Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hipertansiyon hastalığı gün geçtikçe artıyor

TÜRK Hipertansiyon ve Böbrek Derneği’nin 2008 verilerine göre Türkiye’de hipertansiyon hastalığını yaşayan yaklaşık 18,5 milyon insan var. Ve bu rakam gün geçtikçe artıyor.


Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Güneş, Arter kan basıncının normalin üzerinde seyretmesi olan hipertansiyonun, başta kalp, böbrek, beyin, göz olmak üzere damarsal yapı içeren bütün organları tahrip ettiğini söyledi.


Güneş, “İlaç tedavisinin yanı sıra sağlıklı yaşam kuralarına uymak çok önemli. Hipertansiyonun yanı sıra diyabet, sigara, obezite, yaş, aileden gelen hastalık hikayesi ve hareketsizlik diğer kalp damar hastalığı risk faktörleri arasında yer alıyor” dedi.



HASTALARIN ÇOĞU HABERSİZ


TANSİYON için geçmişte daha yüksek değerler normal kabul edilirken; günümüz şartlarında büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanıyor. Avrupa Hipertansiyon Derneği ise <120/80 mmHg kan basıncı değerlerini optimal <130/85 mmHg değerlerini normal, 130-139/85-89 mmHg değerlerini yüksek normal olarak sınıflandırıyor.


Aslında bu rakamlara baktığımızda kişi normal sınırlarda olsa dahi kendine dikkat etmesi, sağlıklı yaşam kurallarına uyması gerekiyor. Çünkü hipertansiyon hastası olmaya aday olabilir.


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com