Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rektör acil ücret düzenlemesi istedi

KTÜ'nün 46. akademik yılı dolayısıyla düzenlenen törene Bayındırlık ve İskan Bakanı katılırken Rektör Özen, akademik ve idari personelle ilgili yeni ücret politikası istedi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, üniversitelerin ancak her türlü siyasi müdahaleden uzak olabildiğinde bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olabileceklerini söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinin (KTÜ) 46. akademik yılı dolayısıyla Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Aktütün Sınır Karakolu'na yapılan saldırı sonucu şehit olan 15 askerin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, burada yaptığı konuşmada, KTÜ'nün mezunu ve mensubu olmaktan gurur duyduğunu belirterek, şöyle dedi:

''KTÜ, yörenin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bizler kampüsten aşağıya giden kamyonlara binerek şehre giderdik. Tüp gazlarla ısınabilirdik, barakalarda okuduk. Gelinen nokta inanılmaz, çok güzel bir nokta. Üniversitenin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

KTÜ'nün, bünyesinden 5 üniversite çıkartan, Türkiye'nin önemli üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayan Özak, şöyle devam etti:

''KTÜ'nün bu özelliğiyle gurur duyuyorum. 21. yüzyıl, bilgiyi elinde tutanların yüzyılı olacak. Bilim ve teknolojiye koşmanın peşindeyiz. Göreve geldiğimizden itibaren en büyük bütçeyi eğitime ayırıyoruz. Artık ülkemizde 81 vilayette üniversite var. 'Üniversite kurduk, oldu bitti' demiyoruz, yok öyle bir şey. Fiziki, mali yapı, buralarda görev yapacak akademik kadroları da en iyi şekilde oluşturmak lazım. Ülkemize kazandıracağımız her yeni üniversite o ilin kültür, sosyal ve ekonomik yapısına hareket getirecek, orada yaşayanların çağın gerektiği gibi düşünmelerine ve yaşamalarına katkı sağlamalıdır. Üniversitelerimiz her türlü siyasi müdahaleden uzak olabildiğinde, ancak bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olabilirler. Bunu biz hükümet olarak yapmak istiyoruz. Çünkü üniversiteler özerk olurlarsa daha başarılı olurlar.''

Bakan Özak, dünyada 500 bin nüfusa bir üniversite düştüğünü, bu rakama göre Türkiye'de 150 üniversite olması gerektiğini, ancak 100 sayısına yeni ulaşıldığını kaydetti.

Faruk Nafiz Özak, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Aktütün Sınır Karakolu'nda terör saldırısı sonucu yaşamlarını yitiren şehitlere rahmet dileyerek, ''İnşallah hep birlikte siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve milletimizle beraber, terör belasından hep beraber kurtulacağız'' diye konuştu.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, üniversitelerin bir ülkenin geleceğini şekillendiren önemli ve özerk kurumlar olduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Teknik Üniversitesinin ilin ve bölgenin hem eğitim hem de sosyal hayatına büyük katkısı olduğunu kaydetti.

-KTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ÖZEN-

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, kanlı terör örgütünün menfur saldırısını kınayarak, şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar, kahraman silahlı kuvvetler ve Türk ulusuna ise başsağlığı diledi.

Ülkenin en köklü ve en seçkin üniversitelerinden biri olan KTÜ'yü bulunduğu noktadan daha yükseklere taşıyacak ve yücelteceklerini ifade eden Prof. Dr. Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''KTÜ bugün artık anaç üniversite vasfından hami üniversite konumuna gelmiştir. Her ilin üniversiteye kavuşma arzusunda bulunduğu, ilin sosyo-kütürel ve ekonomik gelişimine katkısı düşünüldüğünde önemsiyor, destekliyoruz ve bunu KTÜ'nün dikey büyümesi adına bir fırsat olarak görüyoruz.''

Prof. Dr. Özen, yüksek öğretimin, altyapısından personeline kadar büyük sorumluluk ve hassasiyet isteyen pahalı ve zahmetli bir uğraş olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle yeterli kadroyu ve altyapıyı oluşturmadan ve belirli bir gelişmişlik düzeyine erişilmemiş yörelerde atılan adımlar, istenmeyen sonuçlara yol açabilir ve yüksek öğrenimden beklenen çıktılara erişilmesinde zorluk doğurabilir. Ülkemiz üniversitelerinin iki dar boğazı vardır ve bu dar boğazlar üniversitelerin beklenen düzeyde gelişmesine engel olmaktadır. Bunlardan birincisi kadro sorunudur. İstenilen nitelikte ve sayıda öğretim elemanının yetiştirilerek üniversitelere kazandırılması ve araştırma geliştirmenin yapılabilmesi için yeterli sayıda kadro gereksinimine ihtiyaç vardır. İkinci dar boğaz ise üniversitelerin mali bütçelerindeki yetersizlikler ve sınırlı olanaklardır. Bu yıl yapılan öğrenci kontenjanlarındaki artışa paralel olarak üniversite bütçelerinde yeterli bütçe artışının sağlanamaması, eğitim öğretim kalitesinde düşmelere yol açabilir.''

Prof. Dr. Özen, üniversitelerde çalışan akademik ve idari personelin ekonomik beklentilerine cevap verebilecek bir ücret politikasının acilen düzenlenmesinin de gerekli hale geldiğini kaydetti.

Üniversitede sağlanan barış ve huzur ortamını sürdürmekten ve ortak akılla yeni hedeflere koşmaktan vazgeçilmemesi gerektiğine dikkati çeken Özen, şöyle devam etti:

''Vizyonumuz en iyilerin tercihi olan bir üniversite olmaktır. En iyilerin tercih ettiği, ulusal ve uluslararası saygınlığı olan, eğitim ve araştırmada öncü bir KTÜ vizyonunda bütün gücümüzle, hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. KTÜ olarak diyoruz ki, ülke ve ulusun bölünmez bütünlüğünden, Atatürk ilke ve devrimlerinden, Cumhuriyetin temel değerlerinden asla ödün vermeyecek tek devlet, tek millet, tek vatan ve tek bayrak ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz.''

Konuşmaların ardından Bakan Özak, Vali Okutan, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ve Rektör Prof. Dr. Özen, Polonya'da düzenlenen Üniversiteler arası Dünya Karate Şampiyonası'nda takım olarak altın madalya kazanan Karadeniz Teknik Üniversitesi karate takımı sporcuları Mehmet ve Emrah Uygur kardeşlere çeşitli hediyeler verdiler. Mehmet Uygur madalyasını Bakan Özak'a, Emrah Uygur ise Rektör Özen'e hediye etti.


haber7


Egitim Haberleri

MollaCami.Com