma fırsatını kaçırırsam', 'Ya çok yüksek bir maaş istediğim için beni değerlendirmeye almazlarsa', 'Sektördeki fiyatları hiç bilmiyorum, ya çok mantıksız bir rakam söylersem.' Bunlar genellikle ilk aşamada aklınıza gelen ve ücret belirtmemenize sebep olan etkenlerden bazıları. Diyelim ki; gönlünüzde yatanı söylediniz veya (çalışanlar için) patronunuzdan zam istemeye karar verdiniz, sonrası da ayrı bir dert; söylediğiniz rakamı kabul ettirmek, karşınızdakini ikna etmeniz gerekiyor.

Aklınızda kesin bir şey yok ise; iş görüşmesine gittiğinizde ya da 'başvuru formu' doldururken, ücret kısmını açık veya tartışılabilir bırakmanızda fayda vardır. Eğer bir ücret belirtmek zorundaysanız, bir ücret aralığı bırakmanız daha doğru olur, genellikle eski maaşınızdan %10 fazlası ile başlayabilirisiniz. Kesin bir rakam söylemeniz gerekirse veya her ihtimalde, iş görüşmesinden önce aynı sektörde başvurduğunuz pozisyon veya benzer pozisyonlar ile ilgili en güncel ücret bilgilerine sahip olmak için bir araştırma yapmanızda fayda vardır.

Size teklif edilen ücreti hiç karşı çıkmadan hemen kabul etmek zorunda değilsiniz. Maaş konusunu tartışmaktan çekinmeyin. Güçlü taraflarınızı ortaya koyun, artılarınızın değerlendirilmesini isteyin. Ama aynı zamanda istediğiniz maaşın sadece sizin için değil karşı taraf için de bir kazanç sağlaması gerektiğini unutmayın. Bu yüzden her zaman mantıklı taleplerde bulunmaya özen gösterin, karşılanamayacak bir ücret talep etmeyin. Karşınızdakini ikna edebilmek için, firmanın ihtiyaçlarının da farkında olduğunuzu ve hatta size verecekleri maaşın şirketin yararına olacağını söyleyebilirsiniz. Ve patronunuza teklifi kabul ettirememe olasılığını da düşünerek, isteklerinizin en azından bir kısmını karşılayabilecek bir 'B planınız' her zaman bulunsun.

Maaş, kazancınızın sadece bir boyutudur. Aylık olarak elinize geçen net maaş değil; brüt maaşınız, ikramiyeler, sigorta, alacağınız zamlar, kariyer olanakları, tatiller, edinebileceğiniz bilgi ve beceriler, özlük haklarınız, bütün bunlar da kazacınızın bir parçasıdır. Bu sebeple bir teklifi değerlendirirken, tüm koşullları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Kısa vadede kazançlı bir iş isteği içindeyken, aynı zamanda uzun vadede kariyer olanaklarınızı da göz ardı etmeyin.

Kazanan siz olmalısınız, karar vermek için zaman istemenizde hiç bir sakınca yok. Doğru bir karar vermek için, kararınızın hem sizi hem de işvereni memnun etmesi için bu süreye ihtiyaç olabilir.


Kariyer Yolculuğu

MollaCami.Com