Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlıkçıya özel hat

Sağlık Bakanı Recep Akdağ , sağlık çalışanları ve hekimlerin sıkıntılarını doğrudan bakanlığa iletebilecekleri ‘’özel bir hat oluşturacaklarını” bildirdi.


Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğündeki makamında Türkiye Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Akdağ, gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını cevapladı.



Sağlık Bakanı Recep Akdağ , ‘’Yakında özel bir hat oluşturacağız. Bir sağlık çalışanı, kendisiyle alakalı psikolojik ya da maddî şiddet, fiili şiddetle ilgili bir hususla karşılaştığında doğrudan bu hatta müracaat edebilecek ve biz çok seri bir biçimde onun hukukunu bizzat Bakanlık hukukçuları vasıtasıyla arayacağız’’ dedi.



Akdağ,’’Meselemiz, bu şekilde insanımıza hizmet eden fedakârlıkla hizmet eden sağlık çalışanlarına karşı oluşabilecek şiddetin ortadan kaldırılması, en azından asgariye indirilmesidir’’ dedi. Şiddetin toplumsal, psikolojik tarafı üzerinde özenle durulması gerektiğini vurgulayan Akdağ, bu konuda politikacılara, Tabipler Birliği’ne, diğer sivil toplum örgütlerine, medyaya, çalışanlara düşen görevler olduğunu ama vatandaşa da düşen önemli görevler de bulunduğunu ifade etti.



Her toplumda, ‘’kendini bilmezler, hastalıklı ruhlar, psikopatlar’’ olabileceğine dikkkat çeken Akdağ, ‘’Ama biz toplum olarak sağlık hizmeti aldığımız yerde bu tip kimselerle karşılaşılıyorsak, biz de bunlara müsamahalı davranmamalıyız’’ dedi.



Bakan Akdağ, bir soru üzerine hekimlik yaptığı yıllarda en az 20 kez sözlü şiddete maruz kaldığını belirterek, işin psikolojik tarafı üzerinde de durulması gerektiğini söyledi. Akdağ, ‘’Ersin Arslan kardeşimin görevi başında hayatını kaybet edilmesi, şehit edilmesiyle ilgili olarak bu kabil gözü dönmüş bir biçimde hastalıklı ruhların saldırılarını önlemenin bana en kestirme yolu tedbirleri artırmak, cezaları caydırıcı biçimde artırmak olarak geliyor. Ne kadar tedbir alsanız, ne yapsanız, psikolojiyi ne kadar iyileştirirseniz, ortamı ne kadar iyileştirseniz, böyle kişilere karşı ancak koruyucu tedbirleri, güvenlik tedbirleriyle mani olabilirsiniz, onun çok sağlıklı bir ruh haliyle yapılmadığı açık’’ diye konuştu.



Hastanelerde tedbirler arttırılıyor
Koruyucu tedbirler açısından hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında almakta oldukları tedbirleri arttıracaklarını bildiren Akdağ, kamera sistemleri, diğer güvenlikle ilgili sistemler, güvenlikçilerin daha iyi eğitilmesi, güvenlik sertifikası olan kişinin özel olarak hastaneler ya da sağlıkla ilgili olaylar hususunda eğitilmesi gibi hususların bunların arasında olduğunu söyledi.



Akdağ, ayrıca hastaneye giriş ve çıkışların vatandaşı rahatsız etmeyecek biçimde güvenlik tedbirlerinin alınmasının gündemde olduğunu kaydetti. Akdağ, ‘’Üst araması düşünmeyiz ama x-ray konusu şu anda üzerinde çalıştığımız bir konu. Dünya örnekleri inceliyoruz’’ dedi.


Sağlık çalışanlarına özel hat oluşturulacak
Akdağ, ‘’Bütün sağlık çalışanlarına da sesleniyorum. Yakında özel bir hat oluşturacağız. Bir sağlık çalışanı, kendisiyle alakalı bu anlamda psikolojik ya da maddi şiddet, fiili şiddetle ilgili bir hususla karşılaştığında doğrudan bu hatta müracaat edebilecek ve biz çok seri bir biçimde onun hukukunu bizzat bakanlık hukukçuları vasıtasıyla arayacağız. Yani bu hususta, çalışanımızı doktorumuzu asla yalnız bırakmayacağız. Onlar kendilerini böyle problemlerle karşılaştıklarında çaresiz hissetmesinler. Bizzat ben Sağlık Bakanı olarak onların yanındayım’’ şeklinde konuştu.



GENÇ CERRAH ÖLMÜŞTÜ
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde görevli kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan (26), servisteki odasında M.G’nin saldırısına uğrayarak ölmüştü. Olaydan sonra sağlık çalışanları ve hekimler protesto eyleminde bulunmuştu. Olay sonrasında servisin tuvaletine gizlenen M.G. (17), güvenlik görevlileri ve hastane personeli tarafından saldırıda kullandığı tahmin edilen bıçakla yakalanarak, polise teslim edildi. Çocuk Şube Müdürlüğü’nde gözaltına alınan M.G’nin, dedesinin bir süre önce Dr. Arslan’ın da katıldığı bir ameliyatta öldüğünü, saldırıyı bu nedenle ‘’intikam’’ için gerçekleştirdiğini söylediği iddia edildi.


Tedbirler gecikmesin

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, Türk Ceza Kanunu’na sağlık alanında hekimlere yönelik şiddeti artıran ortamları da gözeten, bunun nedenlerini ortadan kaldırabilecek bir yasa maddesinin hızla düzenlenerek gündeme alınması gerektiğini ifade etti. Sağlık alanında yaşanılan şiddet konusunda yapılabileceklerin azamisinin yapılması gerektiğini vurgulayan Bilaloğlu, sağlık kuruluşlarında şiddet açısından risk değerlendirmelerinin yapılarak belirlenen önlemlerin yürürlüğe konulmasının önemini vurguladı. Bilaloğlu, ‘’Hangi önlemler dile getiriliyorsa, bu x-ray cihazı mıdır, her alanda güvenlik görevlisi midir, güvenlik alanlarının genişletilmesi midir, eğitim midir, belirlenen önlemlerin makul sürede 2-3 ay süre içinde hayata geçirilmesi önemli’’ dedi.



Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com