Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


30 yaşından önce anne olun, kanserden korunun

Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türü. Öyle ki batı ülkelerinde her 8 kadından, Türkiye’de her 12 kadından birinde, hayatlarının bir döneminde meme kanseri geliştiği belirtiliyor.

Meme kanseri ölüme yol açması açısından da akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Uzmanlar, ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranının 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat arttığına dikkat çekiyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinden korunmanın püf noktalarını anlattı. Korunma için 10 madde sıralayan Uras, ilk sırada formun korunmasını koydu. İdeal kiloya sahip kadınların, fazla kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu vurguladı.



MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN SPOR YAPIN


*Haftada en az 4 gün spor yapılmasını tavsiye eden Uras, şunları dile getirdi: “Düzenli olarak yapılan spor, kilo kontrolünü sağlıyor ve risk faktörü olan yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çalışmalar, menopoz öncesi dönemde haftada en az 4 gün düzenli olarak spor yapmanın meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

*Yağ tüketiminin de azaltılması gerektiğine dikkat çeken Uras, çocuğun bol bol emzirilmesi uyarısında bulundu. Uras, şöyle devam etti: “Emzirme hem annenin hem de bebeğin kansere yakalanma riskini düşürüyor.

*Kadinlarin erken dönemde anne olmalarını tavsiye eden Uras, şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalara göre ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat artıyor. Bunun nedeni ise geç doğum yapan veya hiç doğum yapmayan kadınların memelerinin kanserojenik maddelerden daha fazla etkilenmeleri.”

*SİGARA ve alkol tüketiminin bırakılması uyarısında bulunan Uras, kadınlık hormonu ilâçlarından da uzak durulması gerektiğine işaret etti. Kadınlara stresten uzak durmalarını da tavsiye eden Uras, tüketilmesini tavsiye ettiği besinleri şöyle sıraladı: “Yeşil çay, kırmızı ve beyaz turp, şalgam, brokoli, bürüksel lahanası, havuç, kabak, karnabahar, süt ve süt ürünleri.” Uras, keten tohumu, tütsülenmiş ve tuzlanmış salamura etlerden uzak durulması uyarısını yaptı.


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com