Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Uhud savaşına katılmak için güreş tutan 15 yaşındaki Semure ve Rafi



UHUD SAVAŞINA KATILMAK İÇİN GÜREŞ TUTAN 15 YAŞINDAKİ SEMURE VE RAFİ

İslam ordusu 1000 nefer ve 100 zırhlı olarak Medine'den Uhud’a hareket etti. Bütün kadınlar caddelere çıkmış, onları ilâhilerle uğurluyorlardı. Sa'd ibn-i Muaz ile Sa'd ibn-i Ubâde Rasûl-ü Ekrem'in önünde yürüyorlardı. Maksatları, Kâinâtın Efendisi'ni korumaktı. Üzerlerindeki zırh ve ellerindeki kılıçla, hiç kimseyi O'na yaklaştırmayacak kadar güçlü ve azimli idiler.
Medine ile Uhud arası tam bir saatlik yoldu. O gün Uhud'a gidilmeyip, Uhud ile Medine arasında yarım saatlik yer olan Şîheyn mevkiinde gecelendi.
Rasûl-ü Ekrem orduyu teftiş etti. Bir yoklama yaptı. Bu arada çarpışamayacak yaşta küçük çocukların da geldiklerini gördü. Yaşları 13-15 arasında bulunan on yedi genç de gelmişti. Peygamber Efendimiz onları Medine'ye döndürdü ve Medine'de çocukları ve kadınları beklemek ve korumakla vazifelendirdi.

(15 yaşındaki bu yiğit çocuklar savaştan dönmek istemediler ve küçük olmadıklarını ispat etmek için epey dil döktüler. Ama Peygamberimiz s.a.v. dönmeleri gerektiğini, çünkü Medine’de kalanların da korunmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek onları ikna etti. Kendilerine bir vazife verildiği için mutlu olan bu yiğit çocuklar, orada kalan hastaları, kadınları, çocukları ve yaşlıları korumak için şehre döndüler. Bunlardan iki tanesi Peygamberimiz s.a.v.’i savaşa katılabilmek için ikna etmeye muvaffak oldular.)

HARBE KATILMALARINA İZİN VERİLEN KÜÇÜKLER

Zübeyr ibn-i Râfi; “Yâ Rasûlallâh! Râfi, iyi ok atıcıdır.” diyerek, o'nun ordudan ayrılmamasını istedi.
O gün 15 yaşında olan Râfi bu hadiseyi ileride şöyle anlatır:
“Rasûlüllah'a arz olunduğum zaman ayaklarımda mestlerim (ayakkabılarım) vardı. Ayağımın ucuna basarak daha uzun görünmeye çalıştım. Rasûlüllah da benim orduya katılmama müsaade etti.
Bana müsaade edince, Semure, üvey babası Mürey ibn-i Sinan'a; “Babacığım! Rasûlüllah, Râfi’ye müsaade etti, beni geri çevirdi. Halbuki ben güreşte onu yenerdim.” dedi.
Mürey ibn-i Sinan; “Yâ Rasûlallâh! Sen benim oğlumu geri çevirdin, Râfi’ye müsaade ettin. Oğlum onu yener.” dedi.
Bunun üzerine Peygamber Efendimiz; “Güreşsinler bakalım!” buyurdu.”
Gençler güreştiler. (Peygamberimiz s.a.v. ve yanındakilerin önünde güreş müsabakası yaptılar.) Semure, Râfi'yi yendi. Hz. Peygamberimiz onun da orduya katılmasına müsaade etti.

O zaman Semure ile Râfi 15'er yaşında idiler.



SİYER-İ NEBİ, HASAN ARIKAN


Sahâbe-i Kirâm

MollaCami.Com