Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Chevrolet Aveo HB 1.4 LTZ




Chevrolet Aveo HB 1.4 LTZ


Diş ve ıç tasarim tamam

DIŞ ve iş mekan tasarımıyla dikkatler üzerine çeken, kendine baktıran Chevrolet Aveo HB, ikinci jenerasyonda üzerindeki Güney Koreli Daewoo’ya ait izleri silerek Avrupalı olmuş. GM’in 2002 yılında almasından bu yana kendini geliştiren Aveo, B segmentinin en yakışıklısı ve sportifi olarak kendine önemli bir yer edinmesi işten bile değil.
İlk olarak 1.2 ve 1.4 litrelik benzinli motorlarla kendini gösteren Aveo, kaputu altına 1.3 litrelik dizel üniteyi de getirmesiyle segmentindeki yerini daha belirgin hale getirecek.

DIŞTAN İÇE
Aveo’yu tes amacıyla ilk alırken dikkatimi çeken nokta, far ve stop lambalarının orijinalliği oldu. Sportif görünüme zemin hazırlayan birbirinden ayrı tasarlanmış yuvarlak yapılı farlar, burnunun sivriliği, hava ızgarasının genişliği, kaput yapısının kaslı görünümü ve hatta tampona yerleştirilmiş Chevrolet logosu ilk dikkat çeken ögeler oluyor.
Kelebek camı yerine yerleştirilen kapı açma kolu da ayrı bir sportif öge olarak tasarıma dahil edilirken, kullanılan tavan spoileri araca arklı bir hava vermiş. Ön kısmı ve arka kısmı karşılaştırmak adına ön kısmın daha sportif ve ilgi çekici olduğunu vurgulamak yerinde olur.
Modern çizgilere sahip iç mekânda sert yapılı plastik kullanılmış ve iç tasarım gözle görülür hale getirilmiş. Hoş bir mavi renge sahip dijital göstergelerin ilgi çekmemesi mümkün değil. Bunların içinde yol bilgisayarı verilerini de görebiliyorsunuz. Direksiyon sistemi oldukça iyi entegre edilmiş ama aracın boyutlarına göre direksiyon simidinin biraz büyük olduğunu söylemek gerek. Orta konsolün kullanımı oldukça basit ve rahat. Müzik ve klima sisteminin alt kısmında ve yan taraflarda küçük eşya bölmeleri yerinde olmuş. Vites kolunun arkasında sunulan bardaklık, küçük eşyalar için bol eşya gözlü iki adet torpido gözü ve koltuk altı çekmecesi hoş ayrıntılar olarak göze çarpıyor.

MOTOR VE PERFORMANS

TESTİMİZE konuk olan Chevrolet Aveo HB’nin kaputunun altında 1.4 litrelik Ecotec motor görev yapıyordu. 6000 d/d’de 98 hp güç üreten, 130 Nm’lik maksimum torkunu 4000 d/d’da veren motorun yüksek devirlerde daha iyi performans açığa çıkardığını görüyoruz. Devir arttıkça motor sesinin içeriye daha rahat ulaştığını gözlemlerken, sakin kullanımlarda böyle bir durum görmüyoruz. 5 kademeli manuel şanzımanla kontrol edilen Aveo, 0-100 km/s hızlanmasını 12,2 saniyede tamamlayıp 177 km/s hıza ulaşabiliyor. Hızlanmanın 110-120 km/s bandından sonra oldukça düştüğünü söylemeden geçmeyeyim. Test sürüşümüzde, optimum çerçevede kullandığımız aracımız, şehir içi ve şehir dışı ortalamasından 7.2 lt/100 km yakıt tüketti. Aveo, haddinden fazla bozuk olmayan yollarda orta sertlikteki süspansiyonlarıyla darbelere karşı başarılı bir direnç gösteriyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hız arttıkça motor ve yol sesinin içeriye girme oranı artıyor. Bu da uzun süreli yolculuklarda rahatınızın azalmasına sebep oluyor. Aveo’un ön koltuklarında konfor ve rahatlık yönünden bir sıkıntı olmamakla birlikte, arka kısımda biraz sıkıntı yaşanabiliyor. Direksiyon ve fren tepkilerinin iyi olarak nitelendirebileceğimiz Aveo HB’de ESP sistemi standart olarak sunuluyor.

Teknik Özellikler:
MOTOR
Motor: 1.4, 1398 cc, 4 silindir.
Max. güç: 100 hp 6000 d/d.
Max tork: 130 Nm 4000 d/d.
0-100 km/s hızlanma: 12,2 s.
Max. hız: 177 km/s.

BOYUTLAR
Uzunluk: 4039 mm.
Genişlik: 1735 mm.
Yükseklik: 1517 mm.
Dingil Mesafesi: 2525 mm.
Bagaj Hacmi: 290/653 lt.
Yakıt depo: 46 lt.
Ağırlık: 1158 kg.

YAKIT
Yakıt türü: Benzin.
Yakıt tüketimi:
Şehir içi: 8,2 lt/100 km.
Şehir dışı: 5,1 lt/100 km.
Ortalama: 6,2 lt/100 km.
Test ortalama: 7.2 lt/100 km.

GÜVENLİK
Chevrolet’nin yenilediği kompakt modeli Aveo, 1.2 litrelik benzinli versiyonu ile girdiği EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız aldı.

NETİCE
İç ve dış tasarımıyla dikkat çeken Chevrolet Aveo benzinli modelleriyle tam olarak yakalayamadığı satış trendini, dizel versiyonuyla yakalayabileceğini tahmin ediyorum.


Yeni Asya Gazetesi


Arabalar

MollaCami.Com