Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sınava Hazırlık

Sınava Hazırlık


Simulasyon: Sınava hazırlanırken, en etkili yöntemlerden birisi sınav sırasında karşınıza çıkabilecek soruları bir sınavdaymışsınız gibi cevaplamanızdır. Mümkün olduğunca çok sayıda soru düşünün ve bu soruları cevaplandırmaya çalışın (tabii ki kitabınız kapalı olarak). Bu yöntemi daha da güçlendirmek için, ilk önce kendiniz çalışın ve kendi sorularınızı cevaplandırın, daha sonra ise bir grup arkadaşınızla biraraya gelerek bu soru-cevap yöntemini tekrarlayın. Başkalarının hazırladığı soruları cevaplandırmak kendi sorularınızı cevaplandırmaktan çok daha fazla yarar sağlar. Bu yöntemin tek dezavantajı diğer grup üyelerinin yeterince çalışmamış olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çalışma grubu ile harcadığınız zaman pratik yapmaya ayrılmalıdır tekrar yapmaya ya da tartışmaya değil. "Beraber çalışma" yukarıdaki özelliklere dikkat etmediğiniz sürece sadece bir zaman kaybıdır.


Günlük Çalışma: Bütün materyalin sınavdan bir gece önce çalışılmasının öğrenciler tarafından tercih edilmesinin en büyük nedeni, son gece bilgilerinin akılda rahat tutulması ve daha çabuk hatırlanmasıdır. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, bir zaman dilimine (örneğin 1 hafta) yayılmış bir çalışma, 1 geceki çalışmadan çok daha verimlidir. Bunun nedeni bilginin uzun süreli bellekteki (LTM) yerinin sağlamlaştırılması diğer bir nedeni ise son gece çalışmalarının yarattığı kaygının performansı olumsuz etkilemesidir.


100 Almak Zorundayım: Hayır değilsiniz! Sınav sonucuna yönelik yüksek yoğunlukta olumlu ya da olumsuz duygusal bağ kurmak, yaratacağı kaygı yüzünden performansı olumsuz etkiler. Belirli bir düzeye kadar kaygının olumlu etkisi vardır, fakat eğer kaygınızı kontrol edemezseniz sınav sırasında kendinizi hiçbir şey yapamazken bulursunuz. Sınavlar önemlidir, fakat hayatın sonu ya da başlangıcı değillerdir.


Sınav Sırasında

Sınav kağıdını gözden geçirin: Sınav kağıdını alınca hemen cevaplamaya başlamayın. Sayfaları, soru sayısını, bütün soruların aynı puanda olup olmadığını kontrol edin. Sınav süresinden 10 dakika önce bitirebilmek için her soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiğini belirleyin.


Ara verin: Sınavlar yorucu ve ortamlardır. Sınav sırasında birkaç kez kendinizi dinlendirin (30 saniyelik dinlenmeler bile yeterlidir). Kağıdı ilk verince ekstra puan kazanamayacağınızı unutmayın. Zamanınızı kullanın.


Soruları atlamamaya çalışın: Her ne kadar cevapları bilinmeyen soruların atlanıp, zaman kalırsa yeniden geri dönülmesi önerilse de, bunu bir alışkanlık haline getirmeyin. Geri dönmek için boş bıraktığınız soruların sayısı toplam soru sayısının %10'undan fazla olmamalı.


İlk cevaplar doğrudur: İşaretlediğiniz cevapları - eğer %100 emin değilseniz - değiştirmeyin. Verdiğiniz ilk cevaba güvenin.


Birden fazla cevap doğru görünüyorsa: Birden fazla cevap gerçekten de doğru olabilir ama acaba bu doğru cevaplardan hangisi o sorunun doğru cevabı? Soruyu ve cavapları yeniden dikkatlice okuyun. Bütün diğer şeyler eşit olmak üzere, eğer iki seçenek konusunda tamamen kararsızsanız, uzun olan cevabı seçin.


(alıntıdır)

Güzel bir yazı teşekkür ederim sınav öncesi iyi moral oldu:)

ben tşk ederim allah yardımcınız olsun...

ilginize ben tşk ederim...

Sağolasın benm sınav zamanım daha gelmedi ama hazırlıklı olalım inş.


Lise

MollaCami.Com