Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tabiat Parklarımız

Ülkemizde bulunan tabiat parkları;

Tabiat parkları: Milli parklardan farklı olarak, milli ve millet arası ender bulunan sadece tabii kaynak değerleri koruma,dinlenme ve turizm alanlarına sahip olan tabiat parçalarıdır.

Ülkemizde 16 adet tabiat parkı bulunmaktadır:

1) Afyon= Akdağ Tabiat Parkı
2) Antalya= Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
3) Aydın= Bafa gölü Tabiat parkı
4) Balıkesir= Ayvalık adaları Tabiat parkı
5) Bolu= Abant gölü Tabiat Parkı
6) Çorum= Çatak Tabiat Parkı
7) Gümüşhane= Artabel gölleri Tabiat Parkı
8) Isparta= Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
9) Isparta= Gölcük Tabiat Parkı
10) İstanbul= Polenezköy Tabiat Parkı
11) İstanbul= Türkmenbaşı Tabiat Parkı
12) Kocaeli= Beşkayalar Tabiat Parkı
13) Kocaeli= Ballıkayalar Tabiat Parkı
14) Konya= Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı
15) Muğla= Kıdrak Tabiat Parkı
16) Uzungöl Tabiat Parkı

Ülkemizde bulunan Tabiat Parklarımızdan bazıları:

1) Afyon= Akdağ Tabiat Parkı:

[img width=580 height=382]http://img518.imageshack.us/img518/3320/akdaparkqn3.jpg[/img]

Yeri:Afyon ve Denizli illeri ile Sandıklı ve Çivril ilçeleri sınırları dahilinde bulunmaktadır.14.916 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Özelliği:Yaban hayatının zenginliği,ilgi çekici kanyonları,vadi ve peyzaj değerleri ana özelliğini oluşturmaktadır.

Akdağ Tabiat Parkı; İç anadolu bölge müdürlüğü, Kütahya Milli Parklar ve Yaban Av Hayatı Başmühendisliği görev alanı içerisinde bulunmaktadır.29.06.2000 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

2) Anyalya= Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı:



Yeri:Akdeniz bökgesinde Antalya ili,Merkez ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım:Antalya'dan 22 km. uzaklıktadır. Parka Antalya-Aksu karayolunun Soğucaksu köprüsünden kuzey istikametine ayrılan 8 km.'lik bir yol ile ulaşılır.

Özelliği:Sağlıklı orman dokusu ve zengin bitki topluluğu örneklerinin ilgi çekici su ve kaya formlarıyla bütünleştiği,eşsiz bir doğal peyzaj özellüğine ve önemli özelliğini meydana getiren Kurşunlu Şelalesi'ne sahip olması nedeniyle 394 hektarlık bölümü 1991 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Çınar,defne,harnup,sakız ağacı, söğüt ve incir gibi ağaçlar bulunmaktadır.Su bitkilerinden ise; (su üstü) topalak,su nanesi,kamış, (su içi) su avizeleri, iplikli yeşilaglar, (yüzer bitki) nilüferleri görmek mümkündür.

Nisan-Aralık arası parkı ziyaret için en uygun zamandır.Günübirlik piknik ve doğada yürüyüş yapılabilecek aktiviteler arasındadır.Park içerisinde ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesis mevcuttur.

3) Bolu= Abant gölü Tabiat Parkı:



Yeri:Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ili Merkez ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım:Tabiat Parkına Ankara-İstanbul E-5 karayolunun 203.km'sinden Ömerler-Madensuyu sapağından ayrılan 22 km.'lik yol ile ulaşılmaktadır.Park, Bolu'ya
33 km., Ankara'ya 225 km, İstanbul'a 258 km. uzaklıktadır.

Özelliği:Tektonik menşe'li Abant gölü ve çevresindeki bitki zenginliği,ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 hektarlık bölümü, 1998 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Sarıçam,sapsız meşe, kabak,dişbudak,gürgen,söğüt,ılgın,fındık,muşmula,alıç,çoban püskülü,ahududu,ısırgan veçayır otları,geyik,karaca,tilki,ayı,çakal,tavşan,yırtıcı-ötücü kuşlar ve gölde endemik tür olan Abant alası da faunayı oluşturur.

Mayıs-Eylül ayları arası parkı ziyaret için en uygun dönemdir.Konaklamak için parkta oteller mevcuttur.Günübirlik piknik,göl çevresinde yürüyüş yapılabilmektedir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

4)Trabzon= Uzungöl Tabiat Parkı:



Yeri:Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ili, Çaykara sınırları içerisindedir.

Ulaşım:Tabiat Parkı, Trabzon'a 25 km. Çaykara'ya 19 km. uzaklıktadır.Trabzon'dan 49 km.'lik 010 nolu devlet karayolu ile Of'a, oradan da 27 km. yol ile Çaykara'ya ve Çaykara'dan 19 km.'lik bir yol ile parka ulaşılmaktadır.

Özelliği:Zengin bitki örtüsü, yaban hayatı ve manzara güzelliklerine sahip olması nedeniyle sahanın 1625 hektarlık bölümü, 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Tabiat Parkında fauna olarak; Doğa ladini, kayın,köknar,kızılağaç,akçaağaç, dere içlerinde; ceviz,kestane vs.,memelilerden; dağ keçisi,karaca,kurt,ayı, vaşak vs., kuşlardan; yaban ördekleri ve yırtıcılar, balıklardan; göl ve dere alabalıkları,çeşitli amfibi ve sürüngenler bulunmaktadır

Sahanın başlıca akarsuyu (Holdizan) Demirkapı deresidir.Uzungöl bu derenin kayaları ile önünün kapanması sonucu meydana gelmiş bir göldür.

5) Balıkesir= Ayvalık Adaları Tabiat Parkı:



Yeri:Marmara bölgesinde Balıkesir sınırları içerisindedir.

Ulaşım:Ayvalık adalarına denizden ve karayolundan mümkündür. Karayolu ile Balıkesir ili, Ayvalık ilçesine geldikten sonra bu ilçe ile Ayvalık adalarının en büyüğü Alibey adası arasında karayolunu mümkün kılan bağlantı mevcuttur.

Özelliği:Adaların litolojik yapısından dolayı bazı adalar bitki örtüsünden yoksun, bazıları ise seyrek bitki örtüsüne sahiptir.

Saha rekreasyonel potansiyele sahiptir.Bu potansiyelin değerlendirilmesi ve kullanımının kontrol altına alnarak koruma-kullanma dengesinin amacıyla sahanın 17950 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

şu uzun gölü görmeyi çok istemişimdir.
tşkkrlr....

Rica ederim kardeşim.

Tesekkürler Ahuzar kardesim ;)


Tesekkürler Ahuzar kardesim ;)
Her biri başka güzel..

Rica ederim saygıdeğer kardeşlerim; Deniz ve Zambak...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com