Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kervancı...

KERVANCI

Bir kervan yola çıkmaya hazırlanıyormuş. Sahra'da mı desem Orta Asya'damı desem, işte öyle bir yerlerde. kervanın sahibi, zenginler zengini Alihan bey'miş. Alihan bey telaşla son hazırlıkları denetliyormuş. En kıymetli kumaşlar, ipekler, altından, gümüşten, sedeften paha biçilemez kaplar kacaklar, eşyalar, birer birer ve özenle denklere, bohçalara, sandıklara yerleştirilmiş. Seyisleri, muhafızları ve nice adamları, develeri, atları hazırmış.

Tam yola çıkacak, ufak tefek çelimsiz bir adam koşarak gelmiş. Alihan bey'e '' Benim adım Veli; benide alın yanınıza'' demiş. Sonra aralarında şu konuşma geçmiş:

Alihan Bey: '' Seni de alayımda senin ne hünerin vardır? Silah kuşanmasını bilir misin, seni muhafız yapalım.''

Veli: '' Ben silah kullanmayı bilmem.''

Alihan Bey: '' Seni seyis yapalım; attan deveden anlarmısın.?''

Veli: '' Vallahi hiç anlamam.''

Alihan Bey. ''Aşçı yapalım o zaman; yemekten anlarmısın.?''

Veli: '' Yemek yemeyi severimde pişirmeyi hiç bilmem.''

Alihan Bey: '' Yıldızlardan anlarmısın ? Seni mihmandar yapalım.''

Veli: '' Karanlık gecelerde sırtüstü yatıp yıldızları seyretmeyi pek severim de, hangi yıldız hangi yönü gösterir , işte onu bilmem.''

Alihan Bey kızmış: '' Kardeşim hem elinden hiç bir iş gelmiyor hem de kervana katılmak istersin; bu nasıl iş.?'' demiş.

Veli şöyle karşılık vermiş: '' Ben seyis değilim, muhafız deilim, aşçı deilim, mihmandar deilim; satıcı veya muhasebecide deilim. Ben sadace yiyen, içen , konuşan , düşünen, seyreden, keyif alan bir varlığım.Ekmeğinizi yersem, karşılığında ufak tefek işler yaparım, Ama büyük şeyler beklemeyin benden. kervana alırsanız pişman olmazsınız.'' demiş.

Alihan Bey'in aklı bu işe pek yatmammış. Ama tuhaf bir sezgi gelmiş içine. Bu adamı alırsam iyi olacak; kalbini kırmamayım, ha bir eksik ha bir fazla diye düşünmüş. Katmış Veli'yi kervana.

Neyse lafı uzatmayalım, kervan yola çıkmış. Başlangıçta herşey yolundaymış ama günler geçtikçe işler değişmiş. Bir kaç kum fırtınasına yakalanmışlar çölde. Ardından bir hastalık dadanmış hemadamlara hem develere. Bir de eşkiya basmazmı kervanı.

Ne yükten eser kalmış, ne maldan haber. Adamlar desen ya ölmüşler ya çil yavrusu gibi dağılmışlar dört bir yana.

Çölün sonlarına vardığında, Alihan bey tek başınaymış. Bütün adamlarını, malllarını, develerini, atlarını kaybetmiş.Yarı baygın geçirdiği bir gecenin sonunda, birde gözlerini açmış ki, Veli yanıbaşında oturuyor. Bir tek o gitmemmiş.

Alihan Bey '' Herkes beni terk etti, sen niye gitmedin.?'' diye sormuş Veli'ye

Veli'' Onların her birinin bir işi vardı; kimi seyisti,kimi muhafızdı.İş bitti hepsi gitti. Benim işim yoktu ki; gitmemde gerekmezdi.''

Alihan Bey:'' Sağol da, ben şimdi ne yapayım? Malım mülküm gitti; yaşamam gereksiz şimdi.''

Veli:'' Hala yapabileceğin birşey var.''

Alihan Bey:'' Artık yapabileceğim hiç birşey yok.Develerimi süremem , malımı satamam.''

Veli:'' Yapabileceğin şeyler var. Bir süre yanımda kal ve bana bak.Ben senin varlığının, görünürde hiç bir işe yaramayan, ama aslında senin özünü oluşturan yanını gösteriyorum sana.''

Alihan Bey:'' Nasıl yani.?''

Veli: ''Önce şu ağaçlardaki hurmalardan yiyelim ve şu kuyudan su içelim. Bugüne kadar hep hasta olmamak için, ayakta kalıp malına mülküne sahip çıkabilmek için yedin. Bu gün yalnız kendin için yiyeceksin. Bu güne kadar ya bir sonraki menzile kadar ya su bulamazsam diye düşünüp su içtin. Bu gün yalnızca kendin için içeceksin. Ve gece sırtüstü yatıp yıldızları seyredeceğiz.Sen bu güne kadar, gece yolunu bulabilmek için baktın yıldızlara. Bugün yalnızca kendin için bakacaksın yıldızlara. Bugüne kadar sen, altınlar, sandıklar için yaşadın; kendini sandıklara kapattın.

Alihan Bey:'' Ben malım mülküm olmadan işe yaramam ki.''

Veli: '' İyide bu söyleyen, malı mülkü olan Alihan'mı? Bütün ünvanlarının dışında, konuşan, düşünen , yiyip içen, dinleyen seyreden bir sen var içinde. Oseni, yani kendini unutma. Kendisi ile sahip oldukları arasındaki farkı unutan, sahip oladuklarını kaybettiğinde, kendini boşlukta hisseder bu alemde.''



küçük şeyler\Üstün Dökmen

Allah cc razı olsun kardeşim.


Allah cc razı olsun kardeşim.

Rabbim cümlemizden razı olsun...okuyan gözlerinize sağlık...

:-X

anlaşılan yorumsuz bırakıyorsun kadiri :)... sen bilirsin elbette ;)



ben teşekkür ederim, okuyan gözlerinize sağlık...


Kişisel Gelişim

MollaCami.Com