Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Uranüsün etrafında yeni halkalar olduğu keşfedildi

Uranüsün etrafında yeni halkalar olduğu keşfedildi

NASA’nın efsanevi Hubble Uzay Teleskopu, Uranüs’ün etrafında iki yeni halka ve küçük uydu fotoğrafladı. Açıklamalara göre yeni keşfedilen halkalar gezegenden çok uzakta olmalarından dolayı “ikinci halka sistemi” olarak tanımlanıyor. Uydulardan birisi halkalardan birisiyle aynı yörüngeyi paylaşıyor. Hubble’dan elde edilen veriler ayrıca Uranüs’e en yakın uyduların yörüngelerinde son 10 yılda önemli değişiklikler olduğunu gösteriyor.

Hubble Uzay Teleskopu tarafından Uranüs etrafında keşfedilen iki yeni uydu ve halka, gezegenler hakkında bilim adamlarına yeni ufuklar açıyor. NASA’nın uzay keşiflerinde başarılı olabilmesi için en önemli noktalardan birisi olarak görülen gezegenlerin nasıl oluştuğu ve nasıl bir arada kaldığı konusunda yeni buluşlar çeşitli ipuçları sağlıyor. Ayrıca keşfedilen yeni uydu ve halkalar, Uranüs’ün genç bir gezegen olduğunu gösteriyor.

Keşif, yedinci gezegenin çevresinin sanıldığından daha kalabalık ve daha aktif olduğunu gösteriyor. Cupid ve Mab olarak isimlendirilen yeni uydular ve diğer 25 uydu, Uranüs’ün etrafında birbiriyle devinim halinde bulunuyor ve kendine yörünge kazanmak için “birbirleriyle yarışıyorlar”. Bilim adamları tarafından beklenmedik bir durum olarak nitelenen bu hareketliliğin ayrıca Uranüs’ün sanıldığından çok daha kaotik bir sisteme sahip olduğunu da gösterdiği belirtiliyor.

Keşfedilen iki yeni toz halkasından birisi, Uranüs’ten 99 bin 700 kilometre ötede bulunan Mab uydusu ile aynı yörüngeyi paylaşıyor. Bilim adamları tozun bizzat Mab uydusundan kaynaklandığını düşünüyor. Keşfedilen diğer halkanın ise bilinen herhangi bir uyduyla ilişkisi bulunmuyor. Bu toz halkasının yok olmuş bir uydunun kalıntıları olabileceği belirtiliyor.

Uranüs`ün İki Halkası Daha Keşfedildi

Güneş Sistemi`ndeki yedinci gezegen olan Uranüs`ü çevreleyen iki halka daha keşfedildi.

California`daki SETI Enstitüsü`nden gökbilimci Mark Showalter, silik ve tozlu halkaların, Uranüs`ün daha önce bilinen halka sisteminin yörüngesi dışında, ancak büyük uydularının yörüngesi içinde olduğunu söyledi.

Uzay sondası Voyager-2`nin yaklaşık 20 yıl önce Uranüs`ün yakınından geçişinden sonra, ilk kez gezegenin halka sistemine ilişkin bu tür bir keşif yapıldığı kaydedildi.

10 ve 11`inci halkalar
Voyager-2, 1986`da Uranüs`ün yakınından geçerek, gezegenin hayranlık uyandıran halkaları ve çok sayıdaki uydusuna ilişkin görüntülerini dünyaya gönderen ilk uzay aracı olmuştu.

Gezegenin çevresindeki dokuz ince halka daha önce keşfedilmişti. Uzay aracı Voyage-2 ile de Uranüs`ün 10`uncu ve 11`inci halkaları keşfedildi.

En son keşif 2004`te yapıldı
Uranüs`ün halkalarıyla ilgili en son keşif 2004`te Hubble teleskobuyla yapıldı. Daha sonra Voyager tarafından sağlanan görüntüler yeniden incelendi ve daha önce bilinmeyen halkalar fark edildi.

Gökbilimciler halkaların, uzay aracı gezegenin yanından geçerken keşfedilmemesinin, halkaların silikliğinden kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor.

Yeni keşfedilen halkaların, toz taneciklerinin oluşturduğu, daha büyük uzay maddelerinin aşındırması sonucu sürekli yenilenen silik kuşaklar olduğu kaydediliyor.

Dünyanın dört katı
Bilim adamları, gezegenin en dıştaki halkasındaki toz bulutunun, Uranüs`ün 2003`te keşfedilen uydusu Mab`den kaynaklandığını düşünüyor.

Güneş Sistemi`nin Jüpiter, Satürn ve Neptün gibi dev gezegenlerinden biri olan Uranüs, dünyanın dört katı büyüklüğünde.

bilim ve teknik


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com