Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hekimlerden gençlere 'metabolik sendrom' uyarısı

Hekimlerden gençlere 'metabolik sendrom' uyarısı


Türkiye genelinde 20 yaşın üzerindeki her 3 kişiden birini metabolik sendrom rahatsızlığı tehdit ediyor.



Şeker hastalığı, kan yağlarında bozulma, tansiyon yüksekliği ve obezite kriterlerinden 3'ünün bir arada bulunma haline tıpta 'metabolik sendrom' adı veriliyor. Metabolik sendrom tespit edilen kişilerde, bir süre sonra başta şeker, kalp krizi, inme gibi ölümle sonuçlanabilen hastalıkların görüleceği uyarısında bulunuldu.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Demirtaş, metabolik sendromun çok belirgin bir bulgu vermediği için "gizli seyreden ama sonuçları ölüme kadar gidebilen ciddi bir hastalık" olduğunu ifade etti. Dünyada bu hastalığa ilk önceleri "sendrom X" daha sonrasında ise "ölümcül dörtlü" ismi verildiğini de ifade eden Demirtaş, "Bu hastalığı yaşayan kişilerin hayat süresi kısalır ya da ani ölümler görülebilir." dedi.

Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu tarafından yapılan "Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması" sonuçlarına göre, Türkiye'de kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom görülme sıklığının yüzde 33,8 olduğunu belirten Demirtaş, hastalığın son 20 yıl içinde genç nüfusta görülme oranının arttığını söyledi. Demirtaş, dünya genelinde de son yıllarda metabolik sendrom tehdidinin hızla arttığını belirterek, "Türkiye genelinde ise 20 yaşın üzerindeki her 3 kişiden birinde metabolik sendrom görülmektedir." diye konuştu.

Hareketsiz hayat, hastalıkları tetikliyor

Hareketsiz hayat, hazır gıdaların tercih edilmesi, öğün atlanması, stresli ortamlarda çalışılması da metabolik sendrom açısından risk doğuruyor. Bel çevresinin kadınlarda 80, erkeklerde 95 santimetreden fazla olması, tansiyonun 8,5-13,5'tan farklı değerlerde çıkması ve diyabetin belirtileri olan sık tuvalete gitme ve çok su içme isteği halinde kişinin vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gerekiyor.

Ankara, aa


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com