Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yediğiniz besinlere dikkat edin




TATİL zamanlarının gıda zehirlenmesiyle adeta bir kâbusa dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor.

Sıcakların yoğun bastırdığı yaz tatilinde özellikle bazı konulara dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Eczacı Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü, bunun için büyük dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kılıcel, yaz aylarında meydana gelen gıda zehirlenmelerinin genellikle orta ve hafif düzeyli geçmekle birlikte, tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilen rahatsızlıklardan olduğunu kaydetti.

Gıda zehirlenmesinin genel belirtilerinin ishal ve kusma olduğunu, sıvı kaybına bağlı olarak bitkinlik, baş dönmesi ve kilo kaybı da gözlenebileceğini dikkat çeken Kılıcel, bu tür zehirlenmenin temel sebebinin ise bakteriler, virüsler, parazitler veya toksinler ile kontamine olmuş su ve gıdaların tüketilmesi olduğunu vurguladı.

Kılıcel, gıda zehirlenmesine neden olan sebepleri şöyle sıraladı: “Düzgün yıkanmamış yiyecekler. Hijyenik şartlar altında hazırlanmayan gıdalar. Son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri ile mayonez içeren gıdalar.

Buzdolabında saklanması gerekirken oda sıcaklığında saklanmış gıdalar.

Çiğ deniz mamulleri, kontamine olmuş su ve diğer içecekler.” Gıda zehirlenmesinin bireyin sağlık durumuna göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıktığının altını çizen Kılıcel, kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve bitkinlik gibi belirtilerin görülmesi halinde gıda zehirlenmesinden şüphelenilebileceğini ifade etti.


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com