Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mangal mide kanserine neden olabilir



Havaların ısınmasıyla piknik ve mangal sezonu başladı.Ancak uzmanlar bu zevkin abırtılmaması gerektiğini söylüyor
Mangalda pişirilen etin yakılmaması gerektiğini belirten uzmanlar "Bu mideye çok zararlı. Uzun vadede mide kanserine kadar giden sorunlar ortaya çıkabilir" diyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte piknikçiler, özledikleri mangal ziyafetlerinin keyfini çıkarmaya başlarken, uzmanlar bu keyfe “mide sağlığı" açısından dikkat çekti. Mangalda pişirilen etin kırmızı ya da beyaz olmasından çok yanıp yanmadığının önemli olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Sinan Ersin, “Direkt ateşe maruz kalan gıda maddesinin üzerine karbon partikülleri yapışıyor. Mangalda pişirilen yiyeceklerin aşırı tüketimi mide sağlığını uzun vadede tehdit ediyor. Mangal bağımlılığı doğru değil" dedi.

YANMIŞ HER YİYECEK ZARARLI

Prof. Dr. Ersin, kızartma ya da mangalda kömür ateşinde pişirilmiş yiyeceklerin lezzet açısından çok cazip olduğunu, ancak bu yöntemlerle pişirilmiş yiyeceklerin “Yakmadan, kömürleştirmeden" tüketilmesi gerektiği bildirdi. Ersin, yıllarca sürdürülen yanlış beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkisinin tıpkı sigarada olduğu gibi hemen değil uzun dönemde ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

“Hiçbir şekilde yanık gıda yenmemesi gerekiyor. Ama mangalda olumsuzluk biraz daha artıyor, etin yanmasının dışında isle birlikte çıkan karbon partikülleri besine yapışıyor. Bu şekilde tüketimin alışkanlık halini alması mide için çok zararlı, yani ölçü elden kaçtığında ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kanserin tek nedeni yok, mide kanserinin de. Sadece mangal kömürü, karbon sorumludur diyemeyiz. Ama bu da bir faktör. Yani yanık, vücudumuza hiçbir faydası olmayan o gıdalar zarar veriyor."

BUGÜN GAZETESİ


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com