Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Doktorunuz Kortizon Verirse!





Özellikle kadınsanız ve kilo problemi yaşıyorsanız; üzerine bir de doktorunuz kortizon içeren bir ilâç yazdıysa ‘eyvah yine kilo alacağım’ diye endişelenmeye başlarsınız.

Hisar İntercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy’a kortizon hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca anlatıyor. Kortizonun vücudumuzda bulunan ve yokluğu hayatla bağdaşmayan bir hormon olduğunu belirten Prof. Soy, “Böbreküstü bezlerinden salınır. Karbonhidratlar (Kan şekeri), lipitler (kolesterol), protein metabolizması ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere hemen tüm sistemler üzerine etkilidir. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri nedeni ile iltihaplı birçok romatizmal hastalığın tedavisinde çeşitli doz ve sürelerde kullanılır” dedi. Halk arasında kortizon kullanmanın kesinlikle zararlı olduğu şeklinde yaygın bir yanlış bir inanç bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Soy, “Elbette her ilâç gibi kortizon da gereksiz yere kullanıldığında zararlı olabilir. Ancak bazı hastalıklar vardır ki kortizonu kullanmazsanız hasta, bu hastalıktan dolayı daha fazla zarar görebilir” dedi.


KORTİZONLU İLÂÇ KULLANIYORSANIZ

l Doktorunuzun tavsiyelerine uyun l Tuzlu yemeyin l Yağlı, şekerli gıdaları azaltın, proteinden yüksek beslenin l Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin l Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin l Yürüyüş gibi sporlar yapın. l Enfeksiyonlardan korunun.

Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com