Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


'O' An Fotoğrafları



Dallas Morning News'den David Leeson’ın Irak’ta çektiği bu fotoğraf, 2004 Pulitzer ''Son dakika'' dalında birincilik ödülünün sahibi oldu. Amerikan Zırhlı Tugayı’ndan birlikler, bir Iraklı’yı abluka altına almış. Adam, şüpheli olduğu için durdurulmuş. Ama bununla da yetinmeyip, elleri havada yere yatırmışlar. Yerdeki dört asker, silahlarını ona doğrultmuş, tanklarsa onların arkasında bekliyor. Fotoğraf olarak ödüllük, ama içerik olarak pek de öyle görünmüyor.

..



Bazı ipuçları artık Irak’tan gelen fotoğrafları kolaylıkla okumamıza yardımcı oluyor. Felluce'de Amerikalı deniz piyadesi ve bir tutukladığı Iraklı... Ancak ‘o’ ana baktıkça, Amerikalılar’la Iraklılar arasındaki uçurumu, yabancılığı, Iraklılar’da biriken kini görebiliyoruz...

..




İsrail askeri el bombasını daha ileriye atabilmek için bütün vücudunu kullanıyor. Sarsma etkili bomba elinden çıkıyor, hedefine varıp patlıyor. Hedefteyse İsrail'in ördüğü güvenlik duvarını protesto eden Filistinli gençler bulunuyor. Peki onlar silah olarak ne kullanıyor? Askerin arkasındaki ayrıntı bu soruya yanıt veriyor: Karşıdan fırlatılan ve düşüp de patlamayan taşlar...


..




Kuzey Hindistan'da bir çoban koyunları güdüyor. Reuters'tan Kamal Kishore öyle bir açı, odaklanma ve an yakalıyor ki geride karenin küçücük bir yerini doldursa da bakışıyla, duruşuyla çocuk sürüsüyle birlikte 'o' ana da hükmediyor.



Hazreti Muhammed (SallAllahu Aleyhi Vesellem)'in karikatürlerini protesto için Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir gösteri düzenlendi. Göstericiler Amerikan üssüne yürüdü. Güvenlik güçleri ateş açtı. Bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı. İzdiham sırasında bu çocuk da Amerikan üssünün dikenli tellerine takıldı ve ‘o’ anda, medeniyetler çatışmasını icat eden, bundan yararlanan zihniyetlerin dikenlerine takılı kalan masumiyeti temsil etti.

(Associated Press / Rafiq Maqbool)


..




Afrika'da Malavi'de bir çocuk.
Bitmek üzere olan bir vücudun üzerine hastalıklar çullanmış.
Hem zatürre hem de verem. Çünkü açlıktan vücudu zayıf düşmüş.
Yan gözle objektife değil de bizce uygar dünyaya bakıyor.
Kalan son takatini sanki bakmak için kullanıyor.
Fotoğrafçı Obed Zilwa sanki bakışların en güçlü olduğu anı yakalıyor.
‘O’ anda öylesine güçlü ki çocuğun bakışları,
kendisinin mi yoksa berideki dünyanın mı güçsüz olduğu sorgulanır hale geliyor.

(Associated Press / Obed Zilwa)



..



Somalili bir kız çocuğu elindeki çiçekle poz veriyor.
Önce renklerin tezatı göze çarpıyor ama burada tezat yok.
Öndeki de gerideki de mecazi anlamda çiçek.
Öndeki de gerideki de solgun.
Öndeki çiçek de gerideki kız çocuğunun temsil ettiği toplumun huzur umudu da ömrünü tamamlamak üzere çünkü bu kız çocuğu,
yıllardır anarşinin başıbozukluğun hüküm sürdüğü bir ülkede,
14 yıldan sonra ilk kez bir hükümetin görevine başlaması vesilesiyle umudu selamlıyor



..




Irak'ta Amerikan Birlikleri, Suriye karayolu üzerindeki bir köyde silah
ya da mühimmat arama operasyonu yapıyor.
Annesi sorgulanan çocuk, Irak olayıyla ilgili bütün “neden”
sorularını üstüne almış, bakışlarıyla bunları Amerikalı askere yönlendiriyor.
Küçücük bedenin masum duruşundan öyle bir güçlü çıkıyor ki bu
“neden?” demeti, 'o' an, çocuğun bakışları yüzünden bütün zerreleriyle
askere doğru kayıyor.
(AP/Jacob Silberberg)

Çok anlamlı bir paylaşım kardeşim.. :'( :'(
Duyarlılığınız için Allah c.c razı olsun..Emeğinize sağlık..

Ecmain Kardeşim Cümlemizden Razı Olsun İnşaALLAH...

Bu anlamlı ve bir o kadar da önemli olan paylaşım için çok teşekkürler kardeşim,Allah razı olsun..

Her bir resim sözün bittiği "O anı" temsil ediyor ve ben yine duamı dillendiriyorum gücüm yettiğince:Zalimler için yaşasın cehennem!

Amin kardeşim...cümlemizden razı olsun inş tşk ederim...










Filistin -Göl



Helikopterden Yardım



Çocuklar donmuş bir gölde oynuyor. Siyah beyaz çekilmedi bu fotoğraf,ışığın geliş açısı ve belki de tercihi sonucu böyle çıktı. Burası Afganistan da belki ondan böyle çıktı. (AP Photo/Rafiq Maqbool)




Kuzey Hindistan'da bir çoban koyunları güdüyor. Reuters'tan Kamal Kishore öyle bir açı, odaklanma ve an yakalıyor ki geride karenin küçücük bir yerini doldursa da bakışıyla, duruşuyla çocuk sürüsüyle birlikte 'o' ana da hükmediyor.



J.B. Russell'ın, Uluslararası Yılın En İyi Fotoğrafları Ödülleri’nin haber dalında birinciliğe layık bulunan fotoğraflarından biri. Russell, “Ateşkes ve savaşın sonuçları” ismini verdiği çalışmasında yakaladığı ‘o’ anlarla Angola’yı anlatıyor. Ve iç savaşın ülkeye ne kadar zarar verdiğini görmek için çok kapsamlı bir araştırma yapmaya gerek kalmıyor. Ülkenin herhangi bir kentinde, herhangi bir sokaktaki bu binanın üzerindeki kurşun izleri, ateşkes imzalanmadan önce yaşanan şiddetin boyutunu anlatmaya yetiyor.

..




Uluslararası yılın fotoğrafları ödülleri’nde 3. sırada yer alan, bir Mona Reeder fotoğrafı. Afganistan'da çekilen bu ‘o’ an, yaşanan savaşların ardından halkın ne kadar zor bir yaşam sürdüğünü anlatıyor. Fotoğraftaki Afgan, yıkılan bir evin enkazında değil. Burası gününün büyük bir bölümünü geçirdiği işyeri, yani bir tuğla fabrikası. Hemen arkasında görülen çocuklar da, bu fabrikalarda o yaşta çok sayıda işçi çalıştığının bir kanıtı.


Çok anlamlı bir paylaşım kardeşim.. :'( :'(
Duyarlılığınız için Allah c.c razı olsun..Emeğinize sağlık..

ecmain kardeşim cümlemizden RABBİM RAZI OLSUN İNŞALLAH..


Bilinmeyen gerçeklerin de ötesinde: ''Gerçeklerin en az bilindiği ülke''... Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, bu çocukların yaşadığı memleketi böyle tanımlıyor. Yani Uganda'daki insanlık krizinin boyutları bilinenin çok üstünde. Uganda'da 19 yıldır hüküm süren bir iç savaş var. Bilindiği kadarıyla bu savaş yüzünden 1 buçuk milyon insan yerinden oldu. Yine bilindiği kadarıyla binlerce çocuk, gerilla olarak devşirilmek üzere kaçırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Gulu kentindeki hastanenin pediatri servisinde sağlık işlemlerini seyreden bu çocukların bakışları, 'o' anlık da olsa, Uganda'daki insanlık krizinin bilinemeyen boyutlarını da taşıyor.



Gölgelerin anlatımı: İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’ndan Tenerif’te limanda bir köşede dinlenen ve kendilerine verilen battaniyelerle ısınan Afrikalı kaçak göçmenler. Tekneyle adaya çıkmak isterken yakalanmışlar. Yorgun ve yakalandıkları için üzgün oldukları belli oluyor. Bu yüzden, 'o’ anda duygularını gölgeleri anlatıyor. (Associated Press /Alvaro Barrientos)



Yaralanmaya devam: Çocuğun adı Nesrin... Filistinli... El Halil’deki Fawar Mülteci Kampı’nda İsrail Ordusu’nun yaptığı bir operasyon sırasında evinin damındaymış. İsrail askerlerinin açtığı ateş sırasında plastik mermilerden biri yüzüne isabet etmiş. O sırada İsrail Ordusu sıhhiyesi çocuğa ilk müdaheleyi yapıyor. Mermi bir kere gidip vurmuş. Ama ‘o’ an, Nesrin’in hala yaralanmaya devam ettiğini göstermiş. (Associated Press / Nasser Shiyoukhi)

bu resimleri görünce insanlığımdan utanıyorum

evet öyle malesef :(


...



Sunucu, 'o' anların metinlerini hazırlarken genellikle fotoğrafla gelen bilginin yetersizliği ile karşılaşır. Sık sık daha fazla araştırma yapması gerekir. 'O' anın uyandırdığı duyguları, verdiği ipuçlarını keşfetmesi de uzun sürebilir. Bazen de 'o' an iyi niyetli davranır. Bunda da öyle oldu. 'O' anın fısıltısını duymak fazla zaman almadı. Fotoğrafla gelen bilgide Kudüs'te El Aksa Camiindeki namazdan sonra bir Filistinli çocuğun annesinin peşinden koştuğu yazmaktaydı. Çocuk aydınlığa doğru mu yoksa bu tarafa doğru mu koşmaktaydı. Yakından bakıldı. Bu tarafa koştuğu anlaşıldı. Demek ki 'o' an, içinde bulundukları koşullarda ve yalnızlıklarında en önemli sığınakları ve umutları olan inançlarının aydınlığını geride bırakarak gündelik yaşantılarının ışıksızlığına dönen Filistinlileri simgelemekteydi. (AP Photo/Muhammed Muheisen)

..


Afrika'da yeni bir göç dalgası başlıyor. Somali'deki iç çatışmalar yüzünden binlerce göçmen Kenya'ya sığınıyor. Anne ve bebeği de onlar arasında. Kenya'da Somali sınırından 20 kilometre içerdeki aktarma merkezinde kendisi ve çocuğu için kayıt yaptırmış. O her ikisi için son derece değerli göçmen sağlık karnesini plastik bir koruyucunun içine koymuş. Önemli bir aşamayı halletmiş. Ama kuşkusuz zorluklar bitmemiş. 'O' an çeşitli unsurlarıyla bunu bilir gibi... Umudundaki zayıflığı yansıtan eli ve kucağındaki bebeğinin yüzündeki özet... Belli ki bebek, uykuya dalmadan çok kısa bir süre önce ağlamış. Böylece 'o' an, göçmenlikte geçecek günlerin özet falını da kayda geçirmiş. Kırık, seyrek huzur ve ağır, kalıcı gözyaşı... (AP Photo/Karel Prinsloo)


..



Hollanda iki gün süren şiddetli yağışın etkisi altında kaldı. Marrum adlı bölgede bir at sürüsü bu süre boyunca küçük bir tepede mahsur kaldı. 100 attan 18'i öldü. Bir traktör ölen atlardan birini götürüyor. O sırada da ufukta güneş doğuyor. Sanki oraya vuran günün ilk ışıkları bu tatsız görüntünün şaşkınlığıyla irkilip gökyüzüne şaşkınlık demetleri salıyor... (AP Photo/Leeuwarder Courant, Catrinus van der Veen)


Mollacami Foto Galerisi

MollaCami.Com