Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Antibiyotik direnci tıbbın sonunu getirebilir

Antibiyotik direnci tıbbın sonunu getirebilir



DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakterilerin modern tıbbın sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.


İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre Danimarka’nın başşehri Kopenhag’ta bulaşıcı hastalıklarla ilgili bir konferansa katılan Chan, dünyanın rutin ameliyatları imkânsız hale getirecek bir antibiyotik krizi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Şimdiye kadar geliştirilen bütün antibiyotiklerin etkisini kaybedebileceği uyarısında bulunan Chan, tüberküloz, sıtma ve HIV-AIDS için geliştirilen ilâçların da aynı tehlike altında olduğunu belirtti.

Antibiyotiklerin yerini alacak ilâçların çok daha pahalıya mal olacağını ve tedavi sürecinin uzayacağını ifade eden Chan, “Antibiyotik direnci, ABD, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde hızla artıyor. Bu, mikroplara karşı ilk cephemizi kaybettiğimiz anlamına geliyor.


Antibiyotiklere karşı dirençli mikroplara maruz kalan kişilerde ölüm oranı yüzde 50 artış gösterdi. Boğaz enfeksiyonu ve yaralanmaların insan hayatına mal olduğu eski günlere dönmek üzereyiz” dedi. Antibiyotik direncini küresel, son derece ciddî ve hızla büyüyen bir tehdit olarak niteleyen Chan, bunun organ nakli, kemoterapi, prematüre bebeklerin bakımı gibi tıbbî girişimleri çok tehlikeli hale getireceğine dikkati çekti.


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com