Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İpler sizin elinizde

İpler sizin elinizde

Özenle hazırladığınız özgeçmişiniz incelendi, iş görüşmesine çağırıldınız ve nihayet işverenle yüz yüze konuşma zamanı geldi. Görüşmeden önce gözden geçireceğiniz birkaç ayrıntı sayesinde olumlu bir izlenim bırakmanız mümkün.
Geleceğinizi doğrudan etkileyen görüşme aşaması işe alım sürecinin en önemli durağı ve görüşmeye hazır bir şekilde giderek olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Burada amacınız kendinizi işverene olduğunuzdan farklı tanıtmak ve işi kazanabilmek için yanıltıcı cevaplar vermek olmamalı. İş görüşmesinin asıl amacı, özgeçmişinizdeki bilgilerin kontrol edilmesi, kişisel başarılarınızı ve özelliklerinizi bir kere de sizin ağzınızdan duymak, insan ilişkilerinde ne tür davranışlar sergilediğinizi görmek. Unutmayın, bu noktada ipler sizin elinizde. Başarılı olmanın yolu bazı yanlışları yapmamaktan geçiyor. İşte en iyi etkiyi bırakmak için iş görüşmesinde kaçınmanız gereken yanlışlar...

İş görüşmesine geç gitmek
İş görüşmesine zamanında gitmeye önem verin. Geç kalmak, mazeret ne olursa olsun kaçınılması gereken bir durum. Gideceğiniz yerin adresini ve görüşeceğiniz kişinin ismini doğru aldığınızdan emin olun. Firmanın telefonu da acil durumlar için yanınızda bulunmalı. Randevu saatinden önce orada olmak sizin işe karşı heyecanınızı ve isteğinizi gösterir.

Yanlış kıyafet seçimi
İş görüşmesinde en büyük etki ilk saniyelerde sağlanır. Sahip olduğunuz yetenekler ve deneyimler tanışmanın başında ortaya çıkmayacağı için, görüşmenin başında dış görünüşünüzle bırakacağınız izlenim çok önemlidir ve tüm görüşme boyunca devam eder. Kıyafetleriniz temiz, ütülü ve görüşmeye uygun olmalı. Bayanlar aşırı makyajdan, ağır parfümlerden ve abartılı aksesuardan kaçınmalı, erkek adaylar takım elbise giymeli, giysiye uygun kravat kullanmalı.

Firma hakkında araştırma yapmamak
Görüşme sırasında firmayı tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmeniz, firmaya ve pozisyona olan ilginizi gösterir. Bu da size pozitif bir destek sağlar ve görüşmeyi yapan kişinin hakkınızda olumlu düşünmesine neden olur. Firma hakkında araştırma yaparken firmanın ücret sistemi, izinler, mesai saatleri, eğitim olanakları gibi konularda da bilgi edinip sormak istediğiniz soruları not alabilirsiniz.

Kendinizi tam anlamıyla tanımamak
Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişinin, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabildiğini unutmayın. Kesinlikle niteliklerinizi ve tecrübelerinizi küçümsemeyin.
Görüşme sırasında size sorulabilecek soruları önceden kendinize sorup cevaplayın. Bu sorulardan birkaçı şöyle: Profesyonel hayattaki amaç ve hedefim ne? Profesyonel niteliklerim neler? Firma için yararlı olabilecek niteliklerim neler? Pozisyona uygun tecrübem var mı? Zayıf ve güçlü yönlerim neler? Şu anda çalışmakta olduğum iş sahasında mutlu muyum?
Hiç soru sormamak ya da çok soru sormak
İş görüşmesi, sadece işverenin soru sorduğu bir bilgi yarışması değildir. Çalışmaya aday olduğunuz şirket hakkında soru sorabilirsiniz, hatta sorduğunuz soruları dikkatli seçerseniz, bu durumu kendi lehinize çevirebilirsiniz. Bu yüzden görüşme öncesinde, şirket hakkında iyi bir araştırma yapmalısınız. Daha önce firmayla ilgili araştırma yapmak, görüşme sırasında sorabileceğiniz sorulara odaklanmanızı sağlar. Çok soru sormamaya ve karşı tarafın sözünü kesmemeye özen gösterin. İş görüşmesi yapan kişinin maddi konulara değinmesini beklemeden bununla ilgili soru sormayın. Bunun yanı sıra mülakatçı size "Sorunuz var mı?" dediğinde hiçbir şey sormuyor olmanız ilgisiz ve yaratıcılıktan uzak olduğunuz izlenimini verecektir.

Kendinizi iyi ifade edememek
Heyecanlı ve gergin davranışlar belli bir noktaya kadar her işveren tarafından kabul edilebilir, fakat rahat olmak ve kendine güvenli davranmak olumlu puan toplar. Kendine aşırı güven, iş verende antipatisi uyandırır. Bu yüzden davranışlarınızda kontrollü ve saygılı olun. Bu, sizin ileride kendinden yüksek mevkide olan çalışma arkadaşlarınıza karşı da saygılı olacağınızı gösterir.
İş görüşmelerinde öncelikle dürüst olmalısınız. Hedeflerinizi, düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi açık yüreklilikle ifade etmeniz; ileride sizden, verebileceğinizden fazlasının istenmesini engeller. Bunun yanı sıra vücut dilinizi olumlu bir şekilde kullanmak, iş görüşmesinin işveren tarafından daha olumlu değerlendirilmesini sağlar.

Sigara içmek
Mülakatta ikram edilse bile sigara içmeyin. Yapılan araştırmalara göre işverenler nitelikleri eşit olan adaylardan sigara içmeyeni tercih ediyor.

Pelin Körfez


Kariyer Yolculuğu

MollaCami.Com