Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Boğaza Kaçan Cisimler Doktor Kontrolünde Çıkarılmalı





Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, küçük çocukların boğazlarına kaçan cisimlerin mutlaka doktor kontrolünde çıkarılması gerektiğini söyledi. Özcan, aksi takdirde ölüme sebep olabilecek olaylarla karşılaşılabileceğine dikkati çekti.


EBEVEYNLER ÇIKARMAYA ÇALIŞMAMALI

Ebeveynlerin kitaplardan veya internetten edindikleri bilgilerle çocuğun boğazına kaçan yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmaması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. İsmail Özcan, boğaza kaçan cisimlerin çıkarılma işleminin uzman kişilerce yapılmaması durumlarında bazen ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Yabancı cisim yutma olayının ev kazalarından biri olduğunu, çocuklarda sık görülen bu olayların ölümlere ve önemli sağlık sorunlarına sebep olduğunu anlatan Dr. Özcan şunları kaydetti:


“Zaman zaman çocuklar ellerine geçirdikleri her şeyi beslenme içgüdüsüyle ağızlarına götürür ya da elleriyle anlamaya çalışır. Ağızlarına götürüp de soluk borusuna kaçan yabancı cisimler çocuğun nefes almasını önleyerek ölümüne yol açabilir.

Özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı solunum sorunları sık karşılaşan vak′alardır.

Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık belirlenenler; çekirdek, fındık fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçalarıdır.

Bu tür besinler ve küçük parçalı oyuncaklar ve cisimler 3 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.”



ÇOCUK AYAKLARINDAN BAŞ AŞAĞI ÇEVRİLİP SIRTINA VURULMALI

BİR yaşın altındaki çocuklarda yabancı cisimlerin ölüm sebepleri arasında 5. sırada yer aldığını anlatan İsmail Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler ani solunum sıkıntısı, morarma, öksürme ile kendini gösterir. Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza sun′î solunuma başlanılmalıdır.

Ayrıca çocukların yutabileceği büyüklükteki metal para, iğne, ilâç, jeton, boncuk gibi cisimler, ulaşabilecekleri yerlere bırakılmamalıdır. Yine aileler, çocuğuna oyuncak satın alırken rahatlıkla koparabileceği ve yutabileceği parçaları bulunmayan oyuncakları tercih etmelidir.”



Yeni Asya Gazetesi

teşekkürler bu önemli bilgiler için
insan öyle bir durumda ne yapacağını da bilemez

teşekkürler bu önemli bilgiler için
insan öyle bir durumda ne yapacağını da bilemez


Rica ederim; :)
haklısınız bilmeyince insan panik yapar!


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com