Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Geleceğin mesleği var mıdır?

Sevgili gençler! Geleceğin mesleği diye arayıp meslek seçiminizi buna göre yapmaya çalışmayınız. Bakmayın çeşitli basında veya kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan geleceğin mesleği sınıflamalarına. Geleceğin mesleği diye bir şey yoktur. Yalnız gelecekte de varlığını sürdürebilecek meslekler vardır. Diğer taraftan popüler meslek vardır ama popüler meslekler tıpkı popstarlar veya pop müzik gibi gelip geçicidir. Saman alevi gibi parlar seneye adını bile unutursunuz. Mesleklerde popülerlik tamamen mesleklerle ilgili arz ve talep dengesine bağlıdır (bakınız Popüler Meslekler).

Bugün üniversitelerde okutulan, pekçok kişinin rağbet ettiği Mekatronik Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisi gibi mesleklerin ikisinin de 10-15 yıl önce üniversitelerde adı bile yoktu. Bakmayın İşkur’un tanımladığı ve bizim Meslek Rehberi’nde yer verebildiğimiz 500 civarında mesleğe. Dünyada onbinlerce meslek var. Her sene pekçok meslek ortaya çıkıyor.

Biliyor muydunuz? ABD Çalışma Bakanlığının tahminlerine göre bugünün öğrencisi 38 yaşına geldiğinde 10-14 arası işi olacak.

Biliyor muydunuz? Dünyada her 2 yılda üretilen yeni bilgi insanlık tarihinin son 5000 yılında üretilen bilgisine eşit. Yeni bilgiler yeni meslekler yeni işler demek.

Biliyor muydunuz? ABD’de yapılan istatistiklerde her çalışan 4 kişiden 1’i (1/4) mevcut işinde bir yıldan daha az süredir çalışmakta yine aynı istatistiklerde her çalışan 2 kişiden 1’i (1/2) bulunduğu işte 5 yıldan az süredir çalışmakta. Türkiye’de de iş değiştirenlerin oranı aşağı kalır durumda değil. Eski ABD Eğitim Bakanı Richard Riley’e göre ABD’deki 2010 yılındaki en popüler 10 meslek 2004 yılında adı bile duyulmamış meslekler olacak. Bugün ABD’deki en popüler 10 meslekten birisinin adı Veri Modelleme. Türkiye’de kaç kişi veri modellemenin adını duydu?

Bakın Türkiye’ye! Son 20 yılın Üniversite tercih sıralamalarına. Bir ara bilgisayar mühendisliği popülerdi (ki Türkiye’de çok yeniydi), sonra Endüstri Mühendisliği, sonra Elektronik Mühendisliği, sonra İşletme, sonrası Öğretmenlikler. Siz okulu bitirinceye kadar hangi mesleğin popüler olacağını tahmin edebiliyor musunuz?

Kısaca;
1. Geleceğin Mesleği diye birşey yoktur.
2. Şu anda öğrencilerimizi adı bile bilinmeyen işler ve meslekler için yetiştiriyoruz . . .
3. Onları henüz keşfedilmeyen teknolojiler için eğitiyoruz . . .

Ne için?
• Henüz problem olduğunu dahi bilmediğimiz problemleri çözmeleri için.

Doç. Dr. B. Gültekin Çetiner

Emeğinize sağlık kardeşim. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Kim ne derse desin insan nerde mutlu olabilceğine inanıyorsa oraya ulaşmak için çalışmalıdır.


Meslekler

MollaCami.Com