Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zihnimizdeki Kazıklar



Zihnimizdeki Kazıklar


Sirkte çalıştırılan o kocaman filler, küçük demir kazıklara bağlanırlar. Bir tonluk bir ağırlığı taşıyabilecek olan filler cüsselerine göre küçücük olan kazığı zorlayıp da bağlı kalmaktan kurtulmaya çalışmazlar. Sizce neden?

Ağzı açık bir kavanozdaki pireler, kavanozun içinde zıplayıp dururlar ama hiç biri kavanozun dışına zıplamaz. Sizce neden?

Bir deniz akvaryumunda vahşi bir & 8220;barracuda& 8221; balığı aynı akvaryumun içinde yaşayan diğer küçük balıklara saldırmaya çalışmaz. Sizce neden olabilir?

Cevap çok basit. Çünkü hayvanlar eğitimli. Yapamayacakları konusunda eğitilmişler.

Filler küçük ve güçsüzken ağır bir zincirle demir bir kazığa bağlanıyor. Yavru fil ne kadar zorlarsa zorlasın kazığı yerinden oynatamadığını fark ediyor. Sonradan fil ne kadar büyük ve güçlü hale gelirse gelsin, yanı başında duran kazığı gördüğü sürece hareket edemeyeceğine inanmaya devam ediyor.

Pireler bir kavanoza doldurulup kavanozun kapağı kapatılıyor. Pireler her sıçradıklarında küçük beyinlerini şiddetle kavanozun kapağına vuruyorlar. Birkaç baş ağrısından sonra pireler bir daha kapağa yakın yere kadar sıçramıyorlar. Bir süre sonra kapak kaldırılıyor ama pireler kapak olmadığı halde alıştıkları yüksekliği geçmiyorlar. Kavanozun dışına çıkamıyorlar.

Deniz akvaryumundaki vahşi Barracuda balığı akvaryuma konduğunda diğer balıklarla arasında cam bir bölme var. Barracuda diğer balıklara saldırmaya çalışsa da defalarca burnunu cam bölmeye çarpınca denemekten vazgeçiyor. Sonra cam bölme kaldırılıyor ama Barracuda bölmenin olduğu yere kadar yüzüyor ve orada duruyor. Bölmenin hala orada olduğunu zannediyor.

Bizlerin zihninde de çok hayali engeller ve ne çok kazıklar var. Çocukken ailemizin, çevremizin çaktığı, yetişkin olunca bizzat ilaveler yaptığımız kazıklar. Yapabileceklerimizin önünde duran. Biraz zorlasak kurtulabileceğimiz ama yerinden sökemeyeceğimize inandığımız, inandırıldığımız için kurtulamadığımız kazıklar.

Ve hayali kapaklarımız var, gerçek potansiyelimize ulaşmamızı engelleyen. Ne çok hayali engeller koyuyoruz kendimize. Biraz gayretle, çalışmayla başaracağımız işleri yapmıyoruz. Kapaklara çarpıp başımızı ağrıtmaktan korktuğumuz için kapağı azıcık zorlamayı bile denemiyoruz.

Geçmişte uğradığımız başarısızlıklardır çoğu zaman bizi engelleyen. Başarılı insanlar başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını toplayıp birbirine yapıştırıp zihninde camdan bir set oluşturmayanlardır.

Evet hayal kırıklıkları ayağımıza batabilir, bir süre yürüyüşümüzü aksatabilir, biraz canımızı acıtabilir. Fakat onlardan kurtulmak hiç de zor değildir. İstersek ayağımızı yeniden sağlam olarak yere basabiliriz.

Hayal kırıklıkları çok değerli bir şeymiş gibi toplayıp saklamaya gerek yok. Hatta onlarla zihnimizde ördüğümüz kırık camlardan oluşan setleri darmadağın edip, iyi bir süpürgeyle de temizlemek lazım.

Zihin temizliği şart, düşünce eğitimi çok gerekli. Zihnimizdeki çöpleri atalım, iyi bir temizlik yapalım ki içimizdeki gömülü cevherler ortaya çıksın. Haydi ertelemeyelim, şimdi temizlik zamanı.


Yazar : Sema Maraşlı

Emeğine sağlık kardeşim. Güzel bir paylaşım. :)

Evet malesef yaptığımız yanlışlar, teşekkürler...

Zihnimizdeki çöplerin arınması dileğimle ben teşekkür ederim arkadaşlar...


Kişisel Gelişim

MollaCami.Com